Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Філософія (шпори 2012).doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
664.06 Кб
Скачать

45. Вчення про матерію.

У всіх предметів і процесів зовнішнього світу є така ознака: вони існують зовні і незалежно від свідомості, відбиваючись прямо або побічно в наших відчуттях. Всі існуючі конкретні матеріальні утворення і є матерія в різних її формах, видах, властивостях, відносинах. Матерія - це не реальна можливість всіх форм, а дійсне їх буття.

Матерія має різноманітну, зернисту, переривисту будову. Вона складається з частин різної величини, якісної визначеності. Всі частинки незалежно від їх природи володіють хвильовими властивостями. Під структурною матерії розуміється внутрішньо розчленована цілісність, закономірний порядок зв'язку елементів у складі цілого. Впорядкованість матерії має свої рівні, кожний з яких характеризується особливою системою закономірностей і своїм носієм. Основні структурні рівні матерії такі. Субмікроелементарний рівень - гіпотетична форма існування матерії польової природи, з якої народжуються елементарні частинки (мікроелементарний рівень), далі утворюються ядра (ядерний рівень), з ядер і електронів виникають атоми (атомний рівень), а з них - молекули (молекулярний рівень), з молекул формуються агрегати - газоподібні, рідкі, тверді тіла (макроскопічний рівень). Поступове ускладнення молекул вуглецевих з'єднань вело до утворення органічних сполук (органічний рівень). Поступово утворювалися все більш складні органічні сполуки. Нарешті, виникло життя (біологічний рівень). Життя з'явилося необхідним підсумком розвитку всієї сукупності хімічних і геологічних процесів на поверхні Землі. Нарешті, ми бачимо самих себе, що стоять на найостаннішому ступені величних сходів поступального розвитку (соціальний рівень).

Різні структурні утворення матерії - це структурні утворення різних ступенів і ступенів складності.

Одним з атрибутів матері є її незнищеність, яка виявляється в сукупності конкретних законів збереження стійкості матерії в процесі її зміни. Принцип неунічтожімості і нестворимості матерії має велике методологічне значення.

46. Рух, як атрибут матерії.

Рух — це найважливіший атрибут матерії, спосіб її існування. Рух включає в себе всі процеси у природі і суспільстві. У загальному випадку рух — це будь-яка зміна, будь-яка взаємодія матеріальних об'єктів, зміна їх станів. У світі немає матерії без руху, як нема і руху без матерії. Тому рух вважається абсолютним, на той час як спокій — відносним: спокій — це лише один із моментів руху. Тіло, що перебуває у стані спокою відносно Землі, рухається відносно Сонця.

Рух виявляється у багатьох формах. В процесі розвитку матерії з'явля­ються якісно нові і більш складні форми руху. Саме особливості форм руху зумовлюють властивості предметів і явищ матеріального світу, його струк­турну організацію. У зв'язку з цим можна сказати, що кожному рівню організації матерії (нежива природа, жива природа, суспільство) притаман­на своя, властива лише їй, багатоманітність форм руху. Кількість форм руху безкінечна, рух невичерпний за своєю багатоманітністю, як і матерія.

Джерело руху — сама матерія. Матерії притаманна здатність до само­руху. Рух матерії — це процес взаємодії різних протилежностей, які є причиною зміни конкретних якісних станів.

Матерії притаманна також здатність до розвитку і саморозвитку. Відпо­відей на запитання, як світ розвивається, існує багато: міфологічні, релігійні, наукові, ненаукові тощо. За діалектичного розуміння, розви­ток — це зміна матеріального та духовного світу, його перехід від старо­го до нового. Розвиток є універсальною властивістю Всесвіту. Це само­рух світу та розмаїття його проявів (природа, суспільство, пізнання тощо), самоперехід до більш високого рівня організації. Саморозвиток світу виростає з саморуху матерії. Саморух відображає зміну світу під дією внутрішніх суперечностей.