Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД-тема 7.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
04.06.2015
Размер:
88.06 Кб
Скачать

Міністерство аграрної політики ТА ПРОДОВОЛЬСТВА України

Миколаївський НАЦІОНАЛЬНИЙ аграрний університет

Кафедра теорії і практики психолого – педагогічних дисциплін

Індивідуальне контрольне завдання № 7

На тему «Правила поведінки і дії населення під час стихійного лиха»

Виконала студентка:

Д’яконенко Вікторія

Група: М 2/3

Викладач:

Думенко І.В.

Миколаїв 2014 р.

ЗМІСТ

1.Вступ

2. Правила поведінки та дії населення при землетрусах.

3.Правила поведінки та дії населення при повенях.

4. Правила поведінки та дії населення при селевих потоках і зсувах.

5. Правила поведінки та дії населення при снігових заметах.

6. Література.

1.Вступ

До явищ стихійного лиха, які можливі на території України відносяться: землетруси; повені (паводки; підтоп-лення; катастрофічне затоплення); селеві потоки; зсуви; сильний вітер (ураган, смерч), снігопад, хуртовина, бурі та інші явища природи, що виникають як правило раптово. До них можна також віднести і  пожежі, особливо лісові і торф’яні. Вони порушують нормальну життєдіяльність людей, руйнують і знищують матеріальні цінності, а іноді призводять до загибелі людей. Про загрозу виникнення стихійного лиха населення сповіщається через мережу провідного мовлення (через квартирні і зовнішні гучномовці), а також через місцеві радіомовні станції, телебачення і, якщо дозволяє час, через засоби друку. В інформації вказується характер можливого надзвичайного явища, його масштаби, час виникнення і можливі наслідки, а також рекомендується, що необхідно робити до і під час стихійного лиха.  Кожний громадянин, який опиниться у районі стихійного лиха, зобов’язаний проявляти самовладання, особис-тим прикладом оказувати вплив на оточуючих, а при необхідності покладати край випадкам грабежів, мародерства та інших порушень законності. Надавши першу допомогу членам сім’ї, оточуючим і самому собі, громадянин повинен брати участь в ліквідації наслідків стихійного лиха, використовувати для цього особистий транспорт, інструмент, медикаменти, перев’язочний матеріал і т.п.

2.Правила поведінки і дії населення при землетрусах

Землетруси - це специфічні явища, що відбуваються в певних ділянках земної кори. Вони можуть відбуватися як на суші, так і під водою. Землетруси завжди вражали людей і своєю руйнівною силою, і наслідками, що виражаються в опусканні земної кори, активізації вулканічної діяльності, утворенні цунамі і так далі. Для людини дуже важливо знать, де і коли буде землетрус. Сучасна наука має в розпорядженні відомості про те, де може бути таке стихійне лихо тієї або іншої сили, але передбачити день і годину його поки що не може.

Роботи по прогнозуванню землетрусів ведуться десятки років, останніми роками в цьому напрямі намітилися певні успіхи.

Передвісниками землетрусів, як це вже встановлено, можуть бути непрямі ознаки. У період, передуючий землетрусу, наприклад, має місце підняття геодезичних реперів, змінюються параметри фізико-хімічного складу підземних вод. Ці ознаки реєструються спеціальними приладами геофизичних станцій. До передвісників можливих землетрусів слід віднести також деякі ознаки, які особливо повинне знати населення сейсмічно небезпечних районів; це - поява запаху газу в районах, де до цього повітря було чисте і раніше подібне явище не відзначалося, занепокоєння птахів і домашніх тварин, спалахи у вигляді розсіяного світла зірниць, іскріння близько розташованих, але таких, що не стосуються один одного електричних дротів, блакитнувате світіння внутрішньої поверхні стін будинків, мимовільне загоряння люмінесцентних ламп незадовго до підземних поштовхів. Усі ці ознаки можуть бути основою для сповіщення населення про можливий землетрус.

Землетруси завжди викликали у людей різної міри розладу психіки, що проявляється в неправильній поведінці. Услід за гострою руховою реакцією часто настає депресивний стан із загальною руховою загальмованістю. В результаті цього, як показує статистика, велика частина отримуваних травм серед населення пояснюється неусвідомленими діями самих потерпілих, що обумовлюються панічним станом і страхом.

Чи можливо понизити психотравмуючу дію землетрусу на людину? Так, можливо, передусім вихованням у кожної людини почуття високої громадянськості, мужності, самовладання, дисциплінованості, відповідальності за поведінку не лише самого себе і своїх близьких, але і оточуючих людей за місцем проживання, роботи або навчання. Вихованню цих якостей значною мірою сприяє добре відлагоджена система підготовки населення по цивільній обороні, роз'яснювальна робота серед населення, усебічна агітаційно-масова робота.

У разі сповіщення про загрозу землетрусу або появи ознак його необхідно діяти швидко, але спокійно, упевнено і без паніки. При завчасному сповіщенні про загрозу землетрусу, перш ніж покинути квартиру (будинок), необхідно вимкнути нагрівальні прилади і газ, якщо топилася піч - загасити її; потім треба одягнути дітей, людей похилого віку і одягнутися самим, узяти необхідні речі, невеликий запас продуктів харчування, медикаменти, документи і вийти на вулицю. На вулиці слід якнайшвидше відійти від будівель і споруд у напрямі площ, скверів, широких вулиць, спортивних майданчиків, незабудованих ділянок, строго дотримуючи встановлений громадський порядок. Якщо землетрус почався несподівано, коли зібратися і вийти з квартири (удома) не представляється можливим, необхідно зайняти місце (встати) в дверному або віконному отворі; як тільки стихнуть перші поштовхи землетрусу, слід швидко вийти на вулицю.

На підприємствах і в установах під час землетрусу усі роботи припиняються, виробниче і технологічне устаткування зупиняється, приймаються заходи до відключення струму, зниження тиску повітря, кисню, пари, води, газу і тому подібне ; робітниками і службовці, що полягають у формуваннях цивільної оборони, негайно прямують в райони їх збору, інші робітники і службовці займають безпечні місця. Якщо за умовами виробництва зупинити агрегат, пекти, технологічну лінію, турбіну і тому подібне в короткий час не можна або неможливо, то здійснюється переведення їх на щадний режим роботи.

При знаходженні під час землетрусу поза квартирою (удома) або місцем роботи, наприклад в магазині, театрі або просто на вулиці, не слід поспішати додому, потрібно спокійно вислухати вказівку відповідних посадовців по діях в ситуації, що створилася, і поступати відповідно до такої вказівки. У разі знаходження в громадському транспорті не можна покидати його на ходу, треба дочекатися повної зупинки транспорту і виходити з нього спокійно, пропускаючи вперед дітей, інвалідів, престарілих. Учні старших класів шкіл повинні допомогти дирекції і учителям в підтримці порядку серед школярів молодших класів.

Землетрус може тривати від декількох митей до декількох діб (підземними поштовхами, що періодично повторюються). Зразкова періодичність поштовхів і час їх виникнення, можливо, повідомлятимуться по радіо і іншими доступними способами. Слід свої дії погоджувати з цими повідомленнями. Після землетрусу або навіть ст. процесі його вестимуться роботи по наданню допомоги потерпілим, по ліквідації наслідків землетрусу. В першу чергу такі роботи проводитимуть осіб, що полягають у формуваннях цивільної оборони. Але і решта населення по заклику органів місцевої влади і органів управління ГО повинна брати участь в першочергових рятувальних і аварійно-відновних роботах в районах руйнувань.

Велика допомога з боку населення може бути надана медичним установам і медичній службі цивільної оборони в підтримці нормальних санітарно-побутових умов в місцях тимчасового розселення (у палаткових городках, антисейсмічних будівлях) постраждалого в результаті землетрусу населення. Потрібно сприяти попередженню спалахів в таких місцях інфекційних захворювань, що являються, як правило, супутниками стихійних лих. В цілях попередження виникнення і поширення епідемій слід строго виконувати усі протиепідемічні заходи, не ухилятися від щеплень і прийняття ліків, застережливих захворювання. Необхідно ретельно дотримувати правила особистої гігієни і стежити за тим, щоб їх виконували усі члени сім'ї; треба нагадувати про це сусідам, товаришам по роботі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]