Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kniga OTM.doc
Скачиваний:
377
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
5.89 Mб
Скачать

Сучасні альтернативні програми «Українське дошкілля». Програма виховання дітей у дитячому садку (1991)

Програма ґрунтується на наукових засадах реалізації особистісно-орієнтованої моделі дошкільної освіти, забезпечення гармонійного різнобічного розвитку дитини-дошкільняти, здійснення цілісного підходу до органі­зації змісту дошкільної освіти, забезпечення наступності між дошкільною та початковою загальноосвітньою підготовкою.

Своєрідність програми полягає в тому, що вона базується на народо­знавстві, етнопедагогіці, елементах національної культури. Програма містить багато етнографічно-історичного матеріалу.

У розділі «Образотворче мистецтво і зображувальна діяльність» чітко виокремлені завдання з малювання (предметного, сюжетного, декоратив­ного), ліплення, аплікації. Розширено добір засобів зображення та мате­ріалів. Збагачення змісту зображувальної діяльності передбачає поглиб­лене ознайомлення дітей з декоративно-ужитковим мистецтвом Украї­ни. Введено малюнок на склі та дереві. Для середньої групи передбачено ознайомлення дітей із традиційними виробами місцевих народних про­мислів України, зокрема з виробами майстрів Івано-Франківської керамі­ки, вишивками Львівщини, Київщини, ткацтвом. Дітей навчають малю­вати елементи візерунка Івано-Франківської кераміки, елементи розпису за мотивами Львівської, Київської вишивок, опішнянської іграшки. Зав­дання з аплікації передбачають ознайомлення з найпростішими елемен­тами візерунка в мистецтві витинанки, писанки.

Для старшої групи запропоновано завдання ознайомлення з народни­ми традиціями та народними промислами різних регіонів України: еле­ментами київської кераміки, вишивкою Львівщини, Київщини, основ­ними мотивами розписів яворівської іграшки і таке інше.

Завдання з малювання передбачають уміння складати візерунки за мо­тивами яворівської, косівської іграшок, писанок та ознайомлення з техні­кою малювання пальцем за мотивами петриківського розпису, малюван­ня характерних орнаментів конкретних регіонів.

У розділі «Конструювання» поставлено завдання навчити дітей конст­руювати з будівельного матеріалу (для молодших груп) та паперу, природ­ного матеріалу (для старших груп).

Програма «Крок за кроком в Україні» (2003)

Програма «Крок за кроком в Україні» створена для практичної реалі­зації особистісно-орієнтованого підходу до дитини.

Програмовий зміст викладено з орієнтацією на потреби, інтереси ди­тини, сім'ї, державні стандарти дошкільного виховання та початкової школи, національні культурні особливості українського народу, суспільні та економічні умови сьогодення. Для врахування індивідуальних темпів та особливостей розвитку дітей, різної готовності до сприймання і засвоєн­ня програмового змісту дітьми однакового віку авторським колективом запропоновано виклад програмового змісту у вигляді трирівневої за склад­ністю вертикальної структури: зміст розподілений за рівнями складності відповідно до вікових можливостей дітей віком від трьох до п'яти років. Це допоможе вихователю враховувати індивідуально-типологічні вияви дітей у процесі художньої творчості. Програмовий зміст різного рівня складності розмішено згідно з провідними чинниками, які зумовлюють його опанування, описані у шести графах горизонтальної структури про­грами і мають такі назви:

1. Інтереси, потреби, досвід дитини.

2. Дитина й родина.

3. Дитина й вихователька.

4. Минуле в сьогоденні дитини.

5. Задоволення інтересів і потреб дитини в дошкільному дитинстві.

6. Орієнтація на майбутні потреби і перспективи розвитку дитини.

Цікавим є те, що в розділі «Психологічні особливості дітей трьох—п'я­ти років» висвітлюються, зокрема, проблеми обдарованості, розвитку твор­чості у дошкільнят. Зміст програми з образотворчої діяльності та програ­ми з художньої праці розкрито у блоку «Творча сфера». Програма не містить чітко визначених навчальних завдань, велике значення надається творчо­му засвоєнню дитиною всіх доступних форм матеріалу в процесі експери­ментування з ним. Образотворча діяльність розглядається як засіб творчої самореалізації дитини. Програма з образотворчої діяльності має такі підрозділи:

1. Краса навколо дитини. Враховуючи особливості становлення і функ­ціонування образотворчої діяльності у дітей, передбачено завдання, спря­мовані на збагачення зорового досвіду, естетичних почуттів дітей у про­цесі сприймання краси предметів і явищ навколишнього світу, формуван­ня естетичного ставлення до них, розвиток на цій основі різноманітних образотворчих задумів.

2. Перші сходинки у світ образотворчого мистецтва. Визначено завдання початкового ознайомлення дітей з різними видами візуального мистецт­ва — декоративно-ужиткового, графічного, живописного, пластичного, засобами їхньої художньої виразності. Розвиток умінь на елементарному рівні розуміти зміст цих творів, визначати їхній настрій, емоційно відгу­куватися на красу, одержувати задоволення від спілкування з нею.

3. Дитяча художньо-практична і творча діяльність. У цьому підрозділі розкрито поетапність організації дієвого пізнання дітьми характерних особливостей і засобів художньої виразності в різних видах образотворчої діяльності: малюванні, ліпленні, аплікації. Надається велике значення самостійному творчому експериментуванню із зображувальними матері­алами для відтворення дошкільнятами своїх почуттів, думок, настроїв, фантазії, мотивації в оригінальних власних творах.

Програмовий матеріал з розділу «Художня праця» розподілений за та­кими підрозділами:

1. Паперові вигадки. Передбачено практичне ознайомлення дітей з кон­структивними властивостями різних видів паперу і картону (отримання об'ємних форм з паперу через його жмакання, складання) та декоратив­ними (прикрашання аплікацією); опанування дітьми основних способів конструювання.

2. Іграшки — дарунки природи. Визначено такі завдання: залучення дітей до багатства природних форм, кольорів і відтінків; визначення фактури матеріалу; розвиток умінь використовувати природну форму і фактуру матеріалу: бачити в ньому певний образ, підкреслювати схожість додат­ковою обробкою.

3. Іграшки з кишенькових скарбів. Метою цього підрозділу є практич­не ознайомлення дітей з властивостями різних видів залишкових матері­алів та предметів, зокрема конструктивними і декоративними; розвиток уміння використовувати старі речі та залишки різних матеріалів по-но­вому.

Також програма ознайомлює з обладнанням мистецького центру, його динамікою: зміни в центрі упродовж року, дня, передбачено врахування місцевого (регіонального) компонента; умов сільської і міської місцевості. У кінці програми подано показники засвоєння змісту дитиною до п'яти років у плані фізичного, соціально-емоційного та пізнавального розвитку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]