Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kniga OTM.doc
Скачиваний:
380
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
5.89 Mб
Скачать

Базова програма розвитку дитини дошкільного віку «я у світі» (2008)

Програма розкриває зміст базового рівня дошкільної освіти і спрямо­вана на повноцінний та гармонійний розвиток особистості дитини. Про­грама містить інваріантну складову змісту Базового компонента дошкільної освіти; характеризує вікові особливості соціальної ситуації розвитку, провідної діяльності та новоутворень свідомості й особистості; диферен­ціює розвивальні, виховні і навчальні завдання; класифікує розвивальне середовище як єдність природного, предметного, соціального та середо­вища внутрішнього «Я» дитини, подає її вікові особливості; висвітлює спе­цифіку розвитку дошкільняти у різних соціальних інституціях; містить ви­моги до організації життєдіяльності дитини; пропонує вікові моделі базо­вих характеристик особистості; класифікує форми активності дошкіль­няти — фізичної, соціально-моральної, емоційно-ціннісної, пізнавальної, мовленнєвої, художньої та креативної — за сферами життєдіяльності: «Природа», «Культура», «Люди», «Я сам», характеризує показники життє­вої компетентності дитини від народження до шести—семирічного віку.

Автори не виокремлюють середній дошкільний вік. Вони зазначають, що дошкільне дитинство — період, який охоплює молодший дошкільний (від З до 5 років) та старший дошкільний (від 5 до 6—7 років) вік.

У змістовій лінії «Художньо-естетичний розвиток» розкриваються вікові можливості дитини в образотворчій діяльності (починаючи з першого року життя), завдання розвитку, організація життєдіяльності, орієнтовна тема­тика занять (з другого року життя), орієнтовний перелік творів образо­творчого мистецтва для ознайомлення (починаючи з четвертого року жит­тя). Програмовий зміст цього розділу передбачає формування у дітей тех­нічних навичок роботи з різними художніми матеріалами. Разом з тим акцент у програмі перенесено з вузьких навчальних завдань на більш ши­рокі: естетичний та художній розвиток дітей засобами мистецтва, зокре­ма й українського декоративно-ужиткового, і краси навколишньої дійс­ності. У програмі подано показники компетентності, форми активності дитини за сферами життєдіяльності. Для дитини раннього віку не перед­бачено навчальних завдань з образотворчої діяльності, головне завдан­ня — її художньо-естетичний розвиток. Завдання художньо-естетичного розвитку дитини викладено за віковою градацією.

Принципово новим є те, що автори пропонують ознайомлення із зоб­ражувальними інструментами та матеріалами вже на першому році життя (гуашеві фарби, різнокольорові олівці, крейда, тонований та білий папір розміру А4, пензлі різних розмірів).

Програмові завдання з образотворчого мистецтва для молодшого до­шкільного віку передбачають навчальні завдання з декоративного, пред­метного, сюжетного малювання, аплікації, ліплення, конструювання. Відзначаючи необхідність розвитку практичної умілості, вправності дошкільняти в образотворчій діяльності, автори надають великого значен­ня організації пошукової діяльності дитини під час сприймання запропо­нованого дорослим матеріалу, самостійності у застосуванні набутих умінь у власній образотворчій діяльності дитини.

У старшому дошкільному віці (шостий, сьомий роки життя) при­діляється увага розвитку здібностей дитини до образотворчої діяльності. Передбачено формування умінь, пов'язаних з художньо-образним відоб­раженням предметів і явищ у різних видах образотворчої діяльності. Підкреслюється необхідність формування особистісної позиції під час сприйняття творів образотворчого мистецтва і в процесі образотворення; самостійного знаходження дітьми прийомів зображення за інтеграції видів образотворчої діяльності.

Для старшого дошкільного віку програмою передбачено збагачення змісту образотворчої діяльності через залучення дитини до декоративно­го дизайну, художнього оформлення побуту, оранжування з природних та штучних матеріалів. Відзначається, що виникнення вибіркового ставлен­ня старшого дошкільняти до різних видів образотворчої діяльності засвід­чує подальшу динаміку особистісного зростання дитини.

Викликає інтерес тематика занять з конструювання: «Карнавальний костюм», «Маска», «Книжечка для маленьких», «Ігрові атрибути» тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]