Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бух.облік в галузях - Свідерський.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
22.09.2019
Размер:
4.02 Mб
Скачать

За березень 2003 р.

КодзаУКУД.

оо

Ідентифікаційний код ЄДРПОУ

За даним зразком друкувати всі сторінки журналу

Транспортний

документ

Дата

Товарний документ

г

Прибутковий

Запитання

і

ордер чи акт

про розшук

X (З

про прийняття

вантажу

О.

вантажу

1

о

8.

£

скап] ента

а.

о.

мітка

;ума (і

Розпи докум

дата

номе

дата

S1MOH

При

14

081-99 15 0103

01 03 03

ИЗО

01 03 03

35

У разі надходження на підприємство товарів без супровідних документів (невідфактуровані поставки) також складають акт про прийняття товарів. Один примірник цього акту передають поста чальникові.

Товари, що надійшли, оприбутковуються чистою масою та ре єструються у Журналі обліку вантажів, що надійшли, типової фор­ми № М-1 (зразок 4.3). Записи до журналу робляться в міру над­ходження матеріальних цінностей на склад підприємства на під­ставі товарно-транспортних документів, прибуткових докумен­тів, актів приймання матеріальних цінностей тощо.

Придбання продуктів харчування у населення оформлюють актом закупівлі (зразок 4.4).

Зразок 4.4

АКТ ЗАКУПІВЛІ № 12

« 17 » січня 2003 p.

Мною, Івановим Петром Михайловичем

закуплено у Петрова Михайла Івановича

паспорт серія XI732635 виданий «20» січня 2001Р-Шевченківським РВВС м. Києва проживає за адресою: вул. Десятинна. 20 м. Київ такі товари

№№

Назва товару

Кількість

Ціна

Сума

1.

М'ясо (кг)

20

17

340

Сума прописом триста сорок гривень

Гроші одержав Петров М. І.

(підпис)

Гроші сплатив Іванов П. М.

(ПІДПИС)

182

I 4. Система рахунків обліку

торгових операцій

Бухгалтерський облік обігу товарів на підприємствах постачан­ня, збуту, торгових підприємств і підприємствах громадського хар­чування здійснюють на активному, балансовому, інвентарному ра-чунку 28 «Товари». На цьому рахунку перелічені підприємства іакож ведуть облік придбання тари і тари власного виробництва, крім інвентарної тари, що слугує для виробничих або господарських потреб і яку обліковують на рахунках 10 «Основні засоби», 11 «Інші пеобігові матеріальні активи» та 20 «Виробничі запаси».

Рахунок 28 «Товари» має такі субрахунки:

На субрахунку 281 «Товари на складі» ведуть облік руху й на­явності товарних запасів, що перебувають на оптових та розпо­дільчих базах, складах, овочесховищах, морозильниках тощо.

На субрахунку 282 «Товари в торгівлі» здійснюють облік руху й наявності товарів, що перебувають на підприємствах роздрібної торгівлі (в магазинах, ятках, кіосках, у буфетах підприємств гро­мадського харчування тощо).

На субрахунку 283 «Товари на комісії» ведуть облік товарів, переданих на комісію за договорами комісії та іншими цивільно-правовими угодами, які не передбачають переходу права власності на цей товар до оплати його вартості.

На субрахунку 284 «Тара під товарами» ведуть облік наявності й обігу тари під товарами й порожньої тари, крім інвентарної тари.

На субрахунках 281—284 за дебетом відображають збільшен­ня кількості товарів та їхньої вартості за кредитом зменшення.

На субрахунку 285 «Торгова націнка» торгівельні підприємства, які обліковують товари за продажними цінами, відображають торговельні націнки на товари, тобто різницю між покупною й продажною (роздрібною) вартістю товарів. Цей субрахунок пасив­ний, регулювальний стосовно рахунків 281—284, контрактивний. За кредитом відображають збільшення суми торгових націнок, за дебетом — зменшення їх.

Підприємства, що ведуть відокремлений облік транспортно-заготівельних витрат (ТЗВ), для обліку їх використовують окре­мий субрахунок рахунка 28, наприклад 286 «Транспортно-заготі­вельні витрати». Рахунок активний, регулювальний, доповнюваль-ний. За дебетом цього субрахунка відображають суми понесених ТЗВ, за кредитом — списання їх за розрахунком за призначенням.

До звітної документації включають згорнуте за всіма субрахун­ками сальдо рахунка 28.

183