Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ternopil_2009.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
42.71 Mб
Скачать

Р.Серет

Річка Серет є однією з найдовших річок області. Це ліва притока р.Дністер, яка відноситься до категорії середніх річок. Довжина її складає 248 км. Річка Серет бере початок із джерел, розташованих в с.Нище Зборівського району. Площа водозабору – 3900 км2, загальний перепад висот – 230 м, середній ухил - 0,93%. Басейн річки розташований в північно-західній частині Волино-Подільської височини. Поверхня порізана сіткою ярів і балок. Річкова сітка густа. В басейні протікає 490 річок і струмків загальною довжиною 1706 км. Русло звивисте. Ширина річки – 10-30м, глибина на перекатах – 0,2-0,7м, на плесах 1,5-3м. Швидкість течії води 0,3-0,5 м/с, на перекатах – до 2 м/с.

Довжина річки -258 км, площа водозбору - 3900 км2. Відноситься до категорії середніх річок. Сток р. Серет зарегульований каскадом водосховищ, на 3-х з них проводиться відбір проб води на гідрохімічний аналіз.

Показники БСК5, мг/л.

2008 р.

2009 р.

- Івачівське вдсх.

- Тернопільське вдсх.

- Касперівське вдсх.

3,20

2,98

3,02

2,61

2,97

2,31

Дані досліджень свідчать про незначне забруднення р. Серет підприємствами і населенням м. Тернопіль, м. Чортків та ін.

Від витоків до Тернополя це дуже чиста ріка, і лише після потрапляння в неї скидів стічних вод м.Тернопіль спостерігається погіршення показників якості від слабо забруднених до брудних по фосфатах, нітритах. Крім м.Тернопіль на якість вод річки впливає скид неочищених стічних вод м.Чортків (БСК5, амоній-іон, фосфати), але концентрації забруднюючих речовин знаходяться в межах ГДК. До гирла якість води не погіршується. В порівнянні з минулим роком якість води в річці по течії відчутно не змінилася.

Водопостачання населення, підприємств та організацій міста Чортків здійснюється з поверхневих водозаборів на р.Серет в районі с.Біла

Касперівське водосховище на річці Серет

р.Збруч

Річка Збруч розмежовує Тернопільську і Хмельницьку області. Довжина річки - 247 км, площа водозбору - 3330 км2. Відноситься до категорії середніх річок. В цілому м.Підволочиськ негативно впливає на якість вод річки через незадовільну роботу міських очисних споруд. У 2009 році проби води з річки не відбиралися (вище та нижче смт.Підволочиськ, вище та нижче смт.Гусятин). У гирлі на кордоні із Хмельницькою областю річка належить до чистих.

Основними забруднювачами на території області являються Підволочиський і Гусятинський ККП, підприємства м. Хоросткова.

Показник БСК5, мг/л 2008 р.

2009 р.

р. Збруч-смт. Підволочиськ

3,34

2,76

р.Збруч смт.Скала-Подільська

3,02

3,02

80% території області складають річки басейну р. Дністер, 20% - річки басейну р. Прип'ять. До річок басейну р. Прип'ять відносяться р. Горинь і р. Іква.

р.Горинь

Довжина річки на території області становить 62 км, річка відноситься до категорії середніх річок.

Показник БСК5, мг/л 2008р.

2009 р.

р. Горинь-смт. Вишнівець

3,38

2,96

р. Горинь-смт. Ланівці

3,05

2,62

р. Горинь на території області, в основному, забруднюється стоками Лановецького ККП, але порівняно з 2008 роком забруднення річки дещо зменшилось.

р.Іква

Довжина річки на території області становить 56 км, площа водозбору - 627 км2, річка відноситься до категорії середніх річок.

Основними забруднювачами річки є Почаївський і Кременецький ККП, підприємства м. Кременець, але забруднення річки в 2009 році було дещо меншим.

Показники БСК5, мг/л 2008р. 2009р.

р.Іква м.Кременець 3,20 2,62

11 грудня 2009 року Президент України підписав Указ № 1036/2009 ”Про створення національного природного парку ”Кременецькі гори” – одного серед 11 новостворених в Україні.

Ідея створення національного природного парку «Кременецькі гори» (далі НПП) зародилася ще у 1992 році. Проте, лише зараз, завдяки спільним зусиллям державних природоохоронців, природоохоронних організацій та науковців області вдалось підготувати матеріали погодження місць розташування земельних ділянок для організації НПП на площі 6951,2 га.

З наукової точки зору Кременецькі гори є одним з унікальних регіонів на території України, що виділяється своєрідністю геологічної будови, рельєфу, рослинного та тваринного світу, мальовничими краєвидами, сприятливим кліматом для використання у рекреаційних цілях.

Кременецькі гори – це одночасно геолого-геоморфологічний феномен Північно-Подільського уступу, місцезнаходження рідкісних екосистем та сотень пам’яток історії та культури багатьох народів Європи.

Організація НПП поліпшить екологічний стан водозабору р.Іква.

У Тернопільській області створено 3 еталонні річки: р.Нараївка (Бережанський район), р.Боложівка (Шумський район), р.Золота (Бучацький район), на яких здійснюється комплекс природоохоронних заходів за кошти державного і місцевого бюджету, що дало можливість покращити гідроморфологічний, гідробіологічний та гідрохімічний стан даних річок.

Отже, на основі лабораторного визначення якості поверхневих вод за гідрохімічними показниками, зокрема по показнику БСК5, можна зробити висновок, що якість поверхневих вод, в порівнянні з 2008 роком, дещо покращилась.

Це зумовлено економічними причинами, виконанням заходів природо- охоронного характеру на підприємствах області.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]