Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка чистовик.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
652.29 Кб
Скачать

ДЕРЖАВНИЙ ВИЩИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД

ЗАПОРІЗЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ”

МІНІСТЕРСТВА ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

ПРАКТИКУМ

з граматики німецької мови як другої іноземної

для студентів ІІІ курсу

Запоріжжя 2012

ДЕРЖАВНИЙ ВИЩИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД

ЗАПОРІЗЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ”

МІНІСТЕРСТВА ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

ПРАКТИКУМ

з граматики німецької мови як другої іноземної

для студентів ІІІ курсу

Затверджено

вченою радою ЗНУ

протокол ....від .............

Запоріжжя 2012

УДК: 811.112.2’36 (076)

ББК: Ш 143.24-923

Б 811

Стуліна М.В. Практикум з граматики німецької мови як другої іноземної для студентів ІІІ курсу. – Запоріжжя : ЗНУ, 2012. – ...с.

Навчальний посібник містить основні правила та практичні завдання для закріплення граматичних тем з дисципліни “Німецька мова як друга іноземна”.

Практикум призачений для студентів ІІІ курсу факультету іноземної філології денного та заочного відділень (напрям підготовки “Англійська мова та література”, “Англійська мова. Переклад”, “Російська мова та література”)

Рецензент О.В. Тупахіна

Відповідальний за випуск К.М. Ружин

ЗМІСТ

Передмова

4

I. Die Stegerungsstufen der Adjektive und Adverbien

6

ІІ. Passiv

20

2.1. Die Bildung der Zeitformen des Passivs

20

2.2. Der Gebrauch von Modalverben in Passivkonstruktionen

31

2.3. Unpersönliches Passiv

33

2.4. Passivumschreibungen

34

2.4.1. Passivumschreibungen mit Modalfaktor

34

2.4.2. „sein + zu + Inf.“, „es + gibt + zu + Inf.“, „bleiben + zu + Inf.“

35

2.4.3. „sich lassen“

37

III. Satzgefüge

41

3.1. Temporalsätze

43

3.2. Kausalsätze

52

3.3. Konditionalsätze

55

3.4. Konzessevsätze

57

3.5. Zielsätze

61

3.6. „um...zu“, „ohne...zu“, „statt ...zu“

64

Література

67

Передмова

Однією з ефективних методик вивчення іноземної мови на сьогоднішній день є освоєння матеріалу шляхом його практичного закріплення. Практикум з німецької мови є систематизованим посібником з граматики, який спрямований на закріплення теоретичного матеріалу.

Вправи, представлені в посібнику віддзеркалюють основні граматичні теми, які вивчаються за програмою 3-го курсу студентами, для котрих німецька мова є другою іноземною. Вправи підібрани за принципом від простих до складних та охоплюють певні граматичні особливості німецької мови.

Мета курсу: формування граматичної компетенції, навичок правильної побудови німецького речення, освоєння ряду граматичних тем серед яких: порівняльні ступені прикметників, пасив та пасивні конструкції у німецькій мові, складнопідрядні речення та порядок слів в них.

Основні завдання курсу: сформувати навички приавильного вживання певних граматичних норм на середньому етапі вивчення німецької мови та продовжити роботу над їх автоматизацією в подальшому; розвивати базові вміння і навички на основі нового лексичного та граматичного матеріалу; сформувати граматичну компетенцію у межах поданих у посібнику тем; сформувати навички письмової та усної комунікації; закласти знання практичної граматики в ході виконання вправ.

Студент повинен знати:

  • правила утворення ступенів порівняння прикметників в німецькій мові; порядок слів у реченні за умови вживання прикметника у порівняльному або найвищому ступені; ряд прикметників, які утворюють порівняльні форми не за загальними правилами;

  • граматичні правила та особливості формування пасиву в відповідному часі; різницю між пасивом дії та стану; конструкції, які за своїм значенням розглядаються як пасивні, тобто можуть замінити пасив; вживання пасиву з дієсловами;

  • утворення складнопідрядних речень, їх композиційні особливості; особливості вживання складнопідрядних речень часу, мети, причини, умовні складнопідрядні речення, тощо; інфінітивних зворотів; часові особливості формування висловлення одночасної та неодночасної дії.

Студент повинен вміти:

  • використовувати правила формування ступенів порівняння прикметників під час виконання вправ; правильно побудувати речення, використовуючи дане граматичне правило; використовувати навички у письмовому та усному мовленні;

  • використовувати правила утворення пасиву, його трансформації з активу під час виконання вправ; правильно побудувати речення, використовуючи дане граматичне правило; використовувати навички у письмовому та усному мовленні;

  • використовувати правила вживання та утворення складнопідрядних речень під час виконання вправ; правильно побудувати речення, використовуючи дане граматичне правило; використовувати навички у письмовому та усному мовленні;

  • перекладати з рідної мови німецькою реченя, які побудовано на основі вивченого граматичного матеріалу.

Навчальний посібник з німецької мови призначено для студентів, які мають певні знання з предмету та продовжують вивчати німецьку мову. Посібник призначається з метою формування граматичних навичок, їх автоматизації та вдосконалення.

Метою навчального посібника є закладання знань щодо граматичних тем, які передбачено програмою куосу, що базується на відібраному мовному матеріалі. Студенти повинні освоїти матеріал, набути навичок правильного вживання граматики, засвоїти всі правила, які стосуються певних граматичних тем.

Кожен розділ має однакову структуру: теоретичний екскурс з граматики по одній з тем, пояснення основних правил та виключень. Весь матеріал розділу подано за принципом від простого до складного. У посібнику реалізована спроба укладання вправ таким чином, щоб вони органічно доповнювали теоретичну частину та сприяли її закріпленню.

Вправи забеспечують інтенсивне та всебічне тренування тих або інших граматичних форм та конструкцій та формують навички практичного володіння граматичним матеріалом у мовленні. Лексичний запас, який використовується у посібнику відповідає вимогам програми для вивчення мови на даному рівні.

Граматика пояснюється на таблицях, правилах та зразках. Пояснення не є вичерпним і зведено до мінімуму, оскільки особливу увагу треба приділяти тренуванню граматичних правил. Приклади (граматичні пояснення) будуються на знайомій лексиці, нове граматичне явище уроку ілюструється на прикладі. Пояснення граматики може відбуватися або шляхом демонстрації викладачем прикладу з наступною перевіркою розуміння шляхом перекладу або наданням учням аналогічних прикладів, або шляхом спільного розбору схем та пояснень.

Самостійна робота студентів включає: 1) пошук матеріалу, який би доповнив даний у посібнику теоретичний граматичний мінімум; 2) виконання поурочних домашніх завдань; 3) укладання граматичного довідника; 4) аналіз помилок у письмових роботах.