Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metoda_samost_rob_II_kurs.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
876.03 Кб
Скачать
  1. Теорія електролітичної дисоціації

Сутність теорії електролітичної дисоціації полягає в наступному:

При розчиненні у воді електроліти розпадаються (дисоціюють) на позитивні та негативні частки, які називають іонами. Іон – це атом або група атомів, які несуть електричний заряд. Кожний електроліт розпадається на два види іонів: катіони – іони з позитивним зарядом та аніони – іони з негативним зарядом.

При проходженні електричного струму крізь розчин обо розплав електроліта позитивні іони (катиони) двигаються до катоду, а негативні (аніони) – до аноду. В електродів іони розряджуються і перетворюються в атоми або молекули.

Не всі електроліти в однаковому ступені розкладаються на іони. Ступень розпаду залежить від природи електроліту, його концентрації, температури та від характеру розчинника. Процес електролітичної дисоціації є зворотнім. Тому при написанні реакцій дисоціації потрібно використовувати знак зворотності ().

Дисоціація кислот. Згідно теорії електролітичної дисоціації кислотами називають речовини, які у водних розчинах утворюють в якості катіонів іони водню Н+. Одноосновні кислоти дисоціюють на іони в одну ступень.

Наприклад: НNО3  Н+ + NО3-

Двуосновні кислоти розпадаються на іони в дві ступені:

Наприклад: Н2SO4  Н+ + НSO4-

НSO4-  Н+ + SO4-2

Трьохосновні кислоти дисоціюють по трьом ступеням:

Наприклад: Н3РО4  Н+ + Н2РO4-

Н2РO4-  Н+ + НРO4-2

НРO4-2  Н+ + РO4-3

Дисоціація гідрооксидів. Згідно теорії електролітичної дисоціації гідроксидами називають речовини, які у водних розчинах у якості аніонів містять тільки іони гідроксила ОН-. Речовини, які дисоціюють і як кислоти, і як основи називають амфотерними сполуками. До них відносяться гідроксиди деяких металів.

Дисоціація солей Солі – це електроліти, при дисоціації яких утворюються катіони металів (або катіон амонію NH4+) й аніони кислотних залишків, наприклад: KNO3  K+ + NO3-; NH4CI  NH4 + CI-.

Розрізняють кілька типів солей: середні, кислі й основні, подвійні, комплексні.

Середні солі дисоціюють практично повністю, наприклад:

CaCI2  Ca+2 + 2CI-;

Fe2(SO4)3  2Fe3+ + 3SO42-

В результаті утворюються тільки катіон металу й аніони кислотного залишку.

У кислих солей дисоціація проходить по декілька ступеням, наприклад:

КНSO4  К+ + НSO4-

НSO4-  Н+ + SO4-2

Основні солі – це солі молекули яких крім іонів металу і кислотного залишку містять іони гідроксогрупи. Наприклад, МgОНСІ.

МgОНСІ  Мg(ОН)+ + СІ-

Якщо атом водню в багато основній кислоті заміщується атомами двух різних металів, то сіль називається подвійною. Наприклад: КАІ(SO4)2  12Н2О

КАІ(SO4)2  К+ + АІ3+ + 2SO42-

При дисоціації комплексних солей утворюються прості і комплексні іони. Наприклад: К4[Fe(CN)6].

К4[Fe(CN)6]  К+ + [Fe(CN)6]4-

Електроліти володіють різною здібністю до дисоціації, тому розрізняють сильні та слабкі електроліти. Сильні електроліти практично повністю дисоціюють у розчинах на іони. В розчинах слабкого електроліта йдуть одночасно два процеси: процес дисоціації (розпад) молекул на іони і протилежний йому процес асоціації (з’єднання іонів в молекули), наприклад:

Дисоціація КСІ  К+ + СІ-;

Асоціація К+ + СІ-  К+СІ-

Ступіню електролітичної дисоціації називається число, яке вказує, яка частина молекул розчинного електроліту розпадається на іони.

α =

Реакції обміну в розчинах електролитів відбуваються до кінця (тобто є практично незворотніми) в тих випадках, коли утворюються слабкі електролити, малорозчинні та газоподібні продукти. Наприклад, при зваємодії в розчині сульфату міді (ІІ) і гідроксиду натрію випадає осад гідроксид міді (ІІ):

CuSO4 + 2NaOH = Cu(ОН)2 + Na2SO4

Написане рівняння звичайно називають рівнянням у молекулярній формі. Його можна зобразити в іоній формі (іноді таку форму запису називають іонно-молекулярною). Якщо формули розчинних сильних електролитів записати у вигляді тих іонів, на які вони дисоціюють у розчині, а формули слабких електролитів – у вигляді молекул, то рівняння реакції можна подати у вигляді:

Cu2+ + SO42- + 2Na+ + 2OH- = Cu(ОН)2 + 2Na+ + SO42-

Визначаючи з даного рівняння однакові іони в лівій та правій частинах, дістанемо запис рівняння у скороченій іонній (іонно-молекулярній) формі:

Cu2+ + 2OH- = Cu(ОН)2

Таке рівняння показує, що реакції між сульфатом міді (ІІ) і гідроксидом натрію зводиться до взаємодії між іонами міді (ІІ) і гідроксид-іонами з утворенням гідроксиду міді (ІІ). З точки зору терії електролітичної дисоціації іони SO42- і Na+ не беруть участі в реакції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]