Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kniga OTM.doc
Скачиваний:
383
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
5.89 Mб
Скачать

Парціальні (спеціалізовані) програми

У 90-х роках XX ст. почали з'являтися так звані парціальні (галузеві) про­грами виховання і навчання дітей дошкільного віку. На відміну від інших програм, які є комплексними, парціальні спрямовані на поглиблений розвиток особистості дошкільняти з певного напряму виховання. У Росії існує велика кількість спеціалізованих програм з художньо-творчого роз­витку дошкільнят. У нашій країні до парціальних можна зарахувати ав­торську програму Н. Дернович «Ладки», яка, на жаль, не одержала на­лежної підтримки і широкого впровадження у практику роботи дошкіль­них навчальних закладів.

«Ладки». Програма формування основ гуманістично спрямованої активності особистості в дошкільному віці (1992)

Програма пропонує систему роботи з формування гуманістично-спрямованої активності особистості дошкільняти у процесі різноманітної діяль­ності. Ця програма загалом передбачає не спеціально організовані занят­тя, а лише різні види ігрової, пізнавально-мовленнєвої, рухової та іншої діяльності протягом усього дня в зручному і доцільному для організації місці. Програмовий матеріал згруповано у дві частини: «Виховання й роз­виток первинних потреб і формування матеріальної культури» та «Вихо­вання й розвиток витих потреб і формування духовної культури». Особ­ливо цікавим у першій частині видається перший розділ, в якому серед інших розкриваються дуже важливі питання виховання культури спожи­вання, а в другому — завдання виховання культури пізнання, які не зна­йшли свого висвітлення в інших програмах.

У третьому розділі другої частини програми представлено завдання, зміст і діяльність з формування естетичної і художньо-творчої культури, він охоплює художньо-мовленнєву культуру, зображувальну, музичну, те­атрально-ігрову. Відповідно кожний вид діяльності передбачає сприйнят­тя, емоційний відгук, відтворення і творчість. Великої уваги автор надає саме розвиткові дитячої творчості, відзначаючи, що не можна пригнічу­вати дитячих фантазій, опускати їх до рівня дорослого. Нехай діти у своїх каракулях, у летючих хмаринках бачать образи невідомих нам предметів. Н. Дернович підкреслює, що потрібно заохочувати кожний вияв дитячої фантазії, творчості, розкривати здібності, схильності дітей до певних видів діяльності і створювати умови для максимальної їх реалізації, зокрема і через роботу в гуртках за інтересами.

У програмі кожної вікової групи в кожному розділі представлено діяльність вихователя, виховні завдання і діяльність дітей.

Завдання з конструювання поміщені в розділ «Розвиток інтелектуаль­них потреб і виховання культури пізнання» і поєднані із завданнями щодо орієнтування у просторі й часі, навчання лічби, а також із розв'язанням завдань на кмітливість.

У розділі «Розвиток потреб у красі та відображенні своїх вражень і ви­ховання естетичної культури» автор, підкреслюючи важливість захоплен­ня, творчих виявів дітей у всіх видах художньої діяльності (логіці, конст­руюванні та ін.), відзначає необхідність опанування дітьми технічних прийомів для суто виконавської діяльності і для створення нового. У цьо­му розділі визначено також завдання з конструювання. Вони спрямовані на створення художнього образу, експериментування, тобто мають творче спрямування.

У п'ятому розділі другої частини програми «Розвиток потреб у ство­ренні, перетворенні світу, в праці для інших і виховання культури праці» передбачено завдання з ручної праці (для старшої і підготовчої груп). Руч­на праця передбачає роботу з папером і картоном, з природним матеріа­лом, декоративне плетіння та роботу з тканиною. Підкреслено необхідність застосування набутих навичок у практичній діяльності: для оформлення інтер'єрів, для ігор тощо.

Розглянемо кілька російських спеціалізованих (парціальних) програм з художньо-творчого розвитку дошкільнят, зокрема й інтегровані.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]