Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бух.облік в галузях - Свідерський.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
22.09.2019
Размер:
4.02 Mб
Скачать

4.8. Облік незавершеного будівництва і

До незавершеного будівельного виробництва належать неза­вершені й не прийняті замовником об'єкти (будівельно-монтажні роботи), що є об'єктами обліку, зокрема за незавершеним будівель­ним контрактом. У складі незавершеного виробництва підрядник відображає витрати, пов'язані із виконанням робіт, які ще не визнано доходом.

До незавершеного виробництва у підрядника належить вар­тість незавершених робіт за об'єктами й етапами, розрахунки за якими здійснюють по завершенні об'єкта (етапу) загалом без проміжних платежів.

Незавершене будівельне виробництво складається з витрат на виконання будівельно-монтажних робіт, які виконуються влас­ними силами будівельної організації, а також із вартості робіт субпідрядних організацій, прийнятих і сплачених генеральним підрядником.

Обсяг незавершеного виробництва щомісячно актують за кож­ним незавершеним етапом (конструктивним елементом, видом робіт або контрактом). Вартість його обчислюють за даними фак­тичного обмірювання й кошторисними одиничними розцінками, враховуючи планові накопичення.

Облік обсягу незавершеного виробництва здійснюють безпо­середньо на місці будівельного виробництва за допомогою вимі­рювання в натурі й фіксування одержаних даних у накопичуваль­них регістрах. До таких регістрів належать: Журнал обліку вико­наних робіт (типова форма № КБ-6), Акт (типова форма № КБ-7).

Фактичну собівартість будівельно-монтажних робіт, викона­них власними силами будівельної організації на об'єктах, що на­лежать до незавершеного будівельного виробництва, облікову­ють на рахунку 23 «Виробництво».

4.9. Зведений облік витрат і калькулювання собівартості продукції будівництва

Основним методом обліку витрат на виконання будівельно-монтажних робіт є облік за будівельними контрактами (замов­леннями). Облік витрат за контрактами здійснюють за наростаю­чим підсумком до завершення виконання контракту. Витрати за будівельним контрактом, які підлягають відображенню у собівар­тості звітного періоду, мають складатися лише з тих витрат, що пов'язані із обсягом конкретно виконаної на цьому об'єкті робо-

108

і и, визнаної доходом. Витрати, пов'язані із виконанням робіт, які ще не визнано доходом, підрядник відображає у складі незавер­шеного виробництва.

Зведений облік витрат на виконання будівельно-монтажних робіт здійснюють на субрахунку рахунка 23 «Виробництво» (на­приклад, субрахунок 230 «Виконання будівельно-монтажних ро­біт (будівельних контрактів)») безпосередньо в журналі 5 або 5а або машинограмі, що його замінює. На рахунку 23 «Виробниц-іво» в журналі витрати групують відповідно до визначених об'єк-іів калькулювання. У цих регістрах об'єднано аналітичний і син­тетичний обліки витрат, а також відображено вартість робіт, ви­конаних власними силами будівельної організації й вартість ро­біт, прийнятих від субпідрядних організацій. Записи в журналі ведуть на підставі первинних документів, попередньо згрупова­них у відомостях розподілу матеріалів і заробітної плати (за каль­куляційними об'єктами) і різних інших рахунках. На підставі записів у журналі визначають фактичну собівартість зданих за­будовникові робіт. Головним регістром обліку виконання будівель­но-монтажних робіт у натуральній і вартісній формі є Журнал обліку виконаних робіт (типова форма № КБ-6), який веде відпо­відальна особа підрядника. Замовник здійснює контроль і техніч­ний нагляд за обсягами й вартістю виконаних робіт. Під час складання Журналу використовують дані первинних бухгалтер­ських документів і зведених регістрів з обліку витрат будівельно­го виробництва.

На собівартість продукції відносять розподілені загальнови-робничі витрати:

Дебет рахунка 23

Кредит рахунку 91

Витрати відокремлених допоміжних і другорядних вироб­ництв обліковують на окремих аналітичних субрахунках 232 «Допоміжні виробництва» рахунка 23, у журналі 5 або 5а, лист-ках-розшифровках або в машинограмах, які їх замінюють, у роз­різі видів цих виробництв.

Калькуляційною одиницею у будівництві вважають окремий будівельний об'єкт, на який є кошторис або кошторисно-фінансо­вий розрахунок. Одиницями калькулювання можуть бути також м житлової площі, одне ліжко-місце, одне шкільне місце тощо.

Прямі матеріальні, трудові та інші прямі витрати, загальнови-робничі розподілені витрати відображають за дебетом рахунка 23 «Виробництво», за кредитом рахунка 23 — суми фактичної вироб­ничої собівартості виконаних робіт (у дебет рахунка 90 «Собівар-

109

тість реалізації»). За кредитом субрахунків обліку витрат допо­міжних виробництв рахунка 23 із виконання некапітальних робіт у кореспонденції із дебетом рахунків 11 «Інші необоротні матері­альні активи», 22 «Малоцінні та швидкозношувані предмети» й субрахунків обліку витрат основного виробництва списують со­бівартість виробів і робіт, виготовлених у допоміжних та друго­рядних виробництвах.

Відображення в бухгалтерському обліку підрядної організації опе­рацій, пов'язаних із будівництвом об'єктів, наведено у додатку 2.3.

5. Облік доходів і результатів діяльності будівельного виробництва

Передання готових об'єктів будівництва забудовникові оформ­ляють залежно від встановленої між сторонами форми розрахун­ків: Актом приймання виконаних робіт по завершеному будівницт­вом об'єкту (ф. № КБ-2) або Довідкою про вартість виконаних робіт і витрат за технологічними етапами й комплексними робо­тами (типова форма № 3). Ці регістри складають згідно із Журна­лом обліку виконаних робіт (типова форма № КБ-6).

Розрахунки здійснюють на підставі підписаної замовником довідки про вартість виконаних підрядних робіт і витрат за фор­мою № КБ-3. Довідку за формою № КБ-3 щомісяця складають фахівці будівельного підприємства для визначення вартості ви­конаних обсягів підрядних робіт та витрат і проведення розрахун­ків за виконані підрядні роботи на будівництві.

Актами здачі робіт за формою № 2 оформляють розрахунки за виконані будівельні роботи за окремими конструктивними еле­ментами.

Роботи, виконані за договором субпідряду, приймає генпідрядник у присутності представника замовника на підставі складеної субпід­рядником довідки за формою № КБ-3. Наявність довідки є обов'яз­ковою умовою для здійснення розрахунків за виконані роботи.

Собівартість реалізованих будівельно-монтажних робіт, вико­наних власними силами, списують наприкінці місяця на рахунок 903 «Собівартість реалізованих робіт і послуг» рахунка 90 «Собі­вартість реалізації»:

Дебет рахунка 903 Кредит рахунка 230

Для обліку доходів від будівельного контракту використову­ють субрахунок 703 «Дохід від реалізації робіт і послуг».

ПО

Нарахування доходу відображають:

Дебет рахунка 36 Кредит рахунка 703

Нарахування податкового зобов'язання за ПДВ:

Дебет рахунка 703 Кредит рахунка 641

Кореспонденцію рахунків синтетичного обліку реалізації про­дукції будівництва і формування фінансового результату наведе­но у додатку 2.3.

6. Облік розрахунків із замовником (забудовником) і субпідрядниками

Розрахунки за виконані роботи, порядок здійснення яких ви-іначає договір (контракт), можуть бути проведені повністю за виконані роботи за контрактом (угодою) або частково, шляхом проміжних платежів (за етапи, комплекси, окремі види робіт і по­слуг, конструктивні елементи).

Крім того, замовник може переказати підрядникові передба­чені угодою аванси — грошові кошти або інші активи, отримані підрядником у рахунок оплати робіт, що виконуватимуться за будівельним контрактом. Підрядник може пред'являти замовни­кові для оплати проміжні рахунки за виконані роботи за будіве­льним контрактом.

Передання готових об'єктів будівництва замовникові оформ­ляють залежно від встановленої між сторонами форми розра­хунків: актом приймання виконаних робіт по завершеному будів­ництвом об*єкту (ф. № КБ-2) або довідкою про вартість викона­них робіт та витрат за технологічними етапами й комплексними роботами (типова форма № 3).

Оплату робіт здійснюють на підставі підписаних замовником довідок про вартість виконаних підрядних робіт і витрат за фор­мою № КБ-3 (зразок 2.2) або актів приймання виконаних підряд­них робіт за формою № КБ-2в (зразок 2.3), у яких зазначають вартість завершених технологічних етапів і комплексів робіт. У тих випадках, коли об'єкти будуються «під ключ», розрахунки із замовниками здійснюють лише за остаточно завершені й здані замовникові об'єкти в розмірі їх повної вартості.

Роботи, виконані з.а договором субпідряду, приймає генпідряд­ник у присутності представника замовника на підставі складеної субпідрядником довідки за формою № КБ-3 (зразок 2.2).

111

Зразок 2.2

ТИПОВА ФОРМА КБ-3

(підприємство, організація — складач форми)

Ідентифікаційний код підприємства, організації—складача форми за ЄДРПОУ

Замовник Завод «Маяк»

Генпідрядник

Субпідрядник ВАТ «Промбуд»

Контракт (договір) № 15 від « 8 » січня 2003_року

Найменування будівництва та його адреса

ДОВІДКА ПРО ВАРТІСТЬ ВИКОНАНИХ ПІДРЯДНИХ РОБІТ* за січень 2003 року

(тис. ірн)

Найменування об'єктів, пускових комплексів і технологічних етапів

Вартість виконаних робіт

з початку року по звіт­ний місяць включно

у тому числі за звітний місяць

X

з них: будівельно-мон­тажні роботи

всього

у тому числі

всього, в поточних ці станом на 1.0*

будівельно-монтажні роботи

інші супутні витрати

А

1

2

3

4

5

Всього по будові (без ПДВ)

30,0

20,0

30,0

20,0

10,0

утому числі:

1.

2.

Податок на додану вартість (ПДВ) — всього по будові

6,0

4,0

6,0

4,0

2,0

Всього по будові з урахуван­ням ПДВ

36,0

24,0

36,0

24,0

12,0

*Підрядні роботи — це будівельні, монтажні, ремонтні та інші будівельні роботи, передбачені контрактом (договором) підряду.

М. П. Субпідрядник « » 2003 року

М. П. Генпідрядник « » 2003 року

М. П. Замовник « » 2003 року

112

Зразок 2.3