Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kyltyra_ZEvropu.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
93.18 Кб
Скачать

V. Домашнє завдання:

Опрацювати тему 2 § 2, ст. 96-105. Історія середніх віків. 7клас. О.П.Крижанівський.

Підготувати доповідь за темою «Героїчний епос».

Рефлексія.

Чи справдились ваші очікування від сьогоднішнього уроку?

З твору Альберта Великого (XIII ст.)

«Про властивості сущого» [19, С 282-283]

...Роза — п'ятнадцята трава. Візьми грам її та грам гірчиці на ніжку миші, повісь все це на дерево, і воно не даватиме плодів. І якщо все згадане покласти біля сіті, то до неї зберуться риби.

...Якщо хочеш додати мудрості й уникнути дурості, візьми камінь, який називається хризоліт, світло-зелений, облямований у золото; він виганяє дурість і приносить мудрість.

...Пугач — птах досить відомий. Чудові властивості цього птаха. Бо, якщо її серце й праву ногу покласти над сплячим, негайно він тобі розкаже все, що не запитаєш у нього...

...Кріт — тварина досить відома. У цієї тварини є дивна властивість, як кажутб філософи. Якщо загорнути його ніжку в лавровий лист і покласти до рота коня, то він втече від страху...

Запитання та завдання до тексту

1) Оцініть рівень наукових знань середньовічної людини.

2) Доведіть, що наукові уявлення Альберта Великого є фантастичними.

3) Що, на думку автора, може зробити людину мудрою?

4) Для чого пропонує використовувати властивості тварин і трав Аль­берт Великий?

Учитель. Окрім предметів, що вивчалися в університетах, в Європі процвітали астрологія та алхімія. Астрологія існує й у наш час, ми з вами з цікавістю читаємо складені астрологами гороскопи.

Головною метою тогочасних алхіміків було отримати особливий міне­рал — філософський камінь. За середньовічними переконаннями, філо­софський камінь мав магічні властивості: продовжував життя, виліковував будь-які хвороби, робив літніх людей молодими. До того ж він мав влас­тивість перетворювати будь-які метали на золото.

Але не всі дотримувалися схоластичного методу отримання знань.

Наприклад, Роджер Бекон виявився основоположником нового експе­риментального напряму в науці. Він стверджував, що доказом у науці є не цитата, а експеримент. Бекон залишив безліч праць з медицині, історії, природознавства.

«Користь математики» [19, С. 284]

«Усі науки пов'язані одна з одною та взаємно одна одну підтримують; успіх однієї допомагає всім іншим...

Математику помилково вважають наукою важкою... Але ж яка вона важлива, яка корисна!

Можна побудувати пристосування для плавання без веслярів, так, щоб найбільші кораблі, морські та річкові, приводилися у рух силою однієї люди­ни, рухаючись притому з набагато більшою швидкістю, ніж якби вони були повні веслярами. Так само можна зробити вози без жодного запрягання, які можуть котитися з надзвичайною швидкістю; літальні машини, сидячи в яких людина може приводити в рух крила, що б'ють повітря, подібно птахам.

Прозорі тіла можуть бути так оброблені, що віддалені тіла здаються близькими та навпаки. На надзвичайній відстані можна буде прочитати найменші букви, розглягнути зірки».

Запитання до тексту

1) Для чого, на думку автора, була необхідна математика?

2) Появу яких винаходів передбачив Роджер Бекон? Текст 9. «Середньовічна географія» [19, С 284]

«Рай — на крайньому Сході. Є там древо пізнання добра та зла. Древо це справді видиме і тілесне, як будь-яке інше дерево.

...Земля круглої форми, оскільки вона на зразок колес. З усіх боків обті­кає її кругом океан та поділяє її на три частини, тобто на Азію, Європу та Африку. Одна Азія становить половину світу. Європа та Африка — іншу. Роз­тинає їх Середземне море. Обіймає Азія третю сторону, обмежується вона зі сходу сходом сонця, з півдня — океаном, із заходу ж — нашим морем. З пів­ночі межа її — озеро або болото Меотійське (Азовське) та річка Таной (Дон).

Запитання до тексту

1) Як ви вважаєте, який метод пізнання світу використовував укладач карти? У чому це виявилося?

2) Чи можна говорити про подвійне сприйняття світу середньовічною людиною? У чому воно виявилося?

Учитель. Одним з тих, хто вважав, що головне джерело пізнання — розум, був П'єр Абеляр. Він наполегливо доводив користь світських знань, античної науки. Церква переслідувала Абеляра, закривала школи, де він працював; церковний собор засудив його на «довічне мовчання».

А ось богослова Фому Аквінського зарахували до лику святих. За його невпинні проповіді про погляди церкви на устрій світу, моралі, торгівлі та лихварства.

В епоху Середньовіччя вперше починають друкувати книги. Це було викликано розширенням мережі шкіл та університетів, яким книги були просто необхідні. Честь винаходу книгодрукування належить Йоганну Гу­тенбергу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]