Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metodichka do prak.zan.politiligia.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
192.51 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

ОДЕСЬКА НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ ХАРЧОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ

Кафедра соціології,

філософії та права

М е т о д и ч н і в к а з і в к и

до практичних занять

з курсу “ПОЛІТОЛОГІЯ”

для бакалаврів усіх напрямів підготовки денної форми навчання

Затверджено Гуманітарною Радою ОНАХТ

Протокол №__ від ____2013 р.

Одеса ОНАХТ 2013

Методичні вказівки до практичних занять з курсу “Політологія” для бакалаврів усіх напрямків підготовки денної форми навчання / Укл. Є. В. Іванов – Одеса: ОНАХТ, 2012. – 30 с.

  1. Укладач є. В. Іванов, канд. Іст. Наук, доцент

  1. Відповідальний за випуск завідувач кафедри соціології, філософії та права г. В. Ангелов, канд. Іст. Наук, професор загальні положення

Характерною ознакою сьогодення є політизація всіх сторін життя нашого суспільства. Докорінні зміни у соціально-політичному розвитку України зумовлені радикальною економічною реформою, демократизацією, формуванням громадянського суспільства і правової держави. Ці процеси надзвичайно актуалізують соціальну потребу в політичних знаннях, підносячи їх на рівень національних інтересів. За цих умов постають якісно нові вимоги до ролі й місця у суспільстві політичної науки, до поширення політичних знань серед широких верств населення.

З метою оволодіння системою наукових знань про політичне життя та суспільно-політичні процеси у структуру гуманітарної освіти введено викладання нової навчальної дисципліни — політології, найважливішою функцією якої є формування політичної культури суспільства.

В теперішніх умовах становлення громадянського суспільства та правової держави, особливо після прийняття Конституції України, надзвичайно важливого значення набуває формування у громадян, насамперед у молоді, високої політичної культури.

Вивчення політології надасть можливість майбутнім фахівцям у галузі економіки оволодіти політичними знаннями. Ці знання мають велике значення для соціально-політичної зрілості молоді, оскільки допоможуть об’єктивно розібратися у системі політичних відносин у сучасному світі, обрати громадянську зрілу позицію відносно радикальних змін у нашому суспільстві.

Політологія необхідна і для професійного становлення у галузі економіки, адже політика й політичні відносини є складовою системи економічних відносин, істотно на них впливають. Орієнтуватись у факторах цього впливу означає ефективно сприяти вирішенню економічних проблем на кожному робочому місці.

Мета і завдання практичних занять

Теоретичні знання з політології обов’язково повинні підкріплюватись практичними навиками роботи, одержаними безпосередньо майбутніми фахівцями, під час виконання реальних професійних завдань. Тому проходження ІНДЗ з дисципліни «Політологія» є важливою складовою навчального процесу для студентів освітньо-кваліфікаційного рівня „бакалавр”. Практика політичних досліджень є навчальною діяльністю, під час якої студенти вивчають актуальні політичні проблеми, використовуючи методи політичного аналізу та засвоюють при цьому теоретичні положення курсу “Політологія”. Особлива роль практики політичних досліджень полягає в тому, що студент має можливість застосувати прикладні методи політичного аналізу у вивченні важливих актуальних проблем і таким чином сформувати навики прикладної роботи у галузі політичного аналізу. Під час виконання ІНДЗ студенти вдосконалюють своє вміння працювати з літературою й аналізувати різні джерела. Мета практичних занять – сфорумати у майбутніх спеціалістів уявлення про політичні науки, їх місце в системі гуманітарних дисциплін, надати методологічні інструменти для самостійної роботи над курсом політології, роз’яснити матеріал, що викликає труднощі, обговорити дискусійні питання, виробити у кожного студента власну громадську позицію з усіх актульаних питань політичного сьогодення.

Завдання:

  • оволодіти сучасними практичними методами, формами організації самостійної роботи з науковою літературою та джерелами з політології;

  • сформувати на основі здобутих теоретичних знань і навичок вміння самостійного аналізу політичних явищ, процесів;

  • закріпити і поглибити здобуті теоретичні знання здобуті на лекції і навчитись застосовувати Їх;

  • набуття студентами навичок політичного компоративізму і систематичності політико-аналітичних характеристик мислення;

  • розвинення комунікативних навичок;

вимоги до знань та вмінь студентів

В результаті проведення семінарських занять студенти повинні:

знати:

  • Загальноприйняті політологічні концепції;

  • Спадщину великих вчених, що вивчали політику;

  • Особливості формування політології як науки;

  • Особливості розвитку української політології;

  • Політичні проблеми України;

  • Рівні політичної свідомості суспільства.

  • Політичні проблеми сучасної цивілізації та шляхи їх вирішення.

вміти:

  • Використовувати найсучасніші здобутки політологічної науки;

  • Застосовувати набуті знання з політології у повсякденній діяльності, для орієнтації в суспільно-політичному житті, оцінки суспільних явищ і подій;

  • Працювати науковою літературою;

  • Конспектувати першоджерела;

  • Проводити наукові дискусії.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]