Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ternopil_2009.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
42.71 Mб
Скачать

6.4. Охорона земель

Програма розвитку земельних відносин у Тернопільській області на 2007-2015 роки, яка розроблена Головним управлінням Держкомзему у Тернопільській області затверджена рішенням обласної ради від 31.12.2007 № 264 передбачає здійснення заходів з охорони земель. На сьогодні розробляються і опрацьовуються вихідні позиції для розробки програми суто з охорони земельних ресурсів в області на 2009-2018 роки.

Одним із основних заходів цього проекту програми є захист від водної ерозії та проведення рекультивації відпрацьованих земель.

Протягом 2007-2008 років в області за бюджетні кошти рекультивовано 7,2 га відпрацьованих кар’єрних виробок віднесених до земель запасу. З них: в межах Бриківської і Кордишівської сільських рад Шумського району – 4,7 га; в межах Глинської і Таурівської сільських рад Козівського району – 2,5 га.

Протягом 2009 року в області за кошти місцевих бюджетів рекультивовано 2,5 га відпрацьованих кар’єрних розробок віднесених до земель запасу, а саме на територіях Зубрецької - 1,5 га та Озерянської – 1,0 га сільських рад Бучацького району. За виконані роботи в поточному році оплачено 48,2 тис. грн.

Крім цього, ДП «Тернопільський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою» завершено виготовлення робочого проекту землеустрою щодо рекультивації порушених земель на території Порохівської сільської ради Бучацького району на площу 1,2 га, а також продовжувались роботи по розробленню аналогічної проектної документації на території Вістрянської сільської ради Монастириського району на площу 1,0 га.

Загальна вартість проектно-вишукувальних робіт становить 42,6 тис.грн.

Роботи по технічній рекультивації порушених земельних ділянок планується розпочати в 2010 році.

В поточному році продовжувались заплановані роботи по будівництву протиерозійних гідротехнічних споруд по захисту сільськогосподарських земель від водної ерозії на території Ценівської та Потіцької сільських рад Козівського району. Виконано робіт на суму 319,3 тис.грн.

В цьому напрямку, на замовлення Головного управління Держкомзему у Тернопільській області, ВАТ «Тернопільводпроект» розроблено проектну документацію на будівництво протиерозійних гідротехнічних споруд на території Кордишівської сільської ради Шумського району. Загальна кошторисна вартість будівництва складає 369,2 тис. грн. Роботи планується розпочати в 2010 році.

Також в 2009 році проводились вишукувальні роботи на виконання аналогічних заходів на території Скомороської сільської ради Бучацького району.

Орієнтовна вартість проектно-вишукувальних робіт становить 50 тис.грн.

Обсяги рекультивації порушених земель, консервації деградованих та малопродуктивних земель в розрізі районів входять до складу програми розвитку земельних відносин в області на 2007-2015 роки.

6.5. Нормативно-правове та інституційне забезпечення, міжнародне співробітництво

Законодавство України про охорону довкілля базується на Конституції України, а основи законодавства України за цим напрямом складаються з наступних законів України: «Про охорону навколишнього природного середовища», «Про охорону атмосферного повітря», «Про охорону земель», «Про природно-заповідний фонд України», «Про рослинний світ», «Про тваринний світ», «Про екологічну експертизу», «Про захист рослин», «Про зону надзвичайної екологічної ситуації», «Про Загальнодержавну програму формування національної екологічної мережі України на 2000-2015 роки», «Основи законодавства України про охорону здоров'я», «Про забезпечення санітарного та епідемічного стану населення», «Про меліорацію земель», «Про пестициди і агрохімікати», «Про відходи», «Про об'єкти підвищеної небезпеки», «Про захист населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру», «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку», «Про поводження з радіоактивними відходами», «Про Загальнодержавну програму поводження з токсичними відходами».

Правове регулювання екологічних відносин частково здійснюється положеннями наступних кодифікованих законодавчих актів: Господарський кодекс України, Земельний кодексом України, Водний кодекс України, Повітряний кодекс України, Кодексом України про надра, Лісовий кодекс України.

Поряд з вище переліченими основними законодавчими актами правове регулювання екологічних відносин здійснюють Кримінальний кодекс України і Кодекс України про адміністративні правопорушення, у положеннях яких присутні норми, які встановлюють відповідальність за екологічні правопорушення і екологічний вандалізм. У цих документах визначено склад екологічного правопорушення: шкода здоров'ю і майну громадян; протиправність, причинний зв'язок між протиправністю і заподіяною шкодою; наявність вини або її відсутність внаслідок джерела підвищеної екологічної небезпеки.

Разом з тим, слід відзначити про те, що існує певна недосконалість у регулюванні екологічних відносин, що потребує удосконалення правового механізму, в тому числі шляхом:

  • збільшення розмірів штрафних санкцій передбачених положеннями Кодексу України про адміністративні правопорушення за вчинення порушень вимог екологічного законодавства України, при цьому необхідно визначити порядок їх автоматичного збільшення враховуючи рівень інфляції, тощо;

  • внесення змін до положень Земельного кодексу України в частині використання окремих категорій земель з урахуванням вимог екологічного законодавства України (землі природно-заповідного та іншого природоохоронного призначення; землі оздоровчого призначення; землі рекреаційного призначення);

  • передбачення конкретних нормативів у сфері охорони земель та відтворення родючості ґрунтів;

  • визначення правових положень щодо урахування результату громадських обговорень, як важливого фактору при зміні цільового призначення земельних ділянок із земель природно-заповідного, оздоровчого та іншого природоохоронного призначення);

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]