Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metodicha_kriminalistika_1_semest.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
333.82 Кб
Скачать

Ііі. Аудиторні вправи:

1) виявити (нанести) на місцевості (учбовий полігон, аудиторія) об'ємний слід взуття;

2) провести огляд і вимірювання цього сліду;

3) виготовити його гіпсову модель;

4) у позааудиторний час скласти фрагмент протоколу огляду місця події, додатково змоделювавши “доріжку слідів” і описати її, та одинарний об’ємний слід, з якого було виготовленого гіпсовий зліпок (див.: зразок).

Зразок

Протокол

огляду місця події

(фрагмент)

м. Львів 15 жовтня 20__ р.

... Від воріт, які розташовані в північній частині двору, у напрямку до будинку торгової бази на вологому глиняному ґрунті виявлено "доріжку" слідів взуття. "Доріжка" має 8 пар слідів, відбитки носків спрямовані в; бік будинку. Довжина "доріжки" слідів 4 м.

У результаті вимірювання елементів "доріжки" слідів одержані такі дані:

довжина кроку лівої ноги - 35-38 см;

довжина кроку правої ноги - 32-34 см;

ширина кроку - 5-7 см;

кут кроку лівої ноги – позитивний, 20-22°;

кут правої ноги - позитивний, 23-25°.

Серед слідів виявлено один чіткий, утворений взуттям для правої ноги. Цей слід має відбиток підметки, проміжної частини і підбора (якщо таких немає, указати). Вимірюванням цього сліду взуття правої ноги встановлено: загальна довжина сліду ... см; ширина відбитка підметки (у широкому місці) ... см, довжина від­битка підметки ... см; ширина відбитка проміжної частини ... см, довжина її відбитка ... см; форма підметки характеризується гост­рим носком, прямим заднім краєм (опис).

Передній край сліду підбора вигнутий (може бути і пря­мий, скошений та ін.). На дні сліду підбора розташовані: десять круглих виступів. За внутрішнім краєм проміжної частини роз­ташовані три заглиблення на відстані 1 см один від одного.

Цей слід описано в протоколі огляду, після чого виго­товлено гіпсовий зліпок сліду.

Зліпок сліду загорнуто в аркуш білого паперу і упаковано у фанерний ящик, який перев'язано шпагатом і опечатано сургу­чем, на печатці текст: "Слідчий прокуратури 46".

Поняті (підписи) (розшифровка підписів)

Слідчий (підпис) (розшифровка підпису)

Методичні вказівки:

В процесі розслідування злочинів сліди ніг (взуття) людини зустрічаються не так часто як сліди пальців рук. Але це не зменшує їх криміналістичного значення. За слідами ніг (взуття) людини можна з’ясувати дуже багато обставин, необхідних для планування, розслідування і проведення слідчих дій на початковому етапі розслідування, а також у ході здійснення оперативно-розшукових заходів. Тому знати прийоми виявлення, фіксації і дослідження цих слідів, вміти кваліфіковано користуватися техніко-криміналістичними засобами у роботі з цими видами слідів необхідно кожному студенту.

Для виконання завдання потрібно вибрати найчіткіший слід ноги (взуття), можна і частину сліду(фрагмент) (каблук, носок і ін.), в якому відобразились характерні особливості, оглянути його, провести вимірювання а потім приступити до виготовлення моделі сліду з допомогою гіпсу. Фрагмент сліду можна також копіювати з допомогою силіконових компадивів.

Практиці відомі декілька способів одержання моделей з об’ємних слідів ніг (взуття). Але незалежно від способу одержання моделі необхідно дотримуватись наступних рекомендацій: спочатку потрібно слід очистити від сторонніх предметів (листя, гілок, інших частинок і т.п.); пізніше підготувати арматуру (лучинки, дріт); підготувати картонну бірку з шнурком; розвести гіпс до консистенції сметани і обережно залити частину розчину в слід. Заповнивши слід розчином до половини, необхідно покласти в слід арматуру, закріпити бірку, і заповнити слід розчином гіпсу, який залишився. Через 25-30 хвилин зліпок сліду можна виймати із ґрунту. Якщо ці рекомендації будуть дотримані, то в гіпсовому зліпку відобразяться загальні і окремі ознаки ніг (взуття), а сам зліпок буде легко вийматись із ґрунту.

Крім названого наливного способу, може бути застосований насипний або комбінований спосіб виготовлення моделей об’ємного сліду з допомогою гіпсу. Об’ємний слід може також бути вилучений у натурі.

Під час виконання домашньої частини завдання спочатку необхідно розмітити елементи “доріжки слідів” ніг людини, встановити напрям руху, довжину і ширину кроку правої і лівої ніг, кут розвороту ступні і ін. Після розмітки необхідно провести заміри кожного елемента “доріжки слідів” (згідно запропонованого зразка). Результати замірів (в сантиметрах, градусах) необхідно вказати на схемі “доріжки слідів” ніг людини з позначенням всіх її елементів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]