Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Grafika_2_semestr_6101_by_Hydra_xD.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
1.14 Mб
Скачать

64.Динамічні web - сторінки на основі JavaScript.

До цих пір ми розглядали оформлення статичних WEB - сторінок, тобто таких, які, будучи завантажені, вже зовні не змінюються. Проте останнім часом всього більшого поширення набувають так звані динамічні WEB - сторінки.

Вони можуть змінювати свій зовнішній вигляд залежно від дій користувача або навіть самі по собі. Крім того, на них можуть бути присутніми динамічні елементи.

Наприклад, теги <MARQUEE> </MARQUEE> роблять текст, що розміщений між ними таким, що переміщується по рядку з права наліво.

Приклад.

<MARQUEE> “Рядок, що біжить ” </MARQUEE>

Запис інформації у WEB - документ

Для написання динамічних веб-сторінок використовуються фрагменти коду, написані на мові JavaScript (або іншій мові сценаріїв), який має синтаксис, відмінний від HTML. Для відділення цих фрагментів від іншої частини HTML-документа вони розміщуються між тегами <SCRIPT> і </SCRIPT> .

Приклад,

використання мови JavaScript для розміщення тексту на WEB - сторінці:

<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN">

<HTML>

<HEAD>

<TITLE> SCRIPT! </TITLE>

</HEAD>

<BODY>

<SCRIPT>

document.write ("Ця сторінка написана на JavaScript!");

</SCRIPT>

</BODY>

</HTML>

Як бачите, поки нічого незвичайного. Цей же напис можна було написати і просто так, не використовуючи JavaScript — результат був би той же. Зате тепер ми знаємо, що якщо написати метод document.write, то на сторінку буде вставлено те, що далі стоїть в дужках. Якщо це текстовий рядок, то потрібно її укласти ще і в лапки.

Приклад ,

використання мови JavaScript для зміни тексту на рядку стану WEB - сторінки:

Небагато змінимо текст коду (для економії місця ми приводимо тільки текст сценарію, припускаючи, що все решта теги залишається такими ж, як в попередньому прикладі):

<SCRIPT> window.status = "Ця сторінка написана на JavaScript!"; </SCRIPT>

Тепер вікно броузера абсолютне порожнє! Але це і правильно, адже ми ж не вводили ніякого тексту. Зате якщо ви подивитеся на рядок стану, то побачите там наш напис. У цьому рядку завжди з'являється значення, привласнене об'єкту window.status. Знак рівності в JavaScript означає “привласнити значення”.

Якщо небагато змінити код попереднього прикладу:

<SCRIPT> window.status = "Ця сторінка написана на JavaScript!"; setTimeout("window.status = 'А ви як думали?'",2000);

</SCRIPT>

То тепер у момент завантаження наша сторінка виглядатиме так само, як і в попередньому прикладі, проте через дві секунди вміст рядка стану зміниться на фразу “А ви як думали?”. Річ у тому, що функція setTimeout( ), яку ми тут використовували, здійснює дію, визначену усередині неї, з деякою затримкою. Ця затримка обчислюється в мілісекундах (тисячних долях секунди). Відповідно, значення 2000 відповідає затримці в 2

Сама дія визначається у вигляді рядка, тобто повинно бути поміщено в лапки. Тому фразу “А ви як думали?” довелося укласти в інший тип лапок — так звані одинарні, щоб броузер не “заплутався”.

Примітка.

У JavaScript (як і в HTML) допускається використання і тих, і інших лапок, потрібно тільки уважно стежити, щоб всі лапки в потрібному місці закривалися.

Необхідно пам'ятати, що якщо броузер зустрічає помилку синтаксису HTML (наприклад, незрозумілий йому тег), то він його просто ігнорує. Але якщо броузер зустріне помилку в коді JavaScript, то буде видано повідомлення про помилку, причому весь сценарій не буде виконаний.

Ще одна деталь: у JavaScript необхідно дотримувати регістр символів, оскільки в цій мові розрізняються прописні і рядкові букви.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]