Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ternopil_2009.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
42.71 Mб
Скачать

13.11.2. Громадські рухи

Робота Громадської ради при Держуправлінні охорони навколишнього природного середовища в Тернопільській області, до складу якої входять представники найактивніших громадських організацій екологічного спрямування області відіграє важливу роль в участі громадськості у процесах прийняття екологічно важливих рішень.

У 2009 році на засіданнях Громадської ради при Держуправлінні було обговорено ряд різноманітних питань, зокрема, вплив на довкілля будівництва автомобільної дороги М-12 Стрий-Тернопіль-Кіровоград-Знамянка на ділянці обходу м. Бережани, хід виконання Програми (плану дій) з охорони довкілля, раціонального використання природних ресурсів та забезпечення екологічної безпеки, дотримання вимог Орхуської конвенції в Україні, інші екологічні проблеми регіону та шляхи їх вирішення.

У 2009 році Держуправлінням організовувалися зустрічі за „круглим столом”. Під час цих зустрічей у різних районах області керівництвом Держуправління обговорювались спільно з представниками підприємств, організацій, громадянами найбільш гострі екологічні проблеми Тернопільщини, велися пошуки спільного їх вирішення.

Для обласного осередку Всеукраїнської екологічної ліги вже традиційними стали такі природоохоронні акції, як: "Посади своє дерево", "Збережи ялинку", "Первоцвіт", конкурси "Я віддаю свій голос на захист природи", "Замість ялинки - зимовий букет" та ін. Екологічне виховання школярів здійснюється через обласний осередок Всеукраїнської дитячої спілки "Екологічна варта".

Члени обласного осередку Всеукраїнської екологічної ліги - співробітники медичної академії постійно приймають участь в різних природоохоронних заходах.

Дитячий громадський екологічний рух, що є вдалою системою для формування екологічно свідомої особистості, також поширений на Тернопільщині. Саме в позашкільній роботі дитина виявляє і розвиває важливі якості особистості, набуває вмінь та навичок, за допомогою яких поступово будує власний світогляд. Позашкільна еколого-натуралістична робота забезпечує оволодіння вихованцями, учнями і слухачами знаннями про навколишнє середовище, про проблеми і загрози у зв’язку з погіршенням якості довкілля, формування екологічного мислення та екологічної культури особистості, виховання занепокоєності та екологічної пильності, набуття досвіду розв’язання екологічних проблем, залучення до практичної природоохоронної роботи, спрямованої на самореалізацію та життєствердження особистості кожного учня.

Значний вклад у розвиток дитячого екологічного руху вносить Тернопільський обласний еколого-натуралістичний центр учнівської молоді. Маючи солідну навчально-виховну базу, даний заклад активно залучає юнацтво до загальнонаціонального руху за збереження довкілля. Вихованці даного закладу беруть участь у всеукраїнських та місцевих заходах еколого-природоохоронного напрямку, які сприяють формуванню творчої особистості школяра, громадянина України, здатного до самореалізації, відповідального за долю природи.

Працівники еколого-натуралістичного центру разом з вчителями шкіл області використовують найрізноманітніші форми позакласної роботи. Це – участь в обласному екологічному конкурсі „Першоцвіти Тернопілля - 2009”, конкурсі „Видатні дерева Тернопільщини”, операціях: „Птахи рідної землі”, „Підсніжник”, „Ялинка”, „Зелена аптека”, „Жива вода” та ін.

У Тернопільському спортивно-екологічному клубі „Каскад” при проведенні спортивно-екологічних заходів (змагань, екологічних свят, творчих концертів тощо) молодими екологами відпрацьовувались навики боротьби з браконьєрами на воді, надання першої лікарської допомоги в екстремальних умовах, проводилась широка агітаційна робота серед місцевих жителів. Під час проведення спортивно-туристичних акцій учнівській молоді прививалися навики бережливого ставлення до природи.

Під керівництвом ради клубу ТОСЕК „Каскад” молоді каскадівці постійно проводять роботу по збереженню, відновленню та відтворенню рослинного і тваринного світу нашого регіону, збереженню ландшафтного різноманіття рідного краю, постійно беруть участь у проведенні Міжнародного дня охорони навколишнього природного середовища, екологічних акцій „Первоцвіт”, „День довкілля”, „До чистих джерел”, “Зелений паросток майбутнього”, „Новорічна ялинка” тощо.

В області з 2007 року розпочав діяльність еколого-просвітницький проект “Квітуча Тернопільщина”. Його мета – покращення стану навколишнього природного середовища, підвищення побутової культури та відродження екологічної свідомості громадян. Учасники проекту упродовж року провели ряд акцій по очищенню області від сміття.

Метою діяльності Тернопільської обласної громадської організації “За чисте місто” є об’єднання інтересів громадян різної вікової категорії, національності, расової приналежності для задоволення та захисту їх екологічних, соціальних, національно-культурних та економічних законних інтересів, захисту прав та свобод людини та громадянина, можливості впливу на законодавчий процес у місті Тернополі та Тернопільській області.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]