Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ternopil_2009.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
42.71 Mб
Скачать

5.2.1. Лісові ресурси

5.2.1.1. Загальна характеристика лісового фонду області

Тернопільська область відноситься до малолісистих областей України. За інформацією Головного управління земельних ресурсів у Тернопільській області (форма 6-зем) площа земель лісогосподарського призначення області станом на 01.01.2010 становила 200,7 тис. га, з них 187,8 тис.га вкритих лісовою рослинністю земель. Лісистість Тернопільської області складає 14,5 %, що нижче за науково-обгрунтований показник для регіону (20 %) та середній для України (16 %).

Ліси на території області розташовані вкрай нерівномірно і зосереджені , в основному, у північній (з переважанням соснових деревостанів) і північно-західній частині (бук, граб), де лісистість досягає 20-25 %, а також в південній частині (дуб, граб), де лісистість досягає 14-18 %. Лісові масиви розташовані, в основному, на плато та схилах Бережанського горбогір’я, Кременецьких гір, Товтрового кряжу та у долинах річок Коропець, Стрипа, Серет, Збруч, Дністер та виконують захисні, водорегуляторрні, рекреаційно-оздоровчі функції і мають обмежене експлуатаційне значення.

На даний час 156,7 тис.га лісів області (78 %) перебувають у постійному користуванні 7 державних підприємств Тернопільського обласного управління лісового та мисливського господарства, а саме: Тернопільського, Кременецького, Бучацького, Чортківського лісових господарств, Бережанського лісомисливського господарства, природного заповідника „Медобори” та ДП „Тернопільліснасінняцентр”; 25,5 тис.га - агролісогосподарських підприємств Мінагропролітики (1 державне та 6 комунальних підприємств). Не переданих будь-якому користувачеві та не взятих під охорону державними лісогосподарськими підприємствами лісових земель нараховується біля 9 тис.га. Стан охорони цих лісів, які перебували в користуванні колишніх колективних сільськогосподарських підприємств, вкрай незадовільний: у складних соціально-економічних умовах, при відсутності належного контролю з боку органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, відбулося неконтрольоване використання лісових ресурсів, а в непоодиноких випадках – знищення або значне пошкодження лісів.

Основною причиною зволікання із завершенням передачі лісів колишніх колективних сільськогосподарських підприємств є позиція Тернопільського обласного управління лісового та мисливського господарства, яке мотивує своє небажання приймати у користування ліси незадовільним фінансуванням цих робіт, в першу чергу на виготовлення державних актів на право постійного користування.

Усі лісогосподарські підприємства (за винятком ПЗ „Медобори” та Шумського РКЛГМП „Волинь”) здійснюють ведення лісового господарства без державних актів на право постійного користування землею.

Характеристика земель лісогосподарського призначення області наведена у таблиці 5.2.1.1.1

Землі лісогосподарського призначення Тернопільської області (станом на 01.01.2010 року)

Таблиця 5.2.1.1.1.

№ з/п

Одиниця виміру

Кількість

1

2

3

4

1.

Загальна площа земель лісогосподарського призначення

тис. га

200,7

у тому числі:

1.1

площа земель лісогосподарського призначення державних лісогосподарських підприємств, що перебувають у віданні Тернопільського обласного управління лісового та мисливського господарства

тис. га

156,7

1.2

площа земель лісогосподарського призначення агролісогосподарських підприємств, що перебувають у віданні головного управління АПК Тернопільської ОДА

тис. га

25,5

1.3

площа земель лісогосподарського призначення, що не надана у користування

тис. га

14,9

2.

Площа земель лісогосподарського призначення, що вкрита лісовою рослинністю

тис. га

187,8

3.

Лісистість (відношення покритої лісом площі до загальної площі області)

%

14,5

В області за останні роки помітна незначна позитивна динаміка у зміні площ лісових ділянок та запасу деревостанів. Показники наведено у табл.5.2.1.1.2

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]