Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
METODIChKA.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
678.4 Кб
Скачать

Результати

Нижче 15 балів:

Нажаль, Ви людина слабохарактерна, неврівноважена і мабуть безтурботна. У неприємностях, які трапляються з Вами, звинувачуєте всіх окрім себе. І в дружбі, і в роботі на Вас не можна покластися. Задумайтеся над цим.

Від 15 до 25 балів:

У Вас досить міцний характер. Ви володієте реалістичними поглядами н життя, але не всі Ваші вчинки рівноцінні. Бувають у Вас і зриви і помилки, й добросовісні і досить терпимі у колективі. І все ж Вам є над чим задуматися щоб запобігти деяких неприємних несподіванок. Можете не сумніватися, Вам це під силу.

26-38 балів:

Ви відноситеся до людей стійких, які володіють достатнім відчуття відповідальності. Цінуєте свої судження, але й рахуєтеся з думкою інших. Віри орієнтуєтесь у різних ситуаціях і вмієте вибирати вірне рішення. Це говорить про риси сильного характеру. Уникайте лише самозахоплення і завжди пам'ятайте: сильний - не значить жорстокий.

Більше 38 балів:

Пробачте, ми нічого не можемо Вам сказати. Чому? Тому, що просто в віриться, що є люди з таким ідеальним характером, а якщо є, то їм нічого рекомендувати. А може така сума балів - це результат не зовсім об'єктивів оцінки своїх вчинків і поведінки?

4. Характерологічний питальник

К.ЛЕОНГАРДА-Н.ШМІШЕКА

Питальник призначений для виявлення акцентуацій характер Акцентуація особистості - це надмірний прояв окремих рис характеру та взаємодії, виявлення яких залежить від темпераменту особи. Вони представляють собою крайні варіанти норми, що межують з психопатіями /патологіями характеру з незворотньою вираженістю властивостей, які перешкоджають адекватній адаптації до середовища/. К-Леонгард і Н.Шмішек виділяють 10 типів акцентуаційного вираження характеру:

1. Застрягаючий /ригідний/ тип - /Р/.

Основні риси: надмірна стійкість афекту із схильністю до формував "зверхцінних" ідей; підвищена підозрілість і хвороблива образливість; стійкіс негативних емоцій і почуттів; чистолюбність, самонадіяність і прагнення ;

домінування; висока конфліктність, злопам'ятність і навіть ворожість , кривдників.

2. Збудливий тип - /З/.

Характеризується підвищеною імпульсивністю, роздратуванням агресивністю. Моральні підвалини малозначні, в пориві гніву наростав агресивності супроводжується активізацією відповідних дій. Осмислення,. правило, обтяжне і сповільнене.

3. Демонстративний /істероїдний/ тип - /Д/. Характерна яскраво виявлена потреба в увазі оточуючих, марнослів’я, авантюристичність, але в той же час прагнення до мети. Хитромудрість в самовихвалянні, люб'язність в досягненні своїх інтересів. Однак розкованість в мисленні і діях робить демонстративні особистості адаптивними.

4. Педантичний тип - /П/.

Відрізняється яскраво виявленою зібраністю, що відображає інертність психологічних процесів. Обгрунтованість, чіткість і завершеність в діях, високий самоконтроль дозволяють виконувати роботу пунктуально і добросовістно, але має місце сповільненість і малопродуктивність в мисленні, а в діях - надмірна стандартність і передбачливість. При несприятливих обставинах акцентуація набуває нав'язливого характеру.

5. Гіпертимний - /Г/.

Характеризується переважно піднятим настроєм, підвищеною психічною активністю і жадобою діяльності. Енергійність, ініціатива, розкидання іскор оптимізму. Разом з тим надмірна веселість і жвавість не завжди дозволяють доводити справу до кінця, бути відповідальним, суворо дотримуватися норм, дорожити своїм авторитетом. Легковажність нерідко проявляється в прожектерстві, незібраності, сумнівних вчинках і в прямолінійності вибраного шляху.

6. Дистимічний тип - /Ди/.

На противагу гіпертимному типу характерна схильність до депресії, зосередженість на похмурих сторонах життя, повільність і гальмованість. Серйозна налаштованість на справу і витонченість почуттів обумовлюють тверду життєву позицію стимулювання життєдіяльності, однак, послаблене.

7. Циклотимічний /афектно-лобільний, нестійкий/ тип - /Ал/. Яскраво виявлена зміна гіпертимічних і дистимічних фаз. Характерною є мінливість настрою, проступків і дій без очевидних причин.

8. Афектно-екзальтований тип - /Ае/.

Притаманний широкий діапазон емоційних станів. Екзальтація /захоплено-збуджений стан/ проявляється в бурхливій реакції, змінності напрямків активності, високій вразливості, сильна прихильність до друзів та ін. Щире і глибоке переживання чужих проблем посилює психічну реакцію людей цього типу акцентуації.

9. Тривожний /боягузливий/ тип - /Т/.

Схильність до страху, нерішучості, несміливості, надмірної підпорядкованості. Високий рівень тривожності нерідко супроводжується прагненням до зверхкомпенсації за рахунок зухвалого викиду негативних емоцій.

10. Емотивний тип - /Ем/.

Відрізняється підвищеною чутливістю, вразливістю і глибиною переживань. Реакції людей з таким типом акцентуації проявляються в співпереживанні, м'ягкосердечності, зворушливості. Під впливом бурхливих подій в оточуючій дійсності можливі патології аж до депресії і самогубства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]