Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
376083_4F426_zlobin_yu_a_kochubey_n_v_zagalna_e...doc
Скачиваний:
69
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
13.3 Mб
Скачать

13.4. Роль громадського екологічного руху в екологічній оптимізації виробництва

Одним з осередків суспільного руху в галузі охорони природи наприкінці XIX століття виступив С’єра-Клуб, організований Джоном М’юїром. У подальшому такий рух поширився і став характерним майже для всіх країн світу. У розвитку громадського

екологічного руху можна виділити три основні періоди. Перший, що відбувався в ЗО—40-х роках XX століття, характеризувався орієнтацією на забезпечення екологічної чистоти підприємств і захист працюючих від професійних захворювань. Другий період припадає на 1950-70-і роки, коли у зв’язку з науково-технічною революцією розгорнувся рух за загальне оздоровлення навколишнього середовища. І, нарешті, третій, сучасний період, характеризується тим, що екологічний рух спрямований на боротьбу з глобальною кризою радіаційної безпеки.

Сучасний спектр такого руху досить широкий. Але його прихильників від енвайронменталістів і екологістів до «зелених» відрізняє ряд загальних підходів. Вони, як правило, зорієнтовані на такі програмні положення:

  1. загальне припинення індустріального промислового розвитку;

  2. вимога припинення реалізації великих проектів промислового розвитку, особливо в країнах Латинської Америки та Азії;

  3. проведення політики, спрямованої на обмеження росту населення приблизно на 2% на рік.

Ряд громадських екологічних неурядових організацій роблять помітний внесок в усвідомлення суспільством необхідності серйозно вирішувати проблеми, пов’язані зі станом природного середовища. Хоча в більшості випадків основні зусилля учасників екологічних організацій спрямовуються на боротьбу з наслідками екологічних порушень, а не на їх запобігання.

Сучасний екологічний рух дуже строкатий за своїми цілями, у його членів віра та емоції нерідко переважають над тверезим розрахунком. Останнім часом громадські екологічні організації почали об’єднуватися, утворюючи при цьому структури міждержавного типу. Такі асоціації та союзи працюють над створенням проектів екологізації суспільства, фінансують окремі регіональні та межрегіональні природоохоронні програми. Величезна робота проводиться Міжнародним науковим комітетом з проблем навколишнього середовища (СКОПЕ). Він реалізує 7 великих проектів:

  1. Вивчення біогеохімічних циклів.

  2. Вплив людини на відновлювані природні ресурси.

  3. Людські поселення та навколишнє середовище.

  4. Токсикологія навколишнього середовища.

  5. Моделювання.

  6. Моніторинг навколишнього середовища.

  7. Громадська оцінка інформації про навколишнє середовище. Високий авторитет має Міжнародний союз охорони природи

і природних ресурсів (МСОП), створений у 1948 році. Він налічує 600 членів, у тому числі 61 національний уряд і 120 урядових

агенцій. МСОП проводить активну роботу зі створення глобальних і регіональних природоохоронних стратегій.

В Україні важливу роль відіграє Українська екологічна асоціація «Зелений світ», «Національний екологічний центр України» та «Союз Чорнобиль». Асоціація «Зелений світ» була заснована в 1988 році і проводить велику роботу під загальним девізом «Виживання, демократія, гуманізм». На її рахунку моніторинг кислотних дощів в Україні, акції захисту природних об’єктів, громадська екологопросвітницька діяльність. Національний екологічний центр України реалізує довгострокову програму «Зелений німб України». Велику позитивну роль у запобіганні ядерної війни та загальної демілітаризації економіки відігравали та відіграють суспільні організації. Декларація Паугоського руху, підписана 97 лауреатами Нобелівської премії, повністю заперечує будь-які види ядерної зброї. При загальній позитивній ролі екологічного руху треба відзначити, що в окремих випадках він страждає «ідеалізацією» екології, а іноді навіть і екологічним екстремізмом. Сучасному суспільству потрібні прагматичні рішення, що враховують не тільки екологічні, але й соціальні та економічні аспекти будь-якої проблеми. Фундаментальні рішення глобальних екологічних проблем можна очікувати лише на рівні національних урядів, оскільки вони потребують високої професійної кваліфікації в поєднанні з громадською моральністю та відповідальністю.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]