Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бух.облік в галузях - Свідерський.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
22.09.2019
Размер:
4.02 Mб
Скачать

5. Облік витрат і калькулювання собівартості автотранспортних послуг

5.1. Облік витрат на експлуатацію, ремонт і технічне обслуговування автомобілів

Система технічного обслуговування й ремонту автотранспор­тних засобів передбачає: підготовку до продажу, технічне обслу­говування їх у період обкатки, щоденне обслуговування, періо­дичне технічне обслуговування, сезонне технічне обслуговуван­ня, технічне обслуговування під час консервації, поточний ре­монт, капітальний ремонт, технічне обслуговування й ремонт ав­тотранспортних засобів на лінії.

152

Ремонт — комплекс операцій із відновлення справності або працездатності, відновлення ресурсу автомобіля або складових його частин.

Технічне обслуговування автомобілів — операція або комплекс операцій із підтримання працездатності або справності автотранс­портного засобу в період його використання за призначенням, зберігання й транспортування. Мета технічного обслуговування й ремонту — утримання автотранспортних засобів у технічно справному стані та належному зовнішньому вигляді, забезпе­чення надійності, економічності, безпеки руху й екологічної безпеки. До технічного обслуговування автомобіля, зокрема, належать: операції із заміною шин і акумуляторних батарей, са­нітарна обробка автотранспортного засобу, роботи щодо за­правки експлуатаційними рідинами. Технічне обслуговування є профілактичним заходом у плановому порядку залежно від про­бігу й часу роботи автотранспорту.

Поточний ремонт виконують для забезпечення або відновлен­ня працездатності автомобіля. Він полягає у заміні (або) віднов­ленні окремих частин об'єкта ремонта.

Проведення поточного ремонту сприяє підтриманню об'єкта в робочому стані й одержанню первинно визначеної суми майбут­ніх економічних вигод від його експлуатації, але не веде до поліп­шення об'єкта (збільшення майбутніх економічних вигод, пер­винно очікуваних від використання об'єкта).

Капітальний ремонт виконують для відновлення працездатно­сті й цілковитого відновлення ресурсу автомобіля із заміною або відновленням будь-яких частин, зокрема й базових.

Під час проведення капітального ремонту виконання окремих робіт може поліпшувати працездатність об'єктів ремонту (модер­нізація базових деталей при заміні їх тощо), що зумовлює збіль­шення майбутніх економічних вигод, первинно очікуваних від використання об'єкта.

Згідно з чинними нормативами до складу витрат поточного періоду належать вартість витрат на експлуатацію й технічне об­слуговування об'єктів основних засобів, зокрема й автомобілів. Вартість ремонтів відносять до складу витрат поточного періоду, якщо їх виконання не приводить до поліпшення об'єктів ремонту (до збільшення майбутніх економічних вигод, початково очіку­ваних від використання об'єкта). Якщо проведення ремонтних робіт сприяє поліпшенню об'єктів — їхній модернізації (наприк­лад, заміна двигуна на потужніший), що зумовлює збільшення майбутніх економічних вигод, первинно очікуваних від викорис-

153

тання об'єкта, вартість таких робіт відносять до збільшення пер­винної вартості об'єктів ремонту.

На підприємстві, на підставі чинних технічних нормативів, розробляють перелік операцій, що належать до технічного обслу­говування, поточного ремонту, капітального ремонту без поліп­шення об'єкта, капітального ремонту із поліпшенням об'єкта — модернізацією автотранспортних засобів.

Про виконання відповідних робіт складають акти:

  • про виконання профілактичного обслуговування автомобіля;

  • про виконані ремонти без поліпшення об'єктів (модер­ нізації);

  • про виконані ремонти із поліпшенням об'єктів (модерні­ зацією).

Приймання виконаних робіт з капітального ремонту об'єктів оформлюють Актами прийому-здачі відремонтованих, реконструйо­ваних та модернізованих об'єктів типової форми 03-2 (зразок 3.4).

В актах зазначають реквізити: вид та обсяг виконаних робіт, марки та номери автомобіля, а також трудові й матеріальні ви­трати. Акти підписують працівники відповідної ремонтної служ­би, що виконує ці роботи, а також працівники ВТК, що їх прий­мають. Оформлені акти разом із усіма первинними документами (лімітно-забірними картами, вимогами, табелями, нарядами, ін­вентарними картками на дорогі запасні частини, вузли й агрега­ти) передають до бухгалтерії. На підставі актів здійснюють спи­сання з підзвітних осіб раніше отриманих матеріальних ціннос­тей. За цими актами також нараховують заробітну плату персо­налу, виходячи із зазначених у них: професії працівника, його розряду, виду виконаної роботи, відпрацьованих годин і тарифної ставки або відрядної розцінки.

Ремонт і технічне обслуговування автомобілів можуть вико­нувати ремонтні майстерні, станції технічного обслуговування або інші сторонні організації. У разі виконання зазначених робіт силами підприємства витрати фіксують за дебетом субрахунка 231 «Допоміжне виробництво». По завершенні робіт їхню відпускну вартість згідно із відомістю розподілу послуг, виконаних для внутрішніх потреб, відносять у дебет рахунка 23 «Виробництво» за відповідною статтею калькуляції з кредита субрахунка 231 «Допоміжне виробництво». Якщо вказані роботи виконує сто­роння організація, то на підставі її рахунку й акту прийнятих ро­біт робиться запис:

Дебет рахунка 23

Кредит рахунка 63-

Г54

Зразок 3.4

ВАТ «Верховина» ТИПОВА ФОРМА 03-2

Затверджую: М. І. Борисов

Ідентифікаційний код з ЄДРПОУ

АКТ

ПРИЙМАННЯ-ЗДАЧІ ВІДРЕМОНТОВАНИХ, РЕКОНСТРУЙОВАНИХ ТА МОДЕРНІЗОВАНИХ ОБ'ЄКТІВ

Номер документа

Дата складання

Код особи, яка відпові­дає за збереження основних засобів

Код виду операцій

5

06.09.03

25

7

Дебет

Кредит

Номер

Цех, відділ,

ного

ного

ДІЛЬНИЦЯ,

г

£

Сума

ЛІНІЯ

о

~ 33

о

' X

інвентарний

заводський

к ?,

О X

О X

і

В са

^ D,

Й *

х а

>л О.

в ї

X Ю

х >о

в ^

я >,

о. о

а о

О. и

^ о

/

2

3

4

5

6

7

S

5

103

152

1500

20 143

152 346

На замовлення № 71 від 15.08.03 р. — наказ про капремот на ВАТ «Верховина» перебував у плановому (неплановому) ремонті з 04.09.03 р. по 06.09.03 p., а саме 2 дні.

Передбачені відомістю дефектів роботи по ремонту (реконструкції, модерніза­ції) виконані повністю (не повністю).

Встановлено: двигун ГАЗ-24

По закінченні ремонту (реконструкції, модернізації) об'єкт пройшов випробу­вання та здан в експлуатацію 30.09.03 р.

Зміни в характеристиці об'єкта, що визнані реконструкцією, модернізацією, капітальним ремонтом

Здав механік Пляцюк М. 3.

Прийняв начальник транспортного цеху Студілко Л. М

155

У таблиці 3.6 наведено облік операцій з виконання ремонтних робіт.

Таблиця 3.6

ОБЛІК ОПЕРАЦІЙ З ВИКОНАННЯ РЕМОНТНИХ РОБІТ

Зміст операції

Дебет

Кредит

Сума

1

Підрядником виконано капітальний ремонт без поліпшення експлуатаційних якостей автомобіля

23

631

500

2

Підрядником виконано капітальний ремонт із модернізацією (поліпшення експлуата­ційних якостей автомобіля)

152

631

600

3

Вартість модернізації збільшує первинну вартість автомобіля

10

152

600

4

Оприбутковано запасні частини

207

631

300

5

Нараховано податковий кредит із ПДВ за операціями 1, 2, 4

641

631

280

6

Сплачено постачальникам

631

311

1680

7

Списано вартість встановлених на автомо­біль запчастин

23

207

300

У процесі виробничої діяльності автотранспортного підпри­ємства для обліку окремих операцій, пов'язаних із роботою авто­транспорту, можуть оформлювати такі документи: табель обліку роботи автопарку, Акт про поломку (пошкодження) автомобіля, Акт про технічний стан автомобіля, Акт про дорожньо-транспорт­ну пригоду із матеріальним збитком (акт у разі аварії).