Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бух.облік в галузях - Свідерський.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
22.09.2019
Размер:
4.02 Mб
Скачать

5. Облік товарів на складі

Приймання товарів на складах торгового підприємства здійс­нюють матеріально відповідальні особи на підставі супровідних документів (товарно-транспортних накладних, рахунків-фактур, сертифікатів, платіжних вимог-доручень тощо). На підставі цих первинних документів, що надходять від постачальника, здійс­нюють перевірку дотримання умов постачання за найменуванням товарів, їхньою масою, кількістю, асортиментом та якістю. Якщо кількість і якість товарів відповідає документам постачальників, то на одному із документів постачальника матеріально відпові­дальна особа ставить свій підпис і штамп, чим підтверджує при­йняття товарів на відповідальне зберігання.

Порядок кількісного та якісного приймання товарів покупцем залежить від того, надходять вони в тарі чи без неї. За більшістю груп товарів встановлено певний порядок приймання їх. Незата-рені товари приймають за кількістю під час надходження їх. То­вари в тарі приймають спочатку за масою брутто та кількістю місць, а за масою нетто і кількістю одиниць одночасно при роз­критті тари, але не пізніше 10 діб (за товарами, що швидко псують­ся — 24 години) від моменту одержання товарів. Граничний тер­мін приймання товарів за якістю від місцевих постачальників становить 10 діб від дня одержання товарів, від іногородніх — 20 діб від дня прибуття товарів на станцію призначення. Товари, які швидко псуються, приймають за якістю одночасно з при­йманням їх за кількістю, тобто впродовж 24 годин від моменту одержання вантажу. Приймання імпортних товарів за кількістю, якістю й комплектністю, що надійшли в тарі іноземних фірм, має здійснюватися, за обов'язкової участі експерта.

За окремими продовольчими товарами, за якими утворюються відходи в процесі підготовки їх до продажу, матеріально відпові­дальні особи проводять оприбуткування за масою нетто (за вира­хуванням відходів за встановленими нормами). Розрахунок роз­мірів відходів за затвердженими нормами проводять безпосеред­ньо на підставі супровідних документів постачальників. Під час оприбуткування товару на підставі зазначеного розрахунку змен­шують торгівельну націнку на вартість відходів.

Якщо під час приймання товарів тару не розкривають, тоді то­вари приймають без перевірки фактичної наявності їх, про що роблять позначку в супровідних документах.

Приймання товарів, які надійшли без супровідних докумен­тів постачальників, здійснюють за фактичної наявності товарів

184

і оформлюють актом про приймання товарів без рахунків пос-іачальника.

Матеріально відповідальні особи щоденно складають і нада­ють до бухгалтерії у двох примірниках товарні звіти, в яких відо­бражають залишок товарів на початок дня, оприбуткування й ви­даток за день (згідно із прибутковими та видатковими первин­ними документами), залишок на кінець дня за кожним видом (га­тунком) товарів. Другий примірник звіту із позначкою бухгалте­рії про одержання повертають матеріально відповідальній особі.

Водночас із прийманням товарів за кількістю та якістю кон­троль за надходженням їх здійснюють за допомогою реєстрації й ретельної перевірки правильності й достовірності всіх супровід­них документів. Працівники бухгалтерії перевіряють арифметич­ні підрахунки у документах, кожен документ фіксують у відповід­ному регістрі.

На підставі документів звіту про рух товарів проводяться за­писи в регістри бухгалтерського обліку. Синтетичний облік обігу товарів ведуть у журналах 5 або 5-а, аналітичний -тг у 4-му розді­лі цих журналів.