Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metodicha_kriminalistika_1_semest.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
333.82 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Львівський національний університет імені Івана Франка

Юридичний факультет

Кафедра кримінального процесу і криміналістики

Криміналістична техніка плани, завдання і методичні вказівки для лабораторних занять для студентів юридичного факультету

Львів 2010

Криміналістична техніка. Плани, завдання і методичні вказівки для лабораторних занять для студентів юридичного факультету / За ред. І.І.Когутича; авт. кол. І.І.Когутич, З.Т.Гулкевич, Я.О.Береський, О.І.Калужна, У.С.Ковна, І.В.Жолнович, Луцик В.В., та ін. – Львів: Юридичний факультет Львівського національного університету імені Івана Франка. – 2010. – 40 с.

Схвалено кафедрою кримінального процесу і криміналістики Львівського національного університету імені Івана Франка.

Протокол № 1 від 30 серпня 2010р.

Авторські права застережені

Зміст

Загальні методичні вказівки……………………………………………......4

Тема І. Основи криміналістичної техніки………………………….……..4

Тема ІІ. Загальна і судова фотографія та відеозапис…………………6

Тема ІІІ. Криміналістичне слідознавство (трасологія)………...………15

Тема ІV. Криміналістичне зброєзнавство (судова балістика)…..……24

Тема V. Криміналістична документалістика (криміналістичне

дослідження документів………………….……………..………27

Тема vі. Ідентифікація людини за ознаками зовнішності та її

елементів (криміналістична габітологія)………….…….……33

Тема vіі. Криміналістична реєстрація………………...…………………36 Загальні методичні вказівки

Криміналістична техніка становить систему наукових положень, відповідних технічних засобів і методів, які використовуються у ході розкриття, розслідування і попередження злочинів.

У кримінальному судочинстві техніко-криміналістичні засоби служать завданням повної і точної фіксації доказів, а також дослідження матеріальних об’єктів з метою встановлення фактичних даних, що мають значення для розслідування злочинів і судового розгляду кримінальних справ.

Криміналістична техніка включає в себе різні комплекти науково-технічних засобів, якими користуються правоохоронні органи в слідчій і оперативно-розшуковій роботі, а також методичні рекомендації, щодо дослідження речових доказів.

У відповідності з програмою курсу “Криміналістика” на вивчення розділу “Криміналістична техніка” відведено 34 години лабораторних занять, у процесі проведення яких студенти повинні оволодіти практичними прийомами, а також набути навички виявлення, фіксації, вилучення і дослідження слідів злочину та різноманітних речових доказів.

З цією метою лабораторні заняття рекомендується проводити в такій послідовності: спочатку з’ясувати у студентів знання контрольних питань теми, пізніше ознайомити їх з відповідними науково-технічними засобами, їх можливостями, прийомами їх застосування і продемонструвати як це робиться на практиці і, нарешті, дати можливість кожному студенту самостійно та процесуально оформити умови, хід та результати їх застосування, опанувати порядок роботи з ними під керівництвом викладача. Для закріплення пройденого матеріалу з деяких тем студентам задають домашні завдання.

Лабораторні заняття повинні проводитись в умовах максимально наближених до реальності з тим, щоб кожен студент досконало оволодів прийомами і засобами криміналістичної техніки, які йому доведеться застосовувати в практичній роботі під час розкриття і розслідування злочинів.

Важливою ланкою в поглибленні знань з криміналістичної техніки є підготовка студентами доповідей для виступів на науковому гуртку, написання курсових робіт з тематики, розробленої кафедрою. Дослідження найактуальніших проблем криміналістичної техніки в майбутньому може слугувати темою дипломної роботи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]