Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Grafika_2_semestr_6101_by_Hydra_xD.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
1.14 Mб
Скачать

54.Графічні формати Інтернету.

У попередньому розділі ми розглянули способи використання графічних елементів на веб- сторінці. Але, як ви, імовірно, знаєте, існує безліч різних форматів для представлення графіки. Якими ж з них варто користуватися в даному випадку?

Незважаючи на те що графічних форматів дуже багато, у якості стандартних для використання в Інтернеті прийняті тільки три з них. Це CompuServe Graphic Interchange Format, або, попросту, GIF, формат JPEG (названий по імені групи творців — Joint Picture Expert Group) і порівняно новий формат PNG (Portable Network Graphics). Крім того, на швидку стандартизацію претендують формати DjVu (цей формат створен для представлення документів, що містять одночасно текст і графіку) і LuRaTech Wavelet (LWF) — формат, що відрізняється можливістю високого ступеня стиску при досить високій якості. Він відрізняється тим, що при стиску можна заздалегідь установити розмір майбутнього файлу.

Однак поки творцеві веб-страниц краще орієнтуватися лише на два найбільш розповсюджених в Інтернеті формату — GIF і JPEG. Вони підтримуються всіма броузерами і не вимагають яких-небудь додаткових модулів для відображення.

Обоє ці формати були створені для збереження графіки в стиснутому виді. Формат JPEG при цьому використовує метод “стиску з утратами”, тобто при стиску частина інформації безповоротно губиться. Чи впливає це на якість зображення? Безумовно, але при вмілому використанні втрату якості можна зробити настільки малопомітної, що нею можна зневажити.

Формат GIF

Формат GIF призначений в основному для “мальованих” зображень: креслень, графіків і т.д. У ньому використовується так називана індексована колірна палітра. Максимальна кількість квітів у ній — 256.

Так що не варто зберігати у форматі , наприклад, багатобарвні фотографії — розмір файлу залишиться досить великим, а якість зображення помітно погіршиться за рахунок зменшення кількості кольорів.

Однак файли, що містять багато одноколірних крапок, розташованих поруч, стискуються за допомогою формату GIF до невеликих розмірів. Крім того, формат GIF має ще ряд достоїнств.

По-перше, GIF-малюнок може бути “прозорим”. Тобто, можна один колір видалити з палітри GIF, визначивши його як прозорий. Тоді при відображенні, крізь крапки, пофарбовані в цей колір, на малюнку буде видне тло веб- сторінки. Це дуже допомагає при створенні малюнків фігурної форми. Наприклад, цим прийомом можна помістити на веб - сторінку круглу фотографію. Насправді вона прямокутна, просто краї її зроблені прозорими

Однак справа тут не в HTML-коді, а в GIF-файлі. Колір у його кутах оголошений як прозорий, і в результаті ми можемо бачити “крізь нього” тло сторінки, так що створюється враження, фотографія дійсно кругла. Цим прийомом іноді оживляють “прямокутний” світ комп'ютерних вікон.

Інше достоїнство GIF-малюнків — можливість завантажувати їх через рядковим методом. Якщо графічний файл має великий розмір і вантажиться з Інтернету довго, користувач побачить спочатку як би нечіткі контури майбутнього малюнка, а в міру завантаження зображення буде поступово “виявлятися”, що досягається дуже простим прийомом — зміною порядку завантаження рядків зображення. Для цього необхідно при збереженні GIF-файлу не забути включити режим Interlaced (через рядковий).

І, нарешті, ще одне достоїнство GIF-файлів — вони можуть містити не тільки статичні малюнки, але і цілі анімаційні фрагменти! Насправді ці фрагменти являють собою послідовності декількох статичних кадрів, а також інформацію про те, скільки часу кожен кадр повинний затримуватися на екрані. Для створення подібних анімацій існують спеціальні програми, наприклад WWW Gif Animator. У таку програму можна завантажити кілька графічних файлів підряд, а також використовувати деякі убудовані ефекти. Однак пам’ятайте, що кожен зайвий кадр веде до збільшення розміру файлу, і якщо зробити анімаційний GIF-файл, наприклад з 500 кадрів, дуже мало хто зможе дочекатися закінчення його завантаження.

Формат JPEG

Тепер кілька слів про інший розповсюджений графічний формат — JPEG (файли цього формату можуть мати розширення як .jpeg, так і .jpg). На відміну від GIF, цей формат призначений для зображень типу фотографій. Файли цього формату не обмежені палітрою з 256 кольорів, при бажанні вони можуть містити до 16 777 216 (тобто 224 ) кольорів.

При збереженні JPEG-файлу будь-яка графічна програма вказати ступінь стиску, що звичайно вимірюють у деяких умовних одиницях від 1 до 100 (іноді від 1 до 10). При цьому більше число відповідає меншого ступеня стиску, але кращій якості. І тут важливо знайти гарний баланс. У більшості випадків стиск порядку 30-40% дає цілком якісний результат.

Отже, намагайтеся у всіх випадках обходитися цими двома форматами. Якщо ж виникла жахлива необхідність скористатися яким-небудь іншим форматом, потрудитеся з'ясувати, які броузеры здатні його відображати і які додаткові модулі для цього потрібні. Сповістите про це на своїй сторінці поруч з файлом “екзотичного” формату і поставте гіперпосилання на сайты, відкіля можна ці додаткові засоби завантажити.

А ще краще буде, якщо як альтернативний варіант помістите також зображення у форматі GIF або JPEG

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]