Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ternopil_2009.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
42.71 Mб
Скачать

13.13. Міжнародне співробітництво у галузі охорони довкілля

Упродовж 2008-2009 р.р. Держуправління вивчало міжнародний досвід у розв’язанні екологічних проблем. У рамках співробітництва двох країн України та Польщі було укладено договір між Міністерством охорони навколишнього природного середовища України та SHARPI Dobrova Gornicza Польща, щодо проведення робіт із забезпечення екологічно безпечного збирання, перевезення, зберігання, оброблення та знешкодження непридатних або заборонених до використання пестицидів та агрохімікатів.

У 2009 році продовжувалися роботи, які були розпочаті ДП «Національний центр поводження з небезпечними відходами» у грудні 2008 року. У квітні місяці було перезатарено та вивезено на знешкодження в Польщу 40,932 т непридатних пестицидів, які зберігались на території Кременецького (24560 т), Підволочиського (12,0 т) та Гусятинського районів (4,372 т).

У ІІІ кварталі 2009 року силами аварійно-рятувального загону спеціального призначення Головного управління МНС України в Тернопільській області перезатарено 0,650 т нововиявлених у с. Сновидів Бучацького району непридатних та заборонених до використання пестицидів за кошти обласного бюджету в сумі 5,455 тис. грн.

У 2010 році планується провести заходи з повної ліквідації складів, на яких зберігаються залишки непридатних та заборонених пестицидів в кількості 78,077 т за кошти Державного та обласного фондів охорони навколишнього природного середовища.

За сприяння Міністра охорони навколишнього природного середовища України Філіпчука Г.Г. та народного депутата Деревляного В.Т. у вересні 2009р. відбувся візит до Тернопільської області делегації бізнесменів з Нової Зеландії та США.

Мета їхнього приїзду - презентація та обговорення проекту, інвестування будівництва сміттєпереробного комплексу потужністю 400 т/добу з використанням промислової технології вдосконаленого пролізу “IES Advanced Pyrolysis” компанією ТОВ “Екосол”.

У рамках візиту відбулася робоча зустріч голови Тернопільської обласної державної адміністрації, його заступників, Тернопільського міського голови та начальника Держуправління ОНПС з іноземцями, на якій проведено презентацію новітньої технології із США та Нової Зеландії.

Запропонована технологія шостого покоління передбачає відсутність шкідливих викидів в атмосферне повітря. ЇЇ ефективність вже доведено у штаті Каліфорнія (США).

Висновки та пропозиції

Реалізуючи повноваження у галузі охорони навколишнього природного середовища надані територіальним органам Мінприроди, Державним управлінням охорони навколишнього природного середовища в Тернопільській області у 2009 році:

1. Здійснено погоджувальну, ліцензійну та дозвільну діяльність, за результатами якої:

  • видано 6 дозволів на використання природних ресурсів у межах територій і об’єктів природно-заповідного фонду, 1 дозвіл на здійснення дослідного лову водних живих ресурсів в межах об’єктів природно-заповідного фонду України, 2 дозволи на спеціальне використання недеревних рослинних ресурсів місцевого значення, 2 дозволи на добування хижих та шкідливих тварин у межах природно-заповідного фонду;

  • погоджено проекти лімітів використання мисливських видів тварин для 22 користувачів та погоджено пропускну спроможність мисливських угідь 22 користувачам на полювання у мисливському сезоні 2009-2010 р.р.;

  • погоджено 276 актів обстеження зелених насаджень, що підлягають видаленню;

  • видано 3 погодження на проведення господарських заходів в межах захисних смуг відводу автомобільних доріг, 49 погоджень на проведення лісогосподарських заходів в межах лісових ділянок, які знаходяться в межах об’єктів природно-заповідного фонду України.

2. Розширення мережі природно-заповідного фонду;

- в області завершено підготовку матеріалів погодження місця розташування національного природного парку Кременецькі гори” на площі 6951,2 га та НПП „Дністровський каньйон” на площі 11058,67 га

- Президентом України видано Указ від 11.12.2009 №1036/2009 „Про створення національного природного парку „Кременецькі гори”.

- обласною радою оголошено 14 нових територій та об’єктів природно-заповідного фонду площею 7,6 га, розширено територію 1 об’єкту ПЗФ на 2,4 га та змінено його категорію.

На виконання даного завдання доцільно завершити роботу з розроблення чіткого спрощеного порядку погодження матеріалів вибору земельних ділянок для створення територій та об’єктів природно-заповідного фонду, зокрема національних природних парків, біосферних та природних заповідників.

3. Через відсутність належного фінансування з державного та місцевих бюджетів, заходи із встановлення в натурі (на місцевості) меж територій та об’єктів ПЗФ проводились в обмежених обсягах.

Станом 31.12.2009 документами з землеустрою та лісовпорядкування визначені межі на 308 територіях та об‘єктах природно-заповідного фонду із 561, у т.ч. 22 - загальнодержавного, 286 - місцевого значення, що становить 54,9 % від територій та об‘єктів природно-заповідного фонду, 46,6 % від їх загальної площі.

З метою активізації робіт із встановлення меж територій та об'єктів природно-заповідного фонду загальнодержавного та місцевого значення у натурі (на місцевості) необхідно Мінприроди України вийти з пропозиціями до Кабінету Міністрів України щодо централізованого виділення коштів з Державного бюджету України, в першу чергу природно-заповідного фонду загальнодержавного значення;

4. Для проведення заходів із створення нових лісових насаджень у 2009 та наступних роках, відповідно обсягів передбачених програмою формування регіональної екологічної мережі, необхідно забезпечити повноцінне фінансування цих робіт з Державного бюджету.

5. Для прийняття у користування лісів колишніх сільгосппідприємств необхідно забезпечити фінансування робіт, в першу чергу на виготовлення державних актів на право постійного користування при передачі постійним користувачам.

6. Внаслідок відсутності коштів для складання проектів землеустрою на жодну з площ, де проведено заходи з лісорозведення протягом 2007- 2009 років, не оформлено документи на право постійного користування лісовими земельними ділянками.

Пропонуємо зобов’язати Держкомзем опрацювати спрощений механізм включення або виділити кошти на складання проектів землеустрою.

7. Рішенням Тернопільської обласної ради від 18 червня 2009 року №619 повторно затверджено регіональну схему формування екологічної мережі Тернопільської області.

Для подальшої реалізації регіональної схеми формування екологічної мережі області будуть подані пропозиції обласній раді про виділення коштів на розроблення локальних( районних) схем формування екологічних мереж.

8. Аналізуючи результати моніторингу в 2009 році не погіршився гідрохімічний стан річок Тернопільської області, вміст усіх забруднюючих речовин, що контролюються знаходиться на фоновому рівні і нижчий від граничнодопустимих концентрацій.

9. Високих та екстремально високих рівнів забруднення в повітрі м.Тернополя зафіксовано у 2009 році не було.

З метою забезпечення державної природоохоронної політики доцільно активізувати роботу територіальних підрозділів центральних органів виконавчої влади - суб’єктів моніторингу щодо реалізації завдань Програми моніторингу довкілля Тернопільської області.

10. Реалізуючи повноваження у галузі охорони навколишнього природного середовища надані територіальним органам Мінприроди, Державним управлінням охорони навколишнього природного середовища у Тернопільській області у 2009 році:

а) Налагоджено тісну взаємодію та взаємообмін інформацією з податковими органами та органами державної статистики з метою максимального залучення об’єктів – забруднювачів довкілля області до сплати збору за забруднення та збільшення надходження коштів до фондів охорони навколишнього природного середовища (ОНПС). У підсумку мобілізовано до фондів ОНПС 4410240, 57 грн.

б) Зосереджено увагу на підвищенні ефективності планування та фінансування природоохоронних заходів із залученням коштів фондів ОНПС.

На фінансування заходів Державних та регіональних екологічних програм освоєно з обласного фонду близько 1706,884 тис. грн. коштів.

в) Здійснено погоджувальну, ліцензійну та дозвільну діяльність, за результатами якої видано та продовжено 268 дозволів на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря, 229 дозволи на спеціальне водокористування, 17 – на поводження з отруйними речовинами, 220 дозволів на розміщення відходів,

З метою недопущення негативного впливу на поверхневі водні об’єкти необхідно забезпечити власниками очисних споруд та експлуатуючими організаціями за рахунок власних коштів своєчасне проведення ремонтних робіт та експлуатацію очисних споруд згідно із технологічним регламентом.

Продовжити проведення робіт з утилізації непридатних та заборонених до використання пестицидів на території області.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]