Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
vstyp_mpdo.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
1.69 Mб
Скачать

539. Математична постановка задачі стохастичного програмування і область їх застосування в управлінні виробничими системами.

Типову задачу математичного програмування в детермінованій постановці формулюють так: визначити вектор X=(x1,x2,…,xn), для компонент якого: max(min)F=f(X), qi(X)<0 (i=1,m), X>0.

Якщо функції в даній задачі крім керованих параметрів Х залежать ще і від деяких випадкових величин ω=(ω1,ω2,…,ωn), то маємо задачу стохастичного програмування: max(min)F=f(X,ω), qi(X,ω)<0 (i=1,m), X>0, ω є Ω, де Ω — простір подій ω. Залежно від можливості отримати та врахувати інформацію стосовно стохастичності функцій f(X,ω), qi(X,ω) постановки задач стохастичного програмування можуть містити:

1. стохастичні коефіцієнти цільової функції та детерміновані обмеження;

2. детерміновані коефіцієнти цільової функції та стохастичні вільні члени і коефіцієнти системи обмежень;

3. стохастичні коефіцієнти цільової функції, вільні члени і коефіцієнти системи обмежень.

При постановці задач стохастичного програмування необхідно виходити не лише з математичних міркувань, а й з економічного змісту та з врахуванням евристичних міркувань.

Методи розв’язування стохастичних задач поділяють на дві групи — прямі та непрямі.

Прямі методи використовують для розв’язування задач стохастичного програмування, коли існують способи побудови функцій на базі інформації щодо параметра ω. Непрямими є методи зведення стохастичної задачі до задачі лінійного чи нелінійного програмування, тобто перехід до детермінованого аналога задачі стохастичного програмування.

У задачах стохастичного програмування важливим є вибір як виду цільової функції так і виду обмежень. Цільова функція визначає ефективність функціонування і розвитку економічної системи. Якщо відомі основні характеристики випадкових параметрів задачі, то цільовою функцією може бути:

-максимізація математичного сподівання відповідного економічного показника; мають назву М-моделей;

-мінімізація дисперсії деякого економічного показника за умови обмеження на певному бажаному рівні середньої величини того ж показника; мають назву V-моделей;

-ймовірність перевищення економічним показником певного фіксованого рівня; Р-модель

Обмеження в стохастичних економіко-математичних моделях можуть також задаватися різними способами, а значить, отримані оптимальні плани будуть мати відповідний рівень ймовірності їх виконання. При цьому потрібно брати до уваги як внутрішню невизначеність, так і невизначеність зовнішнього середовища.

540. 3Ведення розв'язання одноетапної статичної задачі стохастичного програмування до детермінованої задачі лінійного програмування.

Одноетапна задача стохастичного програмування використовується в тому разі, коли рішення приймаються на підставі відомих характеристик розподілу ймовірностей випадкових параметрів умови задачі до спостережень за їхніми реалізаціями. У такому разі має прийматися найкраще в середньостатистичному розумінні рішення. Тобто випадкові параметри задачі замінюють їх середніми величинами і початкову задачу стохастичного програмування зводять до детермінованої.

Розглянемо лінійну одноетапну задачу стохастичного програмування в такій постановці: визначити план Х, для якого max M {Сума(j=1,n) cj(ω)xj}, P{Сума(j=1,n)aij(ω)xi<bi(ω)}>p (i=1,m), xj>0, ωє Ω (j=1,n),

де вектор коефіцієнтів при змінних у цільовій функції, матриця коефіцієнтів при змінних у системі обмежень, а також вектор є випадковими величинами; ω — випадковий параметр, Ω — множина значень ω, що з’являються з певною ймовірністю. Нехай A(ω) — нормально розподілена випадкова величина з математичним сподіванням aij і дисперсією сігма, а B(ω) i C(ω) — нормально розподілені випадкові величини з математичними сподіваннями і дисперсіями.

Оскільки в обмеженнях задачі матриця A(ω) та вектор B(ω) є нормально розподіленими випадковими величинами, то їх різниці також є випадковими величинами з нормальним розподілом, математичним сподіванням і дисперсією.

Обмеження P{Сума(j=1,n)aij(ω)xi<bi(ω)}>p(i=1,m) еквівалентні нерів­ностям P{дельта(X)<0}>p(i=1,m). Враховуючи, що дельта(Х) нормально розподілена випадкова величина, використаємо функцію нормального закону розподілу, внаслідок чого наведену нерівність можна записати так: 1/Корень(2ПИ)сигма(X)*Интеграл exp{(Е-Дельта)2/2сигма2(Х)}dЕ>p, (i=1,m)

Позначимо: Ф(t)=1/ Корень(2ПИ)* Интеграл е(Е2/2) dЕ. Тоді останню нерівність зведемо до вигляду: Ф(-Дельта(X)/сигма(X))>p, звідки Дельта(X) +Ф-1(p)сигма(X)<0.

Підставивши в цю нерівність значення Дельта(X) і сигма (Х), отримаємо: Ф-1(p)Корень (Сума(j=1,n)Сигма2x2+O2)<b-Сума(j=1,n)aijxj

Отже, початкову стохастичну задачу зведено до детермінованого аналогу з лінійною цільовою функцією та нелінійними обмеженнями: max F=сума(j=1,n)cjxj за умов: Ф-1(p)Корень (Сума(j=1,n)Сигма2x2+O2)<b-Сума(j=1,n)aijxj

Таку задачу можна розв’язати одним з відомих методів розв’язування задач нелінійного програмування, наприклад, методом множників Лагранжа.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]