Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metodicha_kriminalistika_1_semest.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
333.82 Кб
Скачать

Заняття 3. Сліди знарядь зламу та інструментів (2 год.) Мета заняття:

Дати практичні навики з виявлення, фіксації і вилучення слідів знарядь зламу.

Наочне приладдя та обладнання: таблиці зразків і знарядь злому; набір копій слідів знарядь злому, виготовлених за допомо­гою паст "К", "СКТН-1", "У-4" та ін.; предмети з відбитками зна­рядь злому для виготовлення копій; синтетичні матеріали.

План

І. Опитування студентів:

1) загальна характеристика знарядь зламу та інструментів;

2) види слідів знарядь зламу та інструментів;

3) сліди віджиму, їх види і локалізація (розміщення);

4) сліди, які можуть вказувати на інсценування зламу перешкод, закриваючих пристроїв;

5) способи виявлення слідів знарядь зламу;

6) способи фіксації і вилучення слідів знарядь зламу.

7) методи фіксації результатів огляду запираючих пристроїв у випадках зламу вікон, дверей, проломів підлоги, стелі тощо;

8) завдання та можливості трасологічної експертиза слідів знарядь злому та ін­струментів.

Іі. Питання для самоконтролю:

1)які злочинні знаряддя зламу вам відомі? Які інші знаряддя й інструменти можуть бути використані під час вчинення крадіжки зі зламом? Які завдання можуть бути вирішені криміналістичним дослідженням знарядь і слідів зламу?

2) які сліди можна виявити під час огляду дверей квартири, з якої було вчинено крадіжку зі зламом?

3) чи можлива ідентифікація знаряддя зламу за слідами натиску, віджиму, удару? Які особливості фіксації й вилучення таких слідів?

4) які сліди залишаються після використання таких знарядь, як сокира, стамеска, ніж? До якого виду слідів вони належать і які можливості їх ідентифікації?

5) які особливості ідентифікації знаряддя зламу за слідами свердління?

6) які сліди можуть засвідчувати ймовірність використання для відмикання замка підібраних, підроблених ключів, відмичок, ”уїстіті”? Чи можна вже під час зовнішнього огляді замикаючих пристроїв виявити певні сліди, які б засвідчували факт використання цих пристосувань?

7) які додаткові сліди можна виявити за наслідками використання знарядь зламу?

Ііі. Теоретичні завдання:

1.

Вчинено квартирну крадіжка. Викрадені відеоапаратура, цінності, гроші. У ході огляду місця події слідів зламу ні на замикаючих пристроях, ні на дверях не виявлено. З метою подальшого проведення криміналістичної експертизи вилучено внутрішній замок вхідних дверей.

Сформулюйте запитання, відповідь на яке може бути знайдено в процесі експертного дослідження цього замка. Складіть проект постанови про призначення відповідної судової експертизи.

2. 

Унаслідок крадіжки зі зламом дерев'яні двері були віджаті за допомогою спеціального пристосування типу домкрата.

Назвіть способи й послідовність фіксації та вилучення слідів віджиму, що залишилися після зламу на вертикальній поверхні переднього бруска дверей та на дверному коробі.

3.

На основі запропонованих нижче змодельованих фабул:

1) встановіть можливі способи виявлення та фіксації слідів;

2) визначіть судові експертизи, що можуть бути призначені;

3) сформулюйте запитання на вирішення судової експертизи;

3.1. До чергової частини Галицького РВ ЛМУ ГУМВС України у Львівській області звернувся з заявою власник транспортного засобу. Він повідомив, що напередодні ввечері він залишив власний автомобіль у металевому гаражі, який було замкнено на один врізний та один навісний замок. Вранці, прийшовши за машиною до гаража, виявив що ворота відчинені, біля воріт, на землі, знаходився пошкоджений навісний замок, а автомобіль зник.

3.2. 21 вересня 20.. р. близько 19 год. 30 хв. гр. Н. проник до квартири № 28 по вул. Городоцькій, буд. 44 в м. К., звідки викрав чуже майно. Під час огляду місця події слідів зламу не виявлено. Замки на вхідних дверях зовнішніх пошкоджень не мають, знаходяться у справному стані. В ході розслідування у підозрюваного Н. проведеним обшуком були виявлені та вилучені викрадені речі, а також зв’язка відмичок.

3.3. 12 березня 20.. р. в продуктовому магазині м. Жовква, вчинена крадіжка товарів на суму 5000 грн. Оглядом місця події виявлено, що на одному з вікон магазина відігнуті металеві грати, а на дерев’яних частинах вікна є вдавлені сліди прямокутної форми з поперечною насічкою.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]