Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Філософія (шпори 2012).doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
664.06 Кб
Скачать

36. Філософські ідеї в культурі Київської Русі

Якісно нового змісту філософська думка набула в добу Київ­ської Русі, особливо після введення на її території християнства (X ст.), у процесі християнізації духовного життя. Центрами духовного життя Київської Русі стали монастирі, про що свідчить авторство перших релігійно-філософських творів. У 1054 р. з'явилася пер­ша релігійно-філософська праця Київського митрополита Іларіона «Слово про закон і благодать», а на початку XII ст. - «Повість временних літ», Нестора. Саме в цьому творі чи не вперше у вітчизняній літературі вживаються терміни «філософ» і «філософствувати». Домінуюча релігійна проблематика в творах пра­вославних богословів отримувала філософську інтерпретацію. До яких проблем належали питання про буття Бога, взаємовідноси­ни між церквою й княжою владою, про добро та зло як протиста­влення Бога й сатани.

Провідне місце за своїм світоглядним і філософським значен­ням належить твору київського митрополита Іларіона «Слово про Закон і Благодать». Цей твір складається з трьох час­тин, у яких зіставляються Закон і Благодать, описується поши­рення християнства на Русі і висловлюється подяка князю та йо­го сину Ярославу. Перша частина є своєрідним «Філософсько-історичним вступом», що витлумачує смисл світової історії.

Релігійна філософія своїм домінуючим принципом вважала можливість отримання знання через софістичну мудрість. Софістичність стала визначальною особливістю української філо­софської думки.

37. Розвиток філософської думки доби вітчизняного Ренесансу.

Філософська думка України цього періоду все більше набуває рис ренесансного гуманізму. Родоначальниками гуманістичної культури в Україні XV- ХУІ ст. вважають Юрія Дрогобича, Павла Русина, Станіслава Оріховського. Основними в їх творчості були проблеми людини, сенсу людського життя, місця людського розуму у підготовці особистістю свого майбутнього. Показово, що у концепціях реформаторів не розум слугує вірі, а віра послуговується розуму, перетворюючись таким чином на вихідний пункт для розбудови нової моральності зокрема і принципів соціальних відносин загалом.

Наприкінці XVI - на початку XVIІ ст. розвиток гуманістич­них ідей в Україні був невід'ємним від культурно-освітніх центрів, найбільшим серед яких майже одностайно вважався Ос­трозький центр на Волині. Тут пра­цювали такі визначні представники української культури, як Герасим Смотрицький, Дем'ян Наливайко, Іван Вишенський та ін. Праця цих діячів вітчизняної культури сприяла оновленню православної релігії, поширенню філософських ідей ренесансно-гуманістичного змісту, які спрямовувалися проти католицької релігійно-філософської доктрини, сприяли боротьбі проти національного та соціального поневолення.

Зростання ролі діячів братського руху. Саме братства закладали основу професійної філософії в Україні. Не заперечуючи віру взагалі, братства поширюють патристичну літературу греко-візантійських авторів, вважаючи, що істина повністю викладена у Священному Писанні та в творах отців церкви.