Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бух.облік в галузях - Свідерський.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
22.09.2019
Размер:
4.02 Mб
Скачать

9. Особливості обліку на підприємствах роздрібної торгівлі

9.1. Облік торговельних націнок

Під час оприбуткування товарів на підприємствах роздрібної торгівлі встановлюють відсоток торговельної націнки, облік якої ведуть на субрахунку 285 «Торгова націнка». На підставі звіту

201

про обіг товарів роблять записи у регістрах бухгалтерського об-І ліку з нарахування торговельної націнки:

Дебет рахунків 281,282 Кредит рахунка 285

Наприкінці звітного періоду складають розрахунок розподілу торговельної націнки між реалізованими й нереалізованими товарами.

Сума торговельної націнки на реалізовані товари визначається як добуток продажної (роздрібної) вартості реалізованих товарів і середнього відсотка торговельної націнки. Середній відсоток торговельної націнки визначають діленням суми залишку торго­вельних націнок на початок звітного місяця і торговельних наці­нок у продажній вартості одержаних у звітному місяці товарів на і суму продажної (роздрібної) вартості залишку товарів на початок Г звітного місяця та продажної (роздрібної") вартості одержаних у| звітному місяці товарів.

Розрахунок середнього відсотка торговельної націнки:

Втн = (ТНП + ТНЗВ): (Т„ + Тзв), '

де Втн — середній відсоток торговельої націнки; ТНП — залишок торговельних націнок на початок звітного місяця: ТНЗВ — сума торговельних націнок за звітний місяць; Тп — продажна вартість залишку товарів на початок звітного місяця; Тзв — продажна вар­тість отриманих товарів у звітному місяці.

Розрахунок торговельної націнки, що припадає на реалізовані товари:

1 н реал ~ 1 реал * £>тн,

Де Т„ реал — сума торговельної націнки на реалізовані товари; Т^. ал — продажна вартість реалізованих товарів. Розрахунок собівартості реалізованих товарів:

Г - Т _ Т

^реал — 1 реал * н реал»

Дє СрЄал — собівартість реалізованих товарів.

Списання за розрахунками суми торговельної націнки на реа­лізовані товари відображають за дебетом субрахунка 285 і креди­том субрахунків 281 і 282.

Облік одержаних товарів підприємством роздрібної торгівлі здійснюють залежно від того, за якими цінами одержано това­ри — регульованими чи нерегульованими. При цьому роздрібне торговельне підприємство одержує у розпорядження торговельну знижку в повному розмірі у разі, якщо придбання товарів безпо­середньо у постачальників-виробників товарів. Якщо товар у роздрібну мережу находить через посередницьку ланку, тобто від

202

торговельних баз і складів, то роздрібне підприємство одержує торговельну знижку не в повному обсязі, а частку її, що відпові­дає плановим витратам і нагромадженням у цій ланці. Іншу час­тину торговельної знижки утримують на користь торговельних баз і складів.

9.2. Аналітичний і синтетичний облік роздрібного товарообігу

Облік товарів ведуть за місцями зберігання та матеріально відповідальними особами або бригадами (за бригадної матері­альної відповідальності продавців).

Одержують товари, як правило, матеріально відповідальні особи.

Ваговий товар, що надійшов, приймають за чистою масою (маса нетто), тобто без обліку маси тари. Тому в товарних доку­ментах окремо фіксують масу тари. Облік товарів проводять за місцями їх зберігання та матеріально відповідальними особами лише у вартісному вираженні без розподілу за окремими товара­ми. Кількісний облік товарів зазвичай здійснюють за товарами, стосовно яких потрібен особливий контроль (коштовне каміння, вироби із золота тощо).

На кожну матеріально відповідальну особу відкривають осо­бовий рахунок, в якому роблять записи з оприбуткування й ви­трачання товарів і виводять залишки на звітну дату. Кожна мате­ріально відповідальна особа складає у встановлений термін товар­ний звіт, який із доданими до нього прибутково-видатковими до­кументами є підставою для запису за рахунками синтетичного й аналітичного обліку в Журналі 5 або 5-а (розділ IV).

Підприємства роздрібної торгівлі, як правило, реалізують то­вари за готівку. Розмір реалізації дорівнює сумі готівки, яка на­дійшла до каси за продані товари. Суму виручки встановлюють на підставі показників касового лічильника й одночасного підра­хунку чеків у продавців. Підставою для відображення в обліку операцій із реалізації товарів є звіт касира і товарний звіт матері­ально відповідальної особи (із доданими документами).

Відпуск товарів у дрібнороздрібну мережу (кіоски, ларки, лот­ки) оформлюють видатково-прибутковими накладними, які ви­писують у двох примірниках. Один примірник передають особі, яка одержала товар, другий залишається в матеріально відпові­дальної особи, яка відпустила товар. У накладній зазначають най­менування, гатунок, продажну ціну й вартість відпущених това-

203

рів. У бухгалтерії відпуск товарів у дрібнороздрібну мережу реє­струють у Книзі обліку дрібнооптового відпуску товарів і розра­хунків із продавцями.

Після реєстрації товарів продавці здають виручку до каси фір­ми (магазину) про що роблять відмітку у видатково-прибутковій накладній із зазначенням номера і дати прибуткового касового ордера, завіреного підписом бухгалтера. У встановлений термін матеріально відповідальні особи, за якими закріплена дрібнороз­дрібна мережа, передають використані видатково-прибуткові на­кладні до бухгалтерії. У графі «Прибуток» товарного звіту в хро­нологічному порядку перелічують усі видатково-прибуткові на­кладні, на підставі яких були оприбутковані товари і тара. У гра­фі «Видаток» на підставі виписаних квитанцій показують суму виручки від реалізації товарів. В окремій графі відображають вартість повернених товарів. Перевірені товарні звіти записує бухгалтер у «Відомість прийнятих від підзвітних матеріально відповідальних осіб товарних звітів», на підставі яких роблять записи:

На суму виручки за товари за продажними цінами (разом із торгівельними знижками, націнкою на товари), переданої підзвіт­ними особами до каси фірми (магазину) або до установи банку:

Дебет рахунка 301 Кредит рахунка 702

НасумуПДВ:

Дебет рахунка 702 Кредит рахунка 641

Вартість реалізованих товарів за продажними цінами на під­ставі товарних звітів матеріально відповідальних осіб списують з їхнього підзвіту записом:

Дебет рахунка 902 Кредит рахунка 283

Щоб визначити купівельну вартість цих товарів і валовий до­хід від їх реалізації', наприкінці місяця розраховують і списують суму торговельної націнки (знижки), яка зменшує вартість реалі­зованих товарів:

Дебет рахунка 285 Кредит рахунка 283

Отримані доходи й1 витрати Відносять до результатів діяль­ності:

Дебет рахунка 791 Дебет рахунка 702 Кредит рахунка 902 Кредит рахунка 791

204

Перерахування до бюджету сум ПДВ й акцизного збору: Дебет рахунка 641 Кредит рахунка 311

У разі реалізації товарів у кредит їхню вартість цілком вклю­чають до валового доходу торговельного підприємства за датою фактичного відпуску товарів покупцеві. Тому на всю вартість реа­лізованих у кредит товарів роблять запис:

На суму початкових платежів готівкою до каси:

Дебет рахунка ЗО Кредит рахунка 702

На суму наданого кредиту

Дебет рахунка 36 Кредит рахунка 702

При цьому за кредитом рахунка 702 відображають всю вар­тість реалізованих у кредит товарів.

Водночас із матеріально відповідальних осіб списують роз­дрібну ціну проданих товарів:

Дебет рахунка 902 Кредит рахунка 283

Торговельну націнку (знижку) за товарами, проданими в кре­дит, наприкінці місяця списують у загальноприйнятому порядку (методом «червоне сторно»)

Дебет рахунка \902\ Кредит рахунка \285\

Із надходженням грошей від покупця на погашення кредиту робиться запис:

Дебет рахунка 31 Кредит рахунка 36

Оплата окремих товарів високої продажної вартості, можна проводити через Ощадбанк розрахунковими чеками. У бухгал­терському обліку торгівельного підприємства це відображають записом:

Дебет рахунка 331

Оплата розрахункових чеків:

Дебет рахунка 311 Кредит рахунка 702

Кредит рахунка 331

Наявну виручку від реалізації товарів підприємствами роздріб­ної торгівлі вносять до банку для зарахування на розрахунковий рахунок. При цьому на підставі квитанції, виданої банком чи ко-

205

пії супровідної відомості на здачу виручки інкасаторам робитьс| запис:

Дебет рахунка 311 Кредит рахунка 331

Такий порядок зумовлено тим, що банк, як правило, передаї-йому гроші зараховує на рахунок торговельного підприємства | на підставі виписки банку робиться запис:

Дебет рахунка 791 Кредит рахунка 902

Сальдо рахунка 33 «Інші кошти», субрахунок 3 «Грошові кош- * ти в дорозі» може бути лише дебетовим. Якщо окремі суми на 1 число наступного місяця не будуть переказані на рахунок тор­говельного підприємства, бухгалтерія має вжити заходів, аби розшукати суми, які не надійшли.