Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kniga OTM.doc
Скачиваний:
381
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
5.89 Mб
Скачать

Краса праці і людини праці

У своїй художній творчості дитина також відображає взаємини людей в різних життєвих ситуаціях. Вона їх спостерігає, аналізує, оцінює, втілює в сюжетних зображеннях. Найпоширенішою формою взаємин людини є спілкування — це обмін думками, почуттями, переживаннями. Тарним є таке спілкування, в якому людина виявляє і розкриває найкращі сторони своєї особистості, щиро ділиться багатством своєї душі і серця. Виражаль­ними засобами спілкування виступають погляд, слово, інтонація, жест, дія. Спостерігаючи з дітьми за взаєминами і спілкуванням людей в різних жит­тєвих ситуаціях, можна помітити як позитивне, красиве, так і негативне, некрасиве. Важливо формувати у них відповідне ставлення, яке може ви­ражатись у вербальних або візуальних оцінках — в малюванні, аплікації, ліпленні («Хто робить нам добро», «Як ми дружно граємось», «Добрі і погані справи». «Як чинять ввічливі люди»).

Спостереження за взаєминами людей у праці поглиблюють соціальну компетентність дітей. Добре було б, якби діти мали можливість поспосте­рігати за працею батьків, зрозуміли її значущість для людей. Праця творить для людей блага і красу Щоб діти пізнали красу праці, вони мають зрозу­міти її значення для людей і суспільства. Завдяки праці створюються куль­турні цінності.

Під час спостережень з дітьми за працею людей звертайте увагу на ті цінності, які створюють люди праці для інших людей, для дітей. Приду­майте цікаві теми малюнків про працю людей, простежте, щоб були зоб­ражені і самі трудівники, і ті цінності, які зроблені їхньою працею.

Добре, якщо ознайомлення з красою праці поєднуватиме такі елемен­ти: доцільну діяльність людей або сам процес праці; предмети праці; зна­ряддя праці, яким людина діє на предмет. Все це важливо для подальшого зображення дітьми сюжетів про працю людини.

Особливо красивою є творча праця, коли людина вкладає в неї душу, розкриває свою індивідуальність, стверджує себе як особистість. По-своє­му красива праця сільськогосподарська, фермерська, в якій особливо відчутним є безпосереднє злиття людини з природою. Це надає такій праці особливого емоційного забарвлення.

Творча праця наближається до мистецтва, а естетичні переживання, що їх відчуває людина прані, споріднені з насолодою художника. І це сто­сується різних професій: ткалі і швачки, дизайнера і модельєра, кухаря і столяра, слюсаря і токаря, шахтаря і сталевара.

Праця є засобом життя, джерелом суспільного багатства, основною формою життєдіяльності людини.

Краса побуту як середовища життя людей

Творча праця, побудована за законами естетики, є засобом створення предметного середовища, світу речей, якими людина оточує себе в повсяк­денному житті. Вони впливають на її настрій, самопочуття, поведінку. Чи звертали ви увагу на те, як змінюється, стає зовні красивішою людина, вбравшись у святковий одяг? В її поставі, жестах і навіть інтонаціях голосу з'являються нові нотки, вона робиться витонченішою в пластиці. Краси­ве зовнішнє активізує внутрішню красу.

Спробуйте поспілкуватися з дітьми на теми про їхній побут, предметне оточення в домашніх умовах, дізнатися, чи звертають вони увагу на кра­су інтер'єру, іграшок, посуду, меблів, творів мистецтва, що є в їхньому домі: «Які речі в моїй квартирі (домі) мені більше всього подобаються?», «Що означає затишок в рідному домі?», «Коли і чому моя квартира (кімна­та) виглядає особливо святковою і затишною?» тощо.

Нейтральних, байдужих речей немає, між речами і людиною виника­ють певні відносини. А. Макаренко говорив, що виховують не тільки події та люди, а й речі. Сила і влада речей, що розміщені в квартирі чи кімнаті, велика. Вони поліпшують або псують настрій, створюють радісну або гнітючу атмосферу, покращують або погіршують спілкування.

  • Запропонуйте дітям поміркувати, пофантазуйте разом з ними на теми: « Про що розповідає мені чайний або кавовий сервіз, що стоїть у буфеті ?», «Який настрій у кімнатних квітів у нашому домі ?», « Що «бачать» фіранки, штори в нашій квартирі ?», «Які речі в моєму домі покращують мій настрій, а які погіршують ?».

Формуючи у дітей поняття краси побуту, звертаймо увагу, що речі — це цінності нашого життя. Зручні, красиві меблі, килими, посуд, побу­тові прилади необхідні для того, щоб жити, працювати, відпочивати. Вони сі порені працею людей для поліпшення життя. Ставши частиною побуту людини, речі свідчать про її смаки, інтереси, моральні цінності. Що є чинниками поняття «краса побуту»? Це насамперед домашній за­тишок, коли людину оточують необхідні для життя і відпочинку красиві речі. Це й охайність, і чистота приміщень, і зручно розміщені меблі, і зі смаком дібрані прикраси, і вміло використані джерела освітлення. І все це залежить від самої людини, від її культури та естетичних смаків.

Із творами образотворчого мистецтва діти вперше стикаються в домаш­ньому середовищі. Це насамперед декоративно-ужиткове мистецтво — по­суд, меблі, килими, освітлювальні прилади, штори, скатерті і серветки, ялинкові прикраси та багато іншого. Все це водночас має бути корисним, доцільним і красивим. Головне домагатися художньої єдності наявних у лю­дини речей і предметів, правильно використовувати такі їхні естетичні характеристики, як колір, світло, природні властивості матеріалів, про­порції, симетрію, асиметрію. Гарна квартира чи кімната в будень чи свято створює добрий настрій, приємний відпочинок, атмосферу для цікавих людських стосунків.

Краса побуту, зручність життя і спілкування в домашніх умовах можуть стати темами творчих робіт дітей як в умовах дошкільного навчального закладу, так і вдома. їх можна виконувати у різних художніх техніках: жи­вописних, скульптурних, аплікаційних, колажних. Теми творчих робіт можуть бути різноманітними: «Вікно у твоїй квартирі», «Про що говорять фіранки вдома?», «Дім (квартира) твого товариша» (інтер'єр), «Малюю натюрморт для своєї квартири», «Красива картинка для мого ігрового кутка вдома», «Ваза для моєї кімнати», «Ікебана у Новорічному інтер'єрі», «Осінній натюрморт» та ін.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]