Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kyltyra_ZEvropu.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
93.18 Кб
Скачать
  1. Школи та університети.

Вважають, що європейське Середньовіччя запозичило систему шкільництва в античності, але збагатило її та пристосувало до нових умов.

«Як навчали у середньовічній школі» — документ історії

середніх століть, складений у наш час [З, С. 236]

Учитися було нелегко. Майже все було потрібно вчити напам'ять. Про підтримку інтересу до навчання замислювалися мало. Палка або різка були в руках учителя основним засобом примусити дітей займатися старанно. Батьки учнів навіть спеціально вносили гроші на покупку різок. Скарг на грубість учителів дійшло до нас чимало. Проте, якщо на сповіді у церкві дитина зізнавалася, що затамувала образу на вчителя, їй належало покаяти­ся. Образа на педагога вважалася гріхом.

Серед учителів переважали люди духовного звання: диякони, священики.

Запитання до тексту

1) Чи цікаво було учитися в середньовічній школі?

2) Що в середні віки вважалося найбільш дієвим стимулом старанного навчання?

3) Хто навчав учнів?

Пропонований варіант запису на дошці та в зошитах:

Школи

світські церковні

Навчались:

  • діти феодалів;

  • діти духовенства;

  • діти городян;

  • діти заможних селян.

Викладали:

  • г раматику;

  • риторику; І рівень (тривіум)

  • діалектику;

  • а рифметику; «сім вільних мистецтв»

  • геометрію; ІІ рівень (квадривіум)

  • астрономію;

  • музику.

Навчання велося латиною.

Знання перевірялись за допомогою диспуту.

Учитель. В ХІІ-ХІІІ ст. Західна Європа переживала економічне і культурне піднесення. Освіта зосередилась в найбільших містах, де існували світські школи. На базі декількох гарних шкіл виникли перші вищи навчальні заклади – університети (сукупність). Перші університети почали з’являтися в ХІІ ст.

Перший університет виник в італійському місті Болонья. Згодом з’являються університети в Салерно, Парижі, пізніше в Оксфорді, Кембриджі та інших європейських містах. На кінець XV ст. у Європі було 79 університетів. Більшість з них діє і до нині. Учні, як і зараз, називались студентами (з латинської – «старанно займатися»). Університети ділились на факультети (здатність викладати той чи інший предмет). Підготовкою юриста або лікаря тривала близько шести років, а для того, щоб підготувати богослова, доводилось вчитися 15 років. Заняття називалися лекціями (читання), які читали викладачі-професори. Студенти слухали і записували. Знання перевірялись в диспутах.

Саме у цей час з’являються так звані мандрівні студенти, які ходили від міста до міста, щоб відвідати лекції іменитих професорів. Таких студентів називали вагантами. Саме з їх середовища вийшла велика кількість талановитих поетів.

  1. Наука.

Учитель. Не всі вчені Середньовіччя підтримували схоластичний підхід до пізнання світу. З ХІІІ ст. спостерігається поглиблений інтерес до дослідження природи. Великий вклад у це зробив професор Оксфордського університету монах Роджер Бекон

Для сучасників він був загадковою особистістю. Дехто вважав його, навіть, чарівником. Був професором Оксфордського університету, проводив хімічні досліди, намагався сконструювати мікроскоп та телескоп, пояснив походження веселки, стверджував, що можна побудувати саморухомі судна і вози, зробити апарати, які літали б у повітрі і рухались під водою. Численні заздрісники звинуватили Бекона у зв’язках з нечистою силою і близько 14 років він провів у монастирській тюрмі. Був звільнений дуже старою людиною.

Учитель. Окрім предметів, що викладали в університетах, в Європі процвітала алхімія. Головною метою алхімії було знаходження «філософського каменю» для перетворення металів на золото й отримання еліксиру довголіття. Філософія алхіміків ґрунтувалася на тому, що вся природа є живою, а метали як частина природи ростуть в землі як живі істоти. Золото – це зрілий метал, залізо – незрілий метал, мідь та свинець – хворі. «Філософський камінь» можна використати для дозрівання недозрілих металів і лікування хворих. І хоча створення «філософського каменю» виявилось недосяжною метою, алхіміки винайшли багато методів, які використовують і зараз та заклали основу сучасної хімії та металургії. )

ІV. Закріплення знань учнів.

Учитель повертається до проблемного завдання, яке було поставлено на початку уроку: «Чи дійсно назва «темні віки» відповідає середнім вікам»? (учні висловлюють свою думку)

Звернення до листа, отриманого від учасників історичного гуртка. Усні відповіді на питання листа.

Метод «Мікрофон».

Назвіть спільне та відмінне в освіті Середньовіччя та сьогодення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]