Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ternopil_2009.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
42.71 Mб
Скачать

11.2.Ефективність енергоспоживання

За рахунок виконання завдань обласної комплексної та районних програм енергозбереження, впровадження енергоефективних технологій та енергозберігаючих заходів у суспільному виробництві, соціальній та житлово-комунальній сфері середній показник енергоємності валового регіонального продукту в області за період 2005-2009 років становить 0,4 кг. умовного палива/грн. ( по Україні – 0,647 кг.у.п/грн ).

За 2009 рік в суспільному виробництві і бюджетній сфері області впроваджено 374 енергозберігаючих заходи, досягнуто економію 41,6 тис. тонн умовного палива ( т. у. п. ) енергетичних ресурсів, або 107% до річного завдання. Всього зекономлено енергоресурсів на суму понад 58 млн. грн. На впровадження заходів з підвищення енергоефективності за звітний період використано 23,3 млн.грн, в т.ч.: 2,6 млн. грн. коштів місцевих бюджетів, 18,7 млн. грн. власних коштів підприємств та майже 2 млн. грн. коштів населення.

У 2009 році в бюджетній сфері області замінено на енергоефективні 10340 освітлювальних приладів, в результаті чого зекономлено 437,1 тис.кВт/год електричної енергії на суму 306,1 тис.грн. в перерахунку за рік.

В бюджетній сфері області проведено заміну 18 котлів з низьким ККД на більш ефективні, запущено в експлуатацію 4 мінікотельні, встановлено 8 приладів обліку теплової енергії, 8 лічильників природного газу та 6 багатотарифних лічильників електричної енергії, замінено 0,9 км теплотрас.

Відповідно до обласного плану заходів з переобладнання населених пунктів опалювальними електроустановками завершено інвентаризацію існуючих систем опалення та електричних мереж житлового фонду, комунально-побутової сфери та бюджетних установ. Створено робочу групу з питань переведення об’єктів соціальної сфери та житлово-комунального господарства на електричне опалення. Робочою групою затверджено перелік джерел централізованого тепло- і гарячого водопостачання, які доцільно переобладнати на електричний обігрів із повним чи частковим заміщенням споживання природного газу. Даний перелік об’єктів направлено в Міністерство палива та енергетики для включення до Державної програми переходу з централізованого на автономне електроопалення котелень об’єктів соціальної сфери та житлово-комунального господарства.

11.3.Вплив на навколишнє середовище енергетичної галузі

Особливо актуальними є проблеми, пов’язані з негативним впливом енергетичної галузі на стан навколишнього природного середовища. Викиди від роботи цієї галузі становлять 30% всіх твердих часток, що надходять в атмосферу внаслідок господарської діяльності людини. За цим показником електростанції зрівнялися з підприємствами металургії і випереджають всі інші галузі промисловості.

Крім того, енергетика дає до 63% сірчаного ангідриду і понад 53% оксидів озону, що надходять у повітря від стаціонарних джерел забруднення. Це веде до поступового збільшення їх концентрації в атмосфері, що посилює “парниковий ефект” і викликає потепління клімату. Негативного екологічного впливу завдає Тернопільщині гідроенергетика. Спалювання викопних видів палива і дров порушує баланс кисню в атмосфері, оскільки на 1 т органічного палива при цьому витрачається більш як 2 т чистого кисню. Розширення його споживання на техногенні потреби, зменшення його відтворення через вирубування лісів веде до виникнення реальної небезпеки дефіциту кисню.

Особливо негативно впливають на забруднення атмосферного повітря викиди від спалювання газу в котельнях, використання процесів електрозварювання та газорізання, роботи деревообробної дільниці і майстерень. Тернопільським міським комунальним підприємством теплових мереж «Тернопільміськтеплокомуненерго» та Тернопільським обласним комунальним підприємством теплових мереж «Тернопільтеплокомуненерго» в атмосферне повітря викидаються діоксид азоту, азоту (1) оксид, оксид вуглецю, діоксид вуглецю, метан, залізо та його сполуки, манган та його сполуки, речовини у вигляді суспендованих твердих частинок.

У 2009 році на КП ТМ „Тернопільміськтеплокомуненерго” було проведено режимно-налагоджувальні роботи на котельному обладнанні, проведено технічне переоснащення трьох котелень та замінено пальники на одній з котелень. Впровадження цих заходів дало змогу вже до кінця 2009 року зменшити споживання газу на 98 т умовного палива.

ТОКП ТМ „Тернопільтеплокомуненерго” виконало роботи по переводу резервного котла в м. Теребовлі на альтернативні види палива та роботи по реконструкції теплових мереж трубами в пінополіуретановій ізоляції в Гусятині, Збаражі, Монастириську, Бережанах, Кременці, загальною довжиною 1274 м, що дасть економію 89 т умовного палива.

Викиди забруднюючих речовин стаціонарними джерелами

паливно-енергетичного комплексу у 2009 році

Таблиця 11.3.1

Кількість підприємств

Обсяги викидів, тис. т

Обсяг викидів на одиницю реалізованої продукції, кг/грн

Темп зміни, % порівняно з 2008 роком

обсягів викидів

викиди на одиницю продукції,

Усього стаціонарними джерелами

50

10061,7

87,8

-в тому числі за видами діяльності:

роздрібна торгівля пальним (заправки)

35

86,2

85,0

оптова торгівля пальним (нафтобази)

7

31,3

72,3

послуги магістральних трубопроводів з транспортування газу (Гусятинська та Тернопільська ГКС, Кременецьке відділення ЗПРГ, АГНК-1, АГНК-2)

6

9942,3

87,5

розподілення та постачання газу

( ВАТ«Теребовлягаз»)

1

1,0

52,6

Добування паливно-енергетичних корисних копалин (ДП «Шумський торфозавод»)

1

0,9

23,7

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]