Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kyltyra_ZEvropu.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
93.18 Кб
Скачать

Тема: «Культура Західної Європи в V-XV ст. Середньовічні знання та освіта».

Мета:

1. розглянути розвиток середньовічної культури Західної Європи, від якої так багато успадкувала сучасна європейська цивілізація;

2. дати уявлення про стан освіти і науки в період Середньовіччя;

3. охарактеризувати видатні постаті Карла Великого, П’єра Абеляра, Томи (Фоми) Аквінського, Роджена Бекона та їх внесок у розвиток світової культури;

4. виховувати в учнів бережливе ставлення до культурної спадщини минулого.

Тип уроку: вивчення нового матеріалу.

Обладнання: підручник Крижанівський О.П. «Історія середніх віків. 7 клас», проектор, ноутбук (презентація: ілюстрації, карти).

Основні поняття та терміни: «Каролінгське відродження», схоластика, алхімія, ваганти, логіка, диспут.

Хід уроку

І. Організаційний момент.

Підготовка учнів до роботи на уроці.

ІІ. Мотивація навчальної діяльності.

Очікувані результати.

Яких результатів ви очікуєте від сьогоднішнього уроку?

Проблемне питання.

- Чи дійсно назва «темні віки» відповідає середнім вікам»?

Коли ви опрацюєте тему «Культура Західної Європи у V-XV ст. Середньовічні знання і освіта», то повинні дати відповіді на такі питання:

1) Що позитивного було зроблено для розвитку культури в період правління Карла Великого?

2) Що таке «схоластика» та яких видатних діячів цього напрямку середньовічної філософії ви знаєте?

3) Які в цей період були школи, хто в них навчався та які дисципліни вивчали?

4) Де і коли з’являються перші університети та як відбувалося в них навчання?

5) Що таке алхімія та яке основне завдання ставили перед собою алхіміки?

6) Які науки розвивалися в середні віки?

Сподіваємось, що ви зможете відповісти на наші запитання.»

ІІІ. Вивчення нового матеріалу.

В процесі вивчення матеріалу учні разом з учителем заповнюють «лінію часу» розвитку культури Західної Європи в період з V по ХV століття. Позитивні риси записуються у верхній частині, негативні – в нижній.

«+» ↑

схоластика

V VIII IX X XI XII XIII XIV XV

«темні віки» «культурне

«-» ↓ мовчання»

«СЕРЕДНІ ВІКИ»

  1. Культура на початку середніх віків.

Учитель. Перші століття середньовіччя називають «темними віками» і навряд чи їх можна назвати сприятливими для розвитку культури. Проте саме в цей час відбувається народження нової європейської середньовічної культури, яка заснована на трьох основних джерелах:

  • антична спадщина;

  • культура варварів;

  • християнство.

Перші результати такої взаємодії стали відчутні в період «Каролінгського відродження». Починаючи з VІІІ ст. культурне життя в Західній Європі ніби починає відроджуватись, чимало зусиль для цього доклав Карл Великий, хоч і був напівграмотним, але знав кілька мов, а от писати так і не навчився. (слайд 2)

Після створення імперії перед Карлом постала велика проблема: бракувало кваліфікованих, освічених кадрів для управління великою державою. (слайд 3)

Для вирішення цієї проблеми Карл збирає усіх учених, яких зміг розшукати (з Іспанії, Італії, Англії, Франкської держави). Крім того, він почав створювати школи по всій імперії, в яких навчалися хлопчики.

Історичне джерело» із Указа Карла Великого/

Із «Загального напучування» Карла Великого [17, О 29]

Нехай засновуються школи для навчання хлопчиків читання. Псалми, ноти, посібники зі співів та лічби, граматики і богослужебні книги в монас­тирях та єпископствах повинні бути виправлені. Бо часто буває, що деякі, бажаючи молитися богові, погано моляться з невиправлених книг. І не доз­воляйте хлопчикам вашим псувати їх, читаючи й пишучи. Якщо ж буде потреба переписати Євангеліє, Псалтир чи молитовник, хай переписують їх якнайстаранніше люди зрілого віку.

Запитання до тексту

1) Коли виникли перші школи? Як називають цей час у ранньому

Середньовіччі?

2) Кого й де навчали читання в середні віки?

3) Хто, на думку короля, міг здобути освіту?

4) Як Карл Великий радив ставитися до книг?

Учитель. Карл Великий наказав зробити велику кількість копій різних рукописів. І в кінці V століття в столиці його імперії Аахені була відкрита перша книгописна майстерня. Пізніше такі ж майстерні були відкриті в Турі, Реймсі.

Був, навіть, вироблений спеціальний шрифт – каролінгський мінускул, від якого походять нинішні друкарські шрифти. Церковні рукописні книги оформлялися у вигляді розкішних фоліантів, у обкладинках, оздоблених золотом, слоновою кісткою та коштовним камінням. Сторінки цих книг прикрашали чудові мініатюри

При своєму дворі Карл зібрав учений гурток, який згодом був названий академією. До нього входили найдосвідченіші люди Західної Європи, очолював його британець Алкуїн.

Дбав Карл Великий про розвиток архітектури. По всій імперії будувалися храми, палаци, собори, монастирі. Яскравим зразком цієї архітектури є Капелла в Аахені, яка збереглася до наших днів.

Будівництво Капелли в Аахені було завершено у 805 році. Це – велична, восьмикутна кам’яна двоповерхова споруда заввишки близько 32 м. Перший поверх символізував життя земне і був призначений для придворних імператора. Другий поверх – менший за розміром, був утіленням життя небесного (тут стояв імператорський трон повністю зроблений з білого мармуру). У ній і було поховано Карла Великого, який помер 28 січня 814 р., а у ХІІ столітті його було визнано святим.

Учитель. Невдовзі після смерті Карла Великого в його імперії почалися чвари та війни. Школи почали закриватися і період з ІХ по Х століття історики називають «добою культурного мовчання».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]