Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metoda_samost_rob_II_kurs.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
876.03 Кб
Скачать

2.1. Емісійний спектральний аналіз.

2.2. Походження емісійних спектрів.

2.3. Абсорбціоний аналіз.

2.4. Атомно - абсорбціоний аналіз.

2.5. Молекулярно-абсорбціоний аналіз.

Стислі теоретичні відомості

1. Сутність фізико-хімічних методів аналізу.

Вплив фізики та фізичної хімії на аналітичну хімію дуже великий, що сучасні інструментальні методи аналізу використовують фізико-хімічні, або фізичні властивості системи в залежності від її складу.

Фізико-хімічні методи аналізу основані на фізико-хімічних властивостях речовин: при зміненні хімічного складу змінюються фізичні властивості речовин.

Найбільше розповсюдження мають слідуючі методи:

  1. Оптичні методи. Вони встановлюють залежність між складом аналізуємої речовини та його оптичними властивостями. До них відносяться:

  • Колориметрія. Метод оснований на зміненні поглинення світла речовиною;

  • Рефрактометрія. Метод оснований на визначенні показника приломлювання досліджуємої речовини;

  • Поляриметрія. Метод оснований на вивченні поляризованого світла;

  • Люмінісцентний аналіз. Метод оснований на здібності деяких речовин віддавати поглинену енергію у виді світлового випромінювання.

  1. Електрохімічні. Основані на електрохімічних властивостях речовин. Наприклад, на зміненні електропровідності розчину, на зміненні електродного потенціалу.

  2. Хроматографічні методи. Основані на явищі адсорбції.

Фізико-хімічні методи аналізу дозволяють проводити аналізи містящих малі кількості речовини швидко і з високою точністью. Особлива цінність цих методів у тому, що за їх допомогою можна здійснити у промисловості безпереривний контроль сировини, напівфабрикатів, готових виробів та регулювати технологічний процес, т. ч. здійснювати автоматизацію виробництва. Велике розповсюдження ці методи мають у хімічній, нафтохімічній, металургічній та ін. промисловості.

2.Оптичні методи аналізу.

Оптичні методи аналізу основані на використанні (вивченні) оптичних властивостей системи, яка міститьдосліджуєму речовину.

Атоми кожного елементу при переході зі збудженого в стаціонарний стан спускають електромагнітне випромінювання певної довжини хвилі, яке називають характеристичним випромінюванням. Разом з цим атоми електронів поглинають електромагнітне випромінювання таких же довжин хвиль, які самі ж пускають. Таким чином, довжина хвилі електромагнітного випромінювання, яке поглинається атомами електронів, співпадає з довженою хвилі з його характеристичним випромінюванням. Подібними властивостями володіють і молекули деяких речовин.

З врахуванням вказаних вище оптичних властивостей системи, методи аналіза, які вивчаються можна розподілити на декілька груп:

  1. Методи, засновані на регистрації випромінювання, яке спускається збудженими атомами або молекулами. До цієї групи методів відносять емісійний спектральний аналіз та його різновиди - фотометрія полум’я, люмінісцентний аналіз, рентгенолюмінісцентний аналіз, радіоактивний аналіз.

  2. Методи, засновані на поглинання випромінювання атомами або молекулами. До цієї групи методів відносять молекулярно-абсорбціоний аналіз, атомно-абсорбціоний аналіз, метод ядерно-магнітного резонансу, метод парамагнітного резонансу та інші.

  3. Метод, заснований на явищах переломі світла, який проходить крізь розчин аналізуємої речовини – рефрактометрія.

  4. Методи, засновані на регистрації відображення та поглинання випромінювання зважених у розчині часток – нефелометрія, турбідиметрія.

  5. Методи, засновані на вимірюванні швидкості хімічної реакції, якщо вони використовують оптичні методи аналізу, які контролюють швидкість реакції. В них використовуються гомогенні каталітичні реакції. Визначною речовиною є каталізатор.

  6. Методи, засновані на використанні інших оптичних властивостей визначаємої речовини – поляриметрія та інші.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]