Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metodicha_kriminalistika_1_semest.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
333.82 Кб
Скачать

Методичні вказівки:

Із слідів, які зустрічаються під час проведення огляду місця події, сліди рук справедливо займають особливе місце. За слідами одного або декількох пальців, частини долоні або всієї кисті, в залежності від їх повноти і чіткості можна наступне: ідентифікувати людину за відбитками папілярних ліній; встановити особливості рук, які залишили сліди; відкинути сліди, залишені особами, що раніше доторкались до певних предметів і т.п.

Наведене дає можливість звернути увагу студентів на розуміння значення одержаних на занятті практичних навиків щодо виявлення, фіксації, дослідження і належного вилучення слідів пальців рук.

На занятті необхідно набути практичні навички щодо застосування найраціональніших прийомів виявлення маловидимих і невидимих слідів пальців рук, а також способів їх фіксації та вилучення.

Одержавши індивідуальне завдання, кожен студент вибирає відповідний порошок, обробляє ним поверхню об’єкта, виявляє сліди пальців рук і потім переносить їх на дактилоплівку чи її замінник. Необхідно також визначити тип та вид папілярного узору за його слідом і описати вилучений слід у вигляді фрагменту протоколу слідчого огляду. У роботі з порошками необхідно бути акуратним, тому що вони, крім властивості виявляти сліди пальців рук, мають здатність до летючості, і є гігроскопічними.

Необхідно також зауважити, що моделювання сліду проводять лише в тих випадках, коли виключається можливість вилучення об’єкта зі слідами рук в натурі.

Заняття 2. Фіксація і вилучення слідів ніг (взуття) людини (2 год.) Мета заняття:

Отримати практичні навички фіксації і вилучення слідів ніг (взуття) людини і техніку виготовлення зліпків наливним та насипним способами, а також способи фіксації слідів на си­пучому ґрунті (піску).

Наочне приладдя та обладнання: таблиці зразків "доріж­ки" слідів; зразки слідів; дзеркальний малоформатний фотоапарат; гіпс; чаша та матеріали для виготовлення зліпків.

План

І. Опитування студентів:

1) види слідів ніг і механізм їх утворення;

2) сліди ніг босої ноги людини та їх криміналістичне значення;

3) сліди взуття та їх криміналістичне значення;

4) “доріжка слідів” та її криміналістичне значення;

5) методи і способи фіксаціі та вилучення слідів ніг;

6) особливості фіксації і вилучення об’ємних і поверхневих слідів ніг (взуття) людини.

7) процесуальні вимоги щодо оформлення моделей слідів ніг (взуття) людини.

ІІ. Питання для самоконтролю:

1) який механізм утворення об'ємних і поверхневих слідів ніг?

2) чим відрізняється динамічний слід взуття від статичного? Наведіть приклад того та іншого виду сліду;

3) яку інформацію про особу, психофізіологічні властивості людини, обставини минулої події тощо можна отримати в результаті дослідження слідів ніг?

4) які елементи “доріжки слідів” можуть мати ідентифікаційне значення? Сформулюйте запитання для трасологічної експертизи;

5) у чому полягають особливості об'ємного сліду ноги, механізму його утворення? Як можна скопіювати такий слід? Які особливості фотозйомки об'ємного сліду ноги?

6) які види поверхневих слідів ніг вам відомі?

7) з допомогою яких засобів можна виявити і скопіювати (вилучити) слід взуття, босої ноги на лінолеумі?

8) чи можна ідентифікувати слід, залишений босою ногою, ногою в панчосі (колготах)?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]