Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metodicha_kriminalistika_1_semest.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
333.82 Кб
Скачать

Методичні вказівки:

Документи – досить розповсюджений вид доказів, з допомогою яких викривають винних в підготовці, вчиненні і прихованні злочинів. Тому вже на початковій стадії розслідування злочину важливо знати справжній чи підроблений документ фігурує у справі.

Способи підробки документів бувають різні, однак кожному способу властиві характерні ознаки, завдяки яким розпізнають фальсифікацію в документах. Одні ознаки зміни тексту документа виявляються досить легко під час візуального огляду, інші можуть бути виявлені лише з допомогою засобів криміналістичної техніки.

Особливістю даного заняття є те, що в ході його проведення належить не тільки ознайомитись з різними видами і способами підробки документів, але й засвоїти принципи дії деяких спеціальних технічних засобів, з допомогою яких можуть бути виявлені сліди підробки документів.

В розпорядження студентів надаються різні учбові документи і необхідні техніко-криміналістичні засоби. Спочатку документ піддається візуальному огляду. Тут особлива увага звертається на цільове призначення документа, його зміст, на наявність або відсутність належних реквізитів і т.п. Після цього документ досліджується під лупою, мікроскопом, в ультрафіолетових і інфрачервоних променях спектру.

Порядок і результати огляду документа потрібно оформити у вигляді фрагменту протоколу огляду документа і представити його викладачу.

Під час виконання домашнього завдання, знайомлячись з постановою про призначення техніко-криміналістичної експертизи документів і висновком експерта в архівній кримінальній справі, доречно звернути увагу на вид експертизи, на норми КПК, якими керувався слідчий признаючи судову експертизу, на формулювання питань, поставлених на розгляд експерта, на структуру і зміст висновку експерта.

Самостійно складена постанова про призначення техніко-криміналістичної експертизи документа повинна бути здана для перевірки викладачу.

Заняття 2. Криміналістичне дослідження письма і почерку (2 год.) Мета заняття:

Навчити вмінню характеризувати письмо і почерк конкретної особи за загальними і окремими ідентифікаційними ознаками. Ознайомити з можливостями почеркознавчої експертизи на сучасному етапі.

План

І. Опитування студентів:

1) поняття криміналістичного дослідження письма та його місце в системі криміналістичної документалістики;

2) сутність письма та почерку;

3) загальні і окремі ідентифікаційні ознаки почерку;

4) загальні і окремі ідентифікаційні ознаки письма;

5) основні відомості про можливості судово-почеркознавчої та судово-авторознавчої експертизи; питання, які ними вирішуються під час дослідження текстів документів;

6) підготовка матеріалів до судово-почеркознавчої (судово-авторознавчої) експертизи;

7) вільні та експериментальні зразки почерку (письма); правила їх відібрання і оформлення.

8) особливості відбору зразків для забезпечення проведення експертизи зміненого почерку, підписів і цифрового письма;

10) основні відомості про методику судово-почеркознавчої (судово-авторознавчої) експертизи.

Іі, Аудиторні завдання, вправи:

Дослідити рукописний текст з метою встановлення загальних і окремих ідентифікаційних ознак почерку.

ІІІ. Домашнє завдання:

У позааудиторний час підготувати до цього заняття фрагмент постанови про призначення відповідної експертизи згідно з наведеними фабулами:

1. Під час розслідування розкрадань в будівельній компанії ”Сервіс-буд” встановлено незаконне отримання грошевих коштів одним із виконробів компанії К.

Скориставшись безконтрольністю з боку керівництва і головного бухгалтера компанії К. оформлював на роботу тимчасово, терміном до двох місяців, працівників будівельних спеціальностей – П., С., Б., закривав на їхні прізвища наряди на нібито виконанні роботи, а в кінці місяця отримував за них заробітну платню, розписуючись в платіжних відомостях.

Допитані П., С. і Б. показали, що ніколи не працювали в будівельній компанії “Сервіс-буд”.

У ході розслідування виникла необхідність встановлення виконавця підписів в платіжних відомостях напроти прізвищ П., С., Б., а також автора і виконавця заяв про прийняття на роботу і звільнення з роботи вищевказаних осіб.

2. 12 квітня 2008 р. у власній квартирі був виявлений труп директора фінансової компанії, яка спеціалізувалася переводом грошевих коштів за кордон. гр. Н. з вогнепальним пораненням в голову. Під час огляду місця події поряд із трупом знайшли мисливську рушницю ІЖ-56, а на столі записку наступного змісту “Я йду з життя тому що воно мені набридло”. Ретельно оглядаючи обстановку самогубства слідчий звернув увагу на такі обставини: біля рани відсутні сліди пострілу з близької відстані; на рушниці відсутні будь-які відбитки пальців; на столі знаходився посуд двох людей із залишками їжі.

Порушивши кримінальну справу слідчий вирішив перевірити, чи є гр. Н. автором і виконавцем тексту виявленої записки.

3. З Червоноградського паливного складу громадянам відпускали вугілля тільки за довідками встановленого зразка за наявності на них відповідної резолюції ("Л. Відпустити вугілля відповідно до норми"), дати і підпису завідуючого плановою комісією П.

Скориставшись вільним доступом до бланків довідок, злочинці викрали 51 бланк із завчасно поставленими відбитками печатки. Ці бланки довідок водій автомобіля Б. купив у працівників паливного складу по 30 грн. за кожний; одержане за ними вугілля продав за завищеними цінами.

У ході розслідування підозра щодо виконання текстів і резолюцій, дат і підписів від імені П. впала на громадянина М., щодо записів прізвищ, імен та по батькові, адреси одержувачів вугілля (вигадані особи) - на водія Б.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]