Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка реклама практика, 2014.ВИЧИТАНЕ(1).doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
11.59 Mб
Скачать

76

Державний вищий навчальний заклад

«Запорізький національний університет»

Міністерства освіти і науки України

Кафедра соціальних комунікацій, реклами та зв’язків з громадськістю

К.О.Доценко, Т.В. Іванюха, В.В.Костюк

наскрізна програма практики

та методичні рекомендації

для денної та заочної

форм навчання факультету журналістики

(напрям підготовки “Реклама та зв’язки

з громадськістю”)

м. Запоріжжя 2014

Державний вищий навчальний заклад

«Запорізький національний університет»

Міністерства освіти і науки України

Кафедра соціальних комунікацій,

реклами та зв’язків з громадськістю

К.О.Доценко, Т.В. Іванюха, В.В.Костюк

наскрізна програма практики

та методичні рекомендації

для денної та заочної

форм навчання факультету журналістики

(напрям підготовки “Реклама та зв’язки з громадськістю”)

Затверджено

Вченою радою ЗНУ

Протокол № від 2014 року

Запоріжжя 2014

УДК: 659.1: 378.147.34.4 – 057.875

ББК: Ч 481.266.3я73

Д 714

Рецензент

Доктор філологічних наук, професор О.О. Семенець.

Відповідальні за випуск: к.філол.н., доц. К.О.Доценко, к.філол.н., доц. Т.В. Іванюха, к.пед.н., доц. В.В.Костюк

Д 714 Доценко К.О. Наскрізна програма практики та методичні рекомендації для денної та заочної форм навчання факультету журналістики (напрям підготовки “Реклама та зв’язки з громадськістю”) / К.О. Доценко, Т.В. Іванюха, В.В. Костюк. – Запоріжжя : ЗНУ, 2014. – 76 с.

Методичні рекомендації повідомляють про основні вимоги до проведення навчально-ознайомлювальної, виробничої, переддипломної та магістерської практики студентів напряму підготовки "Реклама та зв’язки з громадськістю" Запорізького національного університету.

Крім того, методичні рекомендації вміщують витяги з Законодавчих документів, що регламентують діяльність рекламістів та піарників, а також зразки оформлення звітної документації. Розраховано на викладачів, студентів, працівників засобів масової інформації.

УДК: 659.1: 378.147.34.4 – 057.875

ББК: Ч 481.266.3я73

© ЗНУ, 2014

©Доценко К.О., Іванюха Т.В., Костюк В.В., 2014

ЗМІСТ

Вступне слово ………………………………….............................

5

Розділ 1. Професійні обов’язки рекламіста і піарника…………………………………………………………..

9

Розділ 2. Навчально-ознайомлювальна, виробнича та переддипломна практики……………………………….

13

2.1 Місце і роль рекламної та PR-практик під час навчання студентів-бакалаврів і спеціалістів ……………………………………

13

2.2 Особливості організації проходження практики студентами-рекламістами……………………………………………………………

2.3 Права й обов’язки керівників практики та студентів………….

2.4 Специфіка навчально-ознайомлювальної, виробничої та переддипломної практики студентів заочної форми навчання……

19

21

24

2.5 Програми практик …………………………………………….

26

2.5.1 Навчально-ознайомлювальні практики студентів денної форми навчання…………………………………………………

26

2.5.2 Виробничі практики студентів денної форми навчання

30

2.5.3 Практики студентів заочної форми навчання…...…….

33

2.5.4 Переддипломна практика (для денної та заочної форм)………..……………………………………………………………

35

Розділ 3. Асистентська практика Магістрів…………..

3.1 Особливості та зміст асистентської (педагогічної) практики….

37

37

3.2 Програма асистентської практики……………………………….

40

Розділ 4. Оформлення звітної документації з практики……………………………………………………………

Розділ 5. Критерії оцінювання практики…………………

Список використаних джерел………………………………

42

45

48

ДодатОк А. Міжнародні законодавчі та етичні документи у сфері реклами і ПР …...……………………..

ДОДАТОК Б. Оформлення щоденника………………………

ДОДАТОК В. Направлення на практику …………………..

ДОДАТОК Г. зразок Відомості на оплату за практику

49

68

73

74

Вступне слово

Шановне студентство!

Це методичне видання було упорядковане з метою допомогти Вам розібратися із азами практичної діяльності рекламістів і фахівців у галузі PR-відносин. Як у філософському дискурсі зміст не може існувати без форми, а форма без змісту, так і студенти будь-яких професій попри блискуче володіння теорією, яку вони опановують у просторих університетських аудиторіях, мають вміти бездоганно володіти практичними здібностями. Адже на ринку праці фахівець цінується як за оцінкою в дипломі, так і має бути грамотним фахівцем-практиком.

Що входить у поняття «спеціаліст з реклами і PR»?

На сьогодні ця спеціальність є новою і чітких критеріїв до визначення знань, умінь і навичок вчені не подають.

Спробуємо поміркувати разом: чого має навчитися фахівець у цій галузі? Перш за все, бути творчою особистістю. Загально відомою думкою в суспільстві є те, що реклама має бути креативною і оригінальною. Це не завжди так. Відомі американські фахівці з реклами К.Роуман та Дж.Маас навпаки говорять про те, що головним завданням реклами і PR є мистецтво продавати товари і послуги. Вони вважають, що тільки коефіцієнт продажів може бути орієнтиром і показником ефективності й талановитості реклами. «Якщо рекламний ролик переміг на Канському фестивалі, є при цьому суперкреативним, але не продає товар – він не вартий і копійки, – вважають рекламісти. – З аудиторією треба розмовляти їхньою мовою, тільки тоді реклама буде виконувати її головну функцію».

Склалось так, що сучасний світ реклами й PR доволі парадоксальний – стандартні варіанти не привертають увагу й залишаються непоміченими споживачами, а занадто креативні не розуміються ними, і, відповідно, також виявляються неефективними. Тому першим завданням оригінальної реклами та піару є знаходження тієї грані, де вже креативно й оригінально, але все ще доступно для розуміння і привабливо.

Тут до речі, починається і протистояння замовників із рекламістами. Якщо перші бояться невдач і хочуть бути максимально зрозумілими для споживачів, то другі скаржаться на те, що замовники не дають волі їхній креативності й віддають перевагу тривіальним варіантам. Правих і винних тут немає – правда, как завжди, десь поміж. Але, як і завжди, найоб’єктивнішою оцінкою піару й реклами стає звіт про прибутки – якщо реклама оригінальна, а прибуток не зростає, це означає, що вона просто не зрозуміла для цільової аудиторії. І краще замовити стандартну банальну рекламу і заробити на ній 100$, ніж нести збитки через занадто оригінальний підхід. Це зовсім не означає, що керуватися треба принципом «тихіше їдеш далі будеш», зрештою, цільова аудиторія – це повноцінні люди, які теж люблять і цінують оригінальні і нетрадиційні підходи. Мова йде лише про тверезий розрахунок – у першу чергу реклама має формувати позитивну думку і продавати, по-друге, вона має бути оригінальною. Треба намагатися якомога далі відходити від шаблонів і кліше, але робити це так, щоб гроші на рекламу й піар не виявлялися кинутими на вітер.

Однак це не означає, що людина, яка працює в рекламі, має бути позбавлена творчого підходу. Рекламні ідеї мають народжуватися у світлих головах, виконувати функцію продажу, але при цьому це й нести в собі певну естетичну функцію. Дуже часто ми дивимось на ту чи іншу рекламу з різними відчуттями. Щось нам подобається, до чогось ми байдужі, щось нами відверто не сприймається. На думку фахівців, реклама має не залишати людей байдужими, змушувати їх реагувати на себе. Запам’ятовуватися!

Зараз у суспільстві багато реклами із елементами еротики і насилля. Можна дуже довго сперечатися на цю тему, доводячи потрібність чи непотрібність, позитивність чи негативність цього відгалуження рекламного ринку. Однак, ми маємо пам’ятати таку річ, що наш слов’янський менталітет не завжди позитивно сприймає реалії західного світу. Наше мислення є більш позитивним, лагідним у порівнянні із закордонним, це доводять фольклорні твори, насамперед наші казки, у яких закладений ментальний код нації. Тому засилля жорстокості й непотрібної відвертості призводить до здичавіння публіки, під яке насамперед потрапляють діти, побачивши ці прояви на блакитних екранах та навколо себе на білбордах, брендмауерах тощо. Про це ми маємо пам’ятати і під час проходження практики, оскільки самі долучаємося до вироблення рекламних та PR-продуктів.

Реклама і PR за міністерськими документами належать до загальної галузі знань «Журналістика та інформація». Із цього приводу існують кілька поглядів. Зокрема Є. Ромат, з яким ми спілкувалися під час Всеукраїнського студентського фестивалю реклами у Києві, вважає рекламу і PR належними більше до бізнесової, економічної, маркетингової та сфери менеджменту, з чим важко не погодитися. Однак, все ж таки оскільки ми всюди бачимо тенденції до взаємовпливу багатьох речей, бо ідеальних моделей на практиці не існує, можна говорити про те, що все ж таки реклама і PR багато в чому завдячують як маркетингу й економіці, так і журналістиці.

Від маркетингу, менеджменту й економіки в галузі реклами й PR використовуються система маркетингових та бренд-маркетингових комунікацій, вміння використовувати знання з медіапланування (складати бізнес-плани) й рекламного та бренд-менеджменту. Від журналістики – вміння влучно писати (копірайтинг та спічрайтинг, спіндокторство та іміджеві статті), образно й стисло (а іноді й розлого) мислити (адже рекламні тексти можуть бути як стислими, так і великими), переконливо та вдало виступати на публіці (спеціалісти в галузі PR). Нарешті, і журналістика, і рекламна та PR-діяльність своїми спільними витоками вважають діяльність ораторів, риторів, глашатаїв, кобзарів, священиків, які не тільки подавали інформацію, але й уміли її продавати, переконувати у певних поглядах, постулатах і догмах.

Наскільки притаманним для спеціалістів з реклами і PR є загальне твердження про те, що сучасний журналіст це особистість з новими пріоритетами, новими якостями культури й духовності: особистість дієва, ініціативна, творча, глибоко порядна і гуманна? Та й чи можливо взагалі у сфері реклами та PR бути чесними? Адже головне завдання – переконати та продати (товар, послугу, навіть особистість!).

Вважаємо, що так! Це не тільки можливо, але й життєво необхідно. Хто захоче купувати у Вас вдруге, якщо реклама першого товару виявилася хоча й надмірно переконливою, але відверто брехливою, а товар – неякісним та бридким? Хто повірить Вам вдруге як PR-мену, якщо ваші ідеали і переконання виявилися хибними і базуються тільки на бажанні заробити гроші?

Наші рекомендації і поради – не "керівництво до дії". Вони – своєрідний поштовх до роздумів над майбутнім, для самоаналізу власної діяльності і формування якісного рекламіста та PR-спеціаліста як представника нової ери українського бізнесу.

Перший розділ брошури присвячений професійним особливостям особистості рекламіста та фахівця з PR, другий – методиці проведення навчально-ознайомлювальної та виробничої практики, оформленню звітної документації та порадам для студентів-заочників у третьому розділі розташовані програми практик. У додатках подаються

  1. Витяги із основних міжнародних документів, що регулюють етичний і правовий аспекти рекламної й PR-діяльності. На нашу думку, знання основних законодавчих актів, що регламентують сферу реклами та PR, є обов’язковим для тих, хто збирається відправлятися на практику. Тому абсолютно доцільно викласти їх у додатках, оскільки підручника із законодавчої бази реклами та PR в Україні не існує, а студентам мати їх, вивчати та засвоювати на практиці необхідно. Закон України «Про рекламу» не вміщений у додатках, оскільки знайти його не складає проблеми. Для цього можна зайти на сайт www.rada.gov.ua або ввести назву в будь-яку пошукову систему.

  2. Зразки оформлення звітної документації з практики. Як кажуть, краще один раз побачити, ніж сто разів почути!

Бажаємо успіхів в опануванні рекламними та PR-знаннями, уміннями й навичками!