Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бух.облік в галузях - Свідерський.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
22.09.2019
Размер:
4.02 Mб
Скачать

2. Облік молодняка тварин, птиці й тварин на відгодівлі

Тварини поділяються на три групи: робоча і продуктивна ху­доба (основне стадо); молодняк тварин на вирощуванні; тварини на відгодівлі.

Облік робочої й продуктивної худоби здійснюють у складі ос­новних засобів.

Молодняк тварин, птиця і тварини на відгодівлі — це особли­ва група господарських засобів, яка, переробляючи корми, дає продукцію. Від дорослого стада дрібних тварин (птиця, звірі, кролі) одержують приплід та іншу продукцію, а від молодняка тварин і тварин на відгодівлі — приріст живої маси, який є скла­довою маси цього поголів'я. Облік цих тварин здійснюють у складі обігових засобів.

Документальне оформлення руху сільськогосподарських тва­рин здійснюють на підставі класифікації їх. До того ж воно зале­жить від джерел надходження тварин і методики утримання їх.

До складу молодняка тварин на вирощуванні й тварин на від­годівлі належать: поголів'я, вирощене у власному господарстві, та придбане.

Сільськогосподарські підприємства можуть отримувати молод­няк тварин із різних джерел: приплід власного основного стада, закупівля у населення, надходження від інших підприємств тощо. Утримувати тварин сільськогосподарські підприємства можуть на власних фермах або передавати на вирощування чи відгодівлю іншим підприємствам і громадянам.

При одержанні приплоду (телят, поросят, ягнят, лошат тощо) складають Акт оприбуткування приплоду тварин (зразок 1.1) або Нагромаджувальний акт приплоду звірів (норки, лисиці тощо) у двох примірниках. Дані актів також використовують при нара­хуванні заробітної плати працівникам ферми. При закупівлі ху­доби у громадян (згідно із угодою) складають Акт на закупівлю тварин у населення, який затверджує керівник підприємства. Один примірник Акту передають особі, яка здає тварин. Тварин, придбаних в інших підприємств, оприбутковують на підставі товарно-транспортних накладних і рахунків-фактур.

9

Зразок 1 1

АКТ ОПРИБУТКУВАННЯ

ПРИПЛОДУ

Підприємство

Код

Відділок (цех)

Ферма

Бригада

Акт №

на оприбутку­вання приплоду тварин

і звірів

Рік

Місяць

Число

Група тварин вид звірів

Операція

Одержувач

Прізвище, імя по батькові бригадира

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

Прізвище та ініціали особи

за якою закріплено тварину

і звірів

Кличка або номер матки

Народилися живими

Інвентарний номер (присвоєний)

Народилося мертвими, голів

Відмітка (кличка, масть, інші дані)

Розписка про одержання приплоду

Бички, хрячки, баранчики та ін

Телички,

свинки,ярочки та ін.

кількість голів

маса,

кількість голів

маса,

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

Бригадир

(підпис)

Зоотехнік

(підпис)

Завідувач ферми

(підпис)

Продукцію вирощування молодняка тварин, птиці й тварин на відгодівлі становить приріст живої маси поголів'я, яке зважують, а також приріст, розрахований за поголів'я, яке не зважують (птицю, кролів, звірів). Результати зважування молодняка тварин і тварин на відгодівлі фіксують у Відомості зважування тварин (зразок 1.2).

10

Зразок 1 2 ВІДОМІСТЬ ЗВАЖУВАННЯ ТВАРИН

Дільниця ______________________________________

Начальник дільниці _____________________________________

(прізвище, ім'я, по батькові)

Відомість зважування тварин « » 200 р.

Група тварин

За ким закріплені тварини ___________________________

(прізвище, ім'я по батькові)

Номер тварин або станка (гнізда)

Кількість голів

Жива маса на« » 200 р (попереднє зважування)

Жива маса на дату зважування

Всього

Середня жива маса 1 голови —

Головний ветлікар _

(підпис)

Зоотехнік-селекціонер

(підпис)

Економіст цеху

(підпис)

Підпис оператора, за яким закріплено тварини

(підпис)

У всіх випадках переведення тварин із однієї вікової групи до іншої, при відлученні молодняка, а також при переведенні в ос­новне стадо складають Акт на переведення тварин з однієї групи до іншої (зразок 1.3).

11

Зразок 1.3

АКТ НА ПЕРЕВЕДЕННЯ ТВАРИН ІЗ ОДНІЄЇ СТАТЕВО-ВІКОВОЇ ГРУПИ ДО ІНШОЇ

Шифр

Відділок

Ферма (цех)

Акт № на переведення тварин з групи до групи та на вибракування тварин з основного стада

Рік

Місяць

число

Операція

Одержувач

Відправник

Сума зносу,

грн..

Підпри­ємство

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

Прізвище, ім'я, по батькові особи, за якою було закріплено тварини

Інвентарний номер

Рік народження

Стать, порода, масть, клас інші особливості

Кількість голів

Маса, кг.

Балансова

вартісіь

Походження

Клас по бонітуванню

За ким

закріплені

тварини

Батько

Мати

Прізвище, імя, по батькові

Підпис

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

Шифр синтетичного і аналітичного рахунка

Дебет

Разом

Кредит

24

25

26

27

Завідувач ферми Тварини здав

(підпис) (підпис)

Бригадир Перевірив бухгалтер

(підпис) (підпис)

Затверджую « » 200 р

Зоотехнік

(підпис)

12

На кожен випадок забою, падежу або загибелі тварин від сти­хійного лиха складають Акт на вибуття худоби і птиці (зразок 1 4) У ньому слід докладно визначити причини й обставини вибуття тварин (реалізація, падіж тощо), а також можливе їх використан­ня (для годівлі худоби, підлягає знищенню тощо).

Зразок 1 4

АКТ НА ВИБУТТЯ ХУДОБИ І ПТИЦІ

ття

о

са

Я" СЗ

ю

s

о

в

Підпри

Я

X

З'?

1 §1

> 1 я

ємство

Шифр

Відділок

Ферма

0

тварин, пти (забій, паді

Рік

Місяць

Число

Операція

Відправник

Одержувач

a,- S

Э 2 a

Прізвище, по батькові ферми (бри

/

2

1

4

5

6

7

8

9

10

11

/2

П

s

о

сз"

т

CJ

5

8-

о

X

а

Г)

ин,

а рока

к

ином

fS

етичн

огора

"ОЛ1В

&

сз

I

ім'я obi пр

ям зак

па твар

ПТИЦІ 3

одженн

;нтарни ода

МІС

дованіс

фр сит

алітичн цит

ЬКЮТЬ, I

ва маса

ансова

СО

га

гноз

звище, о батьк

« СЗ

ел

гварину

пис

вид

нар

х °

Ста

Вік

t CQ

а

і ан кре

Юл

в

Бал

СЗ

S

В

о в

Під

14

16

17

18

19

20

21

22

23

24

2

26

Додаток Акт на вибракування тварин з основного стада №

від « » 200 р

Завідувач ферми Зоотехнік

(підпис) (підпис)

Ветлікар, веттехнік Гуртоправ

(підпис) (підпис)

Чабан (свинар)

(підпис)

Відповідальність за ведення обліку на фермі (у бригаді, цеху) покладається на її завідувача, зоотехніка, бригадира тощо. Ці по­садовці також складають відповідні первинні документи й регіс­три про наявність і рух тварин.

13

Облік наявності й руху тварин здійснюють за місцями їх утримання, за матеріально відповідальними особами, видами й обліковими групами тварин.

Тварини підлягають обов'язковій нумерації інвентарними но­мерами (клеймо, тавро) із реєстрацією номерів у спеціальній кни­зі. В книзі вказують дату придбання чи народження, вік, стать, масу в кг, дату взяття на відгодівлю. У подальшому в цій книзі вказують живу масу тварин у момент зважування й у день зняття з відгодівлі.

Аналітичний облік молодняка тварин і тварин на відгодівлі ведуть у Книзі обліку руху тварин і птиці (ф. № 34 с.-г.) за кількіс­тю голів, живою масою й фактичною собівартістю. Книгу ве­дуть на підставі наведених вище первинних документів щодо надходження, переведення й вибуття тварин. Рахунки в ній від­кривають у тому самому порядку, що й у бухгалтерії підприємст­ва. Відповідальні особи роблять записи у Книзі щодня, реєструю­чи дані окремих документів, і визначають кількість тварин на початок наступного дня. Ці дані переносять у Відомість витрати кормів, де на підставі затверджених раціонів встановлюють потре­бу в кормах на день. Наприкінці місяця підсумки Книги обліку ру­ху тварин і птиці використовують для заповнення Звіту про рух тварин і птиці на фермі (ф. № 102 с.-г.), де фіксують наявність тва­рин на початок і кінець звітного періоду, їх надходження і вибуття (кількість голів і жива маса). Звіт складає відповідальна особа у двох примірниках й у встановлений термін разом із первинними документами щодо надходження й вибуття худоби і птиці подає до бухгалтерії для перевірки й бухгалтерського обліку руху поголів'я.

У бухгалтерії облік молодняка тварин на вирощуванні й тва­рин на відгодівлі здійснюють на синтетичному рахунку 21 «Тва­рини на вирощуванні та відгодівлі», призначеному для обліку й узагальнення інформації про наявність та рух: тварин, що пере­бувають на вирощуванні та відгодівлі; птиці; кролів; звірів; сімей бджіл; а також худоби, вибракуваної з основного стада й реалізо­ваної без взяття на відгодівлю; тварин, прийнятих від населення для реалізації. На рахунку 21 здійснюють облік молодняка всіх видів тварин від моменту одержання приплоду до переведення в основне стадо чи вибуття.

За дебетом рахунка 21 відображають надходження (придбання, приплід молодняку продуктивної й робочої худоби, вибракувану з основного стада худобу для подальшої відгодівлі або реа­лізації без відгодівлі) тварин на вирощуванні, що обліковуються за первісною вартістю; привіс живої маси молодняку тварин; за

14

кредитом — вибуття тварин на вирощуванні внаслідок продажу, безоплатної передачі тощо.

Рахунок 21 має такі субрахунки:

  1. — Молодняк тварин на вирощуванні — здійснюють облік на­ явності, надходження і вибуття молодняку великої рогатої худоби, свиней, овець, кіз та коней. Аналітичний облік здійснюють у розрізі матеріально відповідальних осіб (ферм, відділків тощо) за виробни чими і віковими групами: велика рогата худоба, свині, вівці, коні, кози;

  2. — Тварини на відгодівлі — здійснюють облік наявності та руху: дорослої худоби, переведеної з основного стада на відгодів­ лю й нагул. Аналітичний облік здійснюють за видами худоби: велика рогата худоба на відгодівлі й нагулі; свині на відгодівлі; вівці на нагулі та відгодівлі; кози на нагулі та відгодівлі.

  1. — Птиця — здійснюють облік наявності та руху птиці (молодняку і дорослої); аналітичний облік здійснюють за обліко­ вими групами: кури, качки, гуси, індики, цесарки, перепілки;

  2. — Звірі — здійснюють облік наявності та руху хутрових звірів, аналітичний облік здійснюють за видами звірів (окремо молодняку і основного стада).

  3. — Кролі — здійснюють облік наявності та руху кролів. Аналітичний облік здійснюють за породами (окремо молодняку і основного стада).

  4. — Сім'ї бджіл — здійснюють облік наявності та руху бджолиних сімей. Аналітичний облік здійснюють за кількістю сімей, їхньої вартості загалом за пасікою.

  5. — Доросла худоба, вибракувана з основного стада — здійснюють облік наявності та руху поголів'я і балансової варто­ сті вибракованих і реалізованих або забитих на м'ясо в господар­ стві без взяття на відгодівлю продуктивних тварин і робочої ху­ доби. Аналітичний облік здійснюють за видами тварин.

  6. — Худоба, прийнята від населення для реалізації — здій­ снюють облік руху тварин, прийнятих від населення для реаліза­ ції. Аналітичний облік здійснюють за видами худоби.

Синтетичний та аналітичний облік молодняка тварин і тварин на відгодівлі за кожним видом тварин і статевими групами у вартіс­ному вираженні здійснюють у журналі-ордері № 9 с.-г. та Оборот­ній відомості 9-а с.-г., записи в яких виконують на підставі Звітів про рух тварин і птиці, а оцінку здійснюють в загальноприйнятому порядку. В журналі-ордері № 9 с.-г. фіксують дані про наявність та рух поголів'я за місяць і за зростаючим підсумком від початку ро­ку за зазначеними вище аналітичними рахунками, за напрямами надходження й причинами вибуття поголів'я (схема 1.1).

15

Схема 1.1. Відображення в облікових регістрах руху тварин на вирощуванні та відгодівлі

Операції зі списання наприкінці року різниці між плановою й фактичною собівартістю продукції вирощування і відгодівлі тва­рин відображають безпосередньо в журналі-ордері № 9 с.-г.