Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ternopil_2009.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
42.71 Mб
Скачать

5.4.4. Туризм як фактор впливу на довкілля.

В області діє 65 закладів розміщення (готелі, мотелі, кемпінги), 22 оздоровчі заклади (бази відпочинку, табори, санаторії).

У 2009 році в області розпочали роботу 5 закладів розміщення: у Гусятині готель «Симфонія», кемпінг «Збруча» у с. Красне Гусятинського району, мотель «Престиж» в Озерній на трасі Тернопіль – Львів, у Підзамочку Бучацького району готель «Мандри» та готель «Яна» у Кременці, а також відпочинковий комплекс «У пані Оксани» у с. Струсів Теребовлянського району на трасі Тернопіль – Івано-Франківськ У планах - спорудження готелів у Ланівцях, Байківцях біля Тернополя, Вишнівчику поблизу Зарваниці, однак, через фінансову кризу, термін введення об’єктів в експлуатацію відтерміновується.

З метою висвітлення туристично-рекреаційного потенціалу Тернопільщини та в цілому Західної України, сприяння налагодженню зв’язків із туристичними організаціями інших регіонів та обмін досвідом, просування конкурентноспроможного туристичного продукту на зовнішні ринки 15-17 травня 2009 року в м. Тернопіль у торгово-розважальному центрі «Подоляни» відбулася І Західноукраїнська туристична виставка-фестиваль. На виставковій площі 500 м. кв. було розміщено 55 учасників: заклади харчування та розміщення, санаторно-курортні заклади, страхові компанії, підприємства, що спеціалізуються на виготовленні сувенірної продукції, туристичні видання. Серед іноземних учасників були представники Польщі (Люблінського та Підкарпатського воєводства) і Болгарії. Окремими стендами були представлені 10 областей України. 82 народних умільці із західноукраїнського регіону демонстрували свої вироби та проводили майстер-класи. 24 фольклорних колективи районів області та м. Тернопіль представили своє мистецтво. У рамках виставки-фестивалю також відбулися круглий стіл-нарада «Екскурсійна справа в Україні: проблеми та перспективи»; Міжрегіональна науково-практична конференція «Дністровський каньйон: унікальна територія туризму»; 4 семінари для менеджерів туристичних фірм. Була організована фотовиставка "Тернопілля-туристичне диво України".

15-17.05.було організовано і проведено прес-тур для представників всеукраїнських ЗМІ. 17-19.05. проведено інфотур для представників структурних підрозділів з питань туризму облдержадміністрацій та туристичних фірм України.

З метою популяризації туристичного бренду області через Інтернет здійснено реконструкцію web-сторінки “Тернопільщина туристична” «www.ternotour.com.ua». Ведеться постійна робота з підтримки та оновлення WEB-сайту.

З метою визначення кращих підприємств і фахівців туриcтичної галузі області у рамках І Західноукраїнської туристичної виставки-фестивалю проведено регіональний професійний конкурс «Тернопільщина туристична». Конкурсна комісія визначила переможців у номінаціях: «Кращий туроператор», «Кращий заклад сервісного обслуговування», «Найгостинніший туристичний заклад харчування», «Кращий бізнес-проект у туристичній галузі».

У 2009 році з метою здійснення рекламно-інформаційного забезпечення історико-архітектурного та природного потенціалу області, залучення внутрішніх та зовнішніх інвестицій в розбудову туристичної інфраструктури взято участь у таких виставкових заходах:

  • 15-ій Міжнародній туристичній виставці «Україна – Подорожі та туризм/UITT - 2009», (25 – 27.03. у м. Києві у Міжнародному виставковому центрі);

  • Туристичній виставці «Турмаркет – 2009» у рамках 7-ої Міжнародної асамблеї туристичного бізнесу, яка проходила у м. Одеса 9-12.04.09.;

  • 7-ій всеукраїнській виставці-ярмарку “Українське село запрошує”, яка відбулася на території музею народної архітектури та побуту НАН України у с. Пирогово біля м. Київ 30-31.05.09 року;

  • Всеукраїнській виставці «Барвиста Україна» (29-30.08.09.);

  • Міжнародній виставці-ярмарку «Турєвроцентр – Закарпаття - 2009» (10-12.09.);

  • Національній виставці-форумі національного туристичного продукту «Visit Ukraine» (29.09. - 03.10.09.);

  • Львівському міжнародному форумі індустрії туризму і гостинності (21-23.10.09.);

  • ІІІ міжрегіональнальній виставці-салоні «Відпочивайте на Полтавщині» (4-5.12.09.).

25-27 серпня 2009 року взято участь у семінарі на тему «Підтримка державного управління та органів місцевого самоврядування України в планування розвитку туризму в п’яти пріоритетних площинах: туристичний продукт, людські ресурси, інфраструктура, маркетинг та організаційна підтримка», який відбувся у м. Львів 25-27 серпня у рамках програми Польської закордонної допомоги МЗС Республіки Польща у 2009 році.

За сприяння головного управління здійснювалося замовлення та придбання рекламно-презентаційної продукції: сувенірів та друкованих видань.

У рамках І Західноукраїнської туристичної виставки-фестивалю відбулися 4 семінари для менеджерів туристичних фірм: «Літо в Болгарії» (організатор ПП «Десадмі» м.Чернівці), «Літо -2009» (організатор – туристична фірма «Баварія-тур» м. Львів), «Сучасний стан туристичної галузі Криму» (організатор – СМП «Крим»), «Характеристика основних туристичних маршрутів Тернопільської області» (організатор – ПП «Оксамит-КЛ».

З урахуванням попиту на внутрішньому туристичному ринку пріоритетною є участь у створенні туристично-екскурсійного потенціалу у Бережанському, Борщівському і Кременецькому районах. З урахуванням наявного природно-рекреаційного потенціалу пріоритет віддаватиметься розвитку туристично-рекреаційної інфраструктури у Бучацькому, Гусятинському, Шумському районах; розбудові туристичної інфраструктури у Збаразькому, Монастириському, Підволочиському і Підгаєцькому районах.

В області сприятливі умови для розвитку туристичної індустрії: історико-культурна спадщина, природні та людські ресурси. Проте, цей потенціал не використовується туристами в достатній мірі, так як матеріально-технічна база туристично-рекреаційних об'єктів не відповідає сучасним вимогам і потребує значних капіталовкладень для переоснащення та модернізації. Перешкодами на шляху до перетворення туристичної сфери області у сучасну галузь економіки є: недостатній розвиток туристичної інфраструктури, зокрема, реконструкція та будівництво закладів розміщення туристів різних стандартів (готелів, мотелів, кемпінгів), відсутність індустрії відпочинку та розваг (за винятком м. Тернопіль); не облаштовані місця короткочасного відпочинку туристів, незадовільний стан доріг, відсутність під’їздів до багатьох популярних туристичних об’єктів; незадовільний стан більшості пам’яток культурної спадщини, не розроблені дієві програми їх збереження та пристосування для потреб туристів; недостатня забезпеченість туристичної галузі висококваліфікованими спеціалістами, не існує взаємодії органів виконавчої влади та місцевого самоврядування щодо забезпечення розвитку рекреації у регіоні; відсутність системного рекламного та інформаційного забезпечення, а також лобіювання потреб області на державному рівні. На заваді стоїть відсутність повноцінної регіональної політики розвитку туризму. Низьким є рівень забезпеченості автомобільних доріг туристичною, сервісною та інформаційною структурою (відсутність рекламних щитів та єдиної системи маркування автошляхів щодо об’єктів туризму).

Для того, щоб туристично-рекреаційна галузь області зайняла належне їй місце в економічному господарстві краю необхідна стабільна економічна ситуація, достатнє фінансування, а також організаційна та структурна визначеність у керівних органах галузі.

* Розділ 5.4.4 підготовлено за даними Головного управління з питань туризму, сім’ї, молоді та спорту Тернопільської облдержадмністарції

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]