Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бух.облік в галузях - Свідерський.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
22.09.2019
Размер:
4.02 Mб
Скачать

4.3. Облік витрат за економічними елементами

До складу елемента «Матеріальні витрати» включають вар­тість витрачених у виробництві (крім продукту власного вироб­ництва): сировини й основних матеріалів; насіння; кормів; палива і мастильних матеріалів; придбаних напівфабрикатів і комплектуючих виробів; енергії; будівельних матеріалів; запасних частин; тари й тарних матеріалів; допоміжних та інших матеріалів.

Матеріальні ресурси та послуги, які належать до матеріальних нитрат, оцінюють за первинною вартістю.

23

Первинною вартістю запасів, придбаних за плату, вважають їх собівартість, до складу якої входять такі фактичні витрати: суми, сплачувані згідно із угодою постачальникові (продавцеві), за ви­рахуванням непрямих податків; суми ввізного мита; суми непря­мих податків у зв'язку із придбанням запасів, які не відшкодову­ються підприємству; транспортно-заготівельні витрати (витрати на заготівлю запасів, оплата тарифів (фрахту) за вантажно-розвантажувальні роботи й транспортування запасів усіма ви­дами транспорту до місця їх використання, включно із витра­тами зі страхування ризиків транспортування запасів); інші ви­трати, безпосередньо пов'язані із придбанням запасів і дове­денням їх до стану, в якому вони придатні для використання із запланованою метою.

Транспортно-заготівельні витрати включають до собівартості придбаних запасів або окремою загальною сумою, або відобра­жають на окремому субрахунку рахунків обліку запасів. Суму транспортно-заготівельних витрат, узагальнювану на окремому субрахунку рахунків обліку запасів, щомісячно розподіляють між сумою залишку запасів на кінець звітного місяця та сумою ви­трачених запасів (використані, реалізовані, безоплатно передані тощо) за звітний місяць. Суму транспортно-заготівельних витрат, що належить до витрачених запасів, визначають як добуток серед­нього відсотка транспортно-заготівельних витрат і вартості вит­рачених запасів, із відображенням її на тих самих рахунках облі­ку, в кореспонденції з якими відображено вибуття цих запасів. Середній відсоток транспортно-заготівельних витрат визначають діленням суми залишків транспортно-заготівельних витрат на початок звітного місяця і транспортно-заготівельних витрат за звітний місяць на облікову вартість залишку запасів на початок місяця і запасів, що надійшли за звітний місяць.

Первинною вартістю запасів (кормів, насіння тощо), що виго­товляються власними силами підприємства, визнають упродовж року планову (нормативну) собівартість їхнього виробництва, що наприкінці року доводиться до рівня фактичних витрат.

Первинною вартістю запасів, внесених до статутного капіталу підприємства, визнають узгоджену засновниками (учасниками) підприємства їхню справедливу вартість (сучасну собівартість придбання).

Первинною вартістю запасів, одержаних підприємством без­оплатно, визнають їхню справедливу вартість.

Первинна вартість одиниці запасів, придбаних внаслідок об­міну на подібні запаси, дорівнює балансовій вартості переданих

24

запасів. Якщо балансова вартість переданих запасів перевищує їхню реальну вартість, тоді первинною вартістю отриманих запа­сів є їхня справедлива вартість. Різницю між балансовою й спра­ведливою вартістю переданих запасів включають до складу ви-трат звітного періоду.

Первинною вартістю запасів, придбаних в обмін на неподібні запаси, визнають справедливу вартість отриманих запасів (вар-тість за звичайними цінами).

Вартістю запасів після дати балансу вважають наймен­шу з двох оцінок: первинну вартість або чисту вартість реалі-зації.

Не включають до первинної вартості запасів, а відносять до нитрат того періоду, в якому вони були здійснені (встановлені): понаднормативні втрати й нестачі запасів; відсотки за користу­вання позиками; витрати на збут; адміністративні й інші аналогічні витрати, безпосередньо не пов'язані із придбанням і доставкою запасів та приведенням їх до стану, в якому вони придатні для використання із запланованою метою.

До вартості матеріальних запасів включають також витрати підприємств на придбання тари, крім дерев'яної та картонної. У разі включення до ціни матеріальних запасів вартості тари, із зальної суми витрат на придбання їх вираховують можливу вартість використання або реалізації тари (без витрат на при­дбання матеріалів для її ремонту).

До складу елемента «Витрати на оплату праці» належать: заробітна плата за окладами й тарифами, премії та заохочення, компенсаційні виплати, оплата відпусток та іншого невідпрацьо-ваного часу, інші витрати на оплату праці.

До складу елемента «Відрахування на соціальні заходи» на-лежать: відрахування на пенсійне забезпечення, відрахування на соціальне страхування, страхові внески на випадок безробіття, відрахування на індивідуальне страхування персоналу підприєм­ства, відрахування на інші соціальні заходи.

До складу елемента «Амортизація» включають суму нарахо­ваної амортизації основних засобів, нематеріальних активів та інших необоротних матеріальних активів згідно із чинним зако­нодавством.

До складу елемента «Інші операційні витрати» включають витрати операційної діяльності, що не ввійшли до складу елемен-тів, наведених у попередніх елементах, зокрема витрати на відряд­ження, на послуги зв'язку, плата за розрахунково-касове обслуговування тощо.

25