Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metoda_samost_rob_II_kurs.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
876.03 Кб
Скачать

2. Будова і принцип роботи рефрактометра рпл-3.

За допомогою рефрактометра можна визначити показник найбільшого кута заломлення або кута повного внутрішнього відбиття. Визначення можна проводити як у проходящому так і у відбитому світлі.

Рефрактометр РПЛ-3 складається з корпуса, колонки і основи. У корпусі знаходяться верхня рухома і нижня нерухома камери. У камерах містяться призми. У нижній – вимірювальна, у верхній – освітлювальна. На верхній камері знаходиться освітлювач з червоним світлофільтром. Збоку призми зачиняються. Освітлювальна – шторкою, вимірювальна – пробкою. На передній панелі прибору є шкала, рукоятка з окуляром, її використовують для поєднання візирної лінії з межею світла і тіні. На осі знаходиться шкала з вікном для повороту дисперсного компенсатору з ціллю усування спектру з межі світла і тіні.

Перед початком роботи прибору його показання перевіряють по дистильованій воді. Для цього відкривають верхню камеру, протирають обидві призми і оплавленим кінцем скляної площі наносять на вимірювальну призму каплю дистильованої води, верхню камеру зачиняють. Прилад вмикають в електромережу крізь трансформатор. При цьому загорається лампочка і світло направляється у вікно вимірювальної призми.

Рукоятку з окуляром переміщують у нижнє положення і повільно переміщують вверх, доки візирна лінія не поєднається з межею світла і тіні. Добившись контрастності освітлення поля зору, а поворотом спектру зі шкалою зміщуємо дисперсний компенсатор і цим устроняємо спектр з межі світлотіні. При вірній наладці приладу. Межа світлотіні повинна співпадати з нульовим діленням школи сухих речовин, а на шкалі показників заломлення візирна лінія зміщується з показником заломлення 1,333.

Завдання для виконання самостійної роботи

Відповісти на запитання:

  1. Від яких факторів залежить показник преломлення рідини і газів?

  2. Що таке абсолютний показник преломлення? Як його визначати для любої речовини?

  3. Для яких ліній спектра звичайно визначають поканик преломлення?

  4. Чому довжина хвилі використовуємого випромінювання впливає на значення показника преломлення?

  5. Чи може показник преломлення бути менше одиниці?

  6. Від яких факторів залежить атомна і молярна рефракції?

  7. Чому молярна рефракція є мірою поляризуємості речовини?

  8. Де можна використовувати рефрактометрію в аналізі харчових продуктів?

Самостійна робота № 10.

Тема: Поляриметричний метод аналізу.

Повинні знати: сутність поляриметрії, будову поляриметра

Повинні вміти: використовувати знання поляриметричного аналізу на практиці

План:

  1. Сутність поляриметричного методу аналізу.

  2. Будова та принцип роботи поляриметру.

  3. Визначення кута обертання площини поляризації.

Стислі теоретичні відомості

1. Сутність поляриметричного методу аналізу.

Поляриметричний метод оснований на здібності вуглеводів крутити площину поляризації проміння світла.

Електромагнітні колевання природнього світла відбуваються у всіх площинах, перепендикулярних до напрямку проміння; поляризованого проміння – тільки у одній площині. Поляризоване проміння можна добути, пропускаючи світло через кристалічну решітку, наприклад, іспанського шпата.

Призма, яка поляризує світло, називається поляризатором, а призма яка дозволяє виявити напрямок колевання поляризованого світла, називається аналізатором. Оптична система, яка складається із двух призм, уявлює з себе простий поляризатор.

За допомогою поляризатора та аналізатора можна знайти особливі властивості деяких речовин – повертати (відхиляти) площину поляризації, т. ч. змінювати напрямок колевань поляризованого світла. Такі речовини називаються оптично активними.

До оптично активних речовин відносять ряд органічних речовин які мають асиметричні атоми вуглецю (в тому числі і вуглеводи), та деякі неорганічні речовини, наприклад, кварц. Якщо крізь шар цих речовин пропустити поляризуючий промінь, то спостерігається зміщення площини поляризації. Площина поляризації такого проміня повернута на деякий кут, і називається кутом обертання площини поляризації.

Кут обертання залежить від температури, довжини хвилі світла, товщини шару, пройденого променем, та концентрації розчину. Звичайно обертання площини поляризації відносять до 200С та жовтої лінії натрію; її позначають . Залежність від концентрації і товщини шару виражається рівнянням:

де а – питоме обертання;

С – концентрація в грмах на 100 мл розчину;

l – товщина шару;

- знаки, які відповідають правому та лівому обртанню.

Питоме обертання оптично активних речовин для даної температури і довжини хвилі світла – величина постійна.

Поляриметри – сахариметри використовують для кількісного визначення вмісту сахарози. За допомогою їхнього пристрою можна мати дані у відсотках до ваги взятой речовини.

У техно-хімічному контролі харчових виробництв визначення вмісту вуглеводів – цукру у розчині, крохмалистого зерна та ін. має велике значення. Так, у спиртовій промисловості по кількості крохмалистості та цукру у сировині встановлюють вихід спирту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]