Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Grafika_2_semestr_6101_by_Hydra_xD.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
1.14 Mб
Скачать

43.Робота з діаграмами.

Одним з важливих властивостей PowerPoint є можливість створювати діаграми, які можна вставляти в ділові презентації. Основою діаграм є числові дані, що вводяться у вікно на зразок електронної таблиці, називане таблицей данных. Діаграми будуються за допомогою міні-додатка Microsoft Graph, включеного в багато додатків Microsoft (у тому числі в Word і Access).

Оскільки і PowerPoint і додаток Microsoft Graph підтримують OLE 2. То це означає, що для роботи з діаграмою не потрібно тимчасово залишати PowerPoint і переключатися на інший додаток (Microsoft Graph). Тепер можна працювати з діаграмою, знаходячись у PowerPoint і використовуючи призначені для цього меню і панелі інструментів.

Кожна діаграма складається з маркеров, які зображують введені в таблицю дані. Зовнішній вигляд маркерів залежить від типу використовуваної діаграми. У лінійчатій діаграмі маркери представлені у виді горизонтальних смуг, у гистограммі — у виді вертикальних стовпців, у графіках як маркери використовуються тонкі лінії, у кругових діаграмах — сектора кола.

В усіх діаграмах, за винятком кругових і кільцевих, використовується мінімум дві осі: горизонтальна (ось категорий) і вертикальна (ось значений). Об'ємні діаграми мають третю вісь — ось рядов.

Крім вирівняних по осях маркерів, діаграми містять заголовки і легенди, що служать для того, щоб розрізняти категорії, позначені різними маркерами. Додаток Microsoft Graph, що запускається в PowerPoint, дозволяє набудовувати будь-які елементи діаграми.

Типи діаграм

За допомогою програми Microsoft Graph у PowerPoint можна вставляти наступні діаграми: діаграми з областями, лінійчаті, гистограмми, графіки, кругової, кільцеві, діаграми типу “радар” і крапкові. Кожний з цих типів діаграм має набір параметрів, що набудовуються. Нижче розглянуті різні типи діаграм.

Диаграмма с областями - представляє відношення величин протягом деякого часу. Хоча діаграма з областями багато в чому схожа на графік, вона демонструє в основному обсяг змін, а не зміни в часі і їхня швидкість. Для того щоб зосередити увагу на швидкості змін, використовуйте графік.

Линейчатая диаграмма - представляє окремі значення у визначений момент чи часу відбиває співвідношення компонентів. У цій діаграмі категорії розташовуються по вертикалі, а значення — по горизонталі. Таким чином, більша увага приділяється зіставленню компонентів і менше — змінам у часі.

Гистограмма - представляє зміни протягом деякого чи часу співвідношення компонентів. Гистограмма схожа на лінійчату діаграму, але категорії в ній розташовані по горизонталі, а значення — по вертикалі.

График - показує чи тенденції реальна зміна даних за рівні проміжки часу. Графік схожий на діаграму з областями, але він у більшій мері відображає зміни в часі і їхня інтенсивність, а не обсяг змін.

Якщо вам необхідно показати тенденції чи зміни в даних за нерівномірні проміжки часу, то більше підійде крапкова діаграма.

Круговая диаграмма - відображає співвідношення частин і цілого. Цей тип діаграм є самим придатної, коли потрібно виділити який-небудь істотний компонент.

Кольцевая диаграмма - схожа на кругову. Основною відмінністю кільцевої діаграми від круговий, крім круглого отвору посередині, є те, що вона може відображати кілька рядів даних.

Лепестковая диаграмма (или диаграмма типа "радар") - відображає чи зміни частотність рядів даних стосовно центральної крапки і відношення одного ряду до іншого. Кожна категорія має власну вісь координат, що виходить з центральної крапки. Усі маркери даних одного ряду з'єднуються прямими лініями.

Точечная диаграмма - показує взаємозв'язок (чи ступінь цього взаємозв'язку) між числовими значеннями в декількох рядах чи даних представляє двох груп чисел у виді одного ряду в координатах XY. Крапкова діаграма відображає нерівномірність чи інтервалів груп даних. Вона часто використовується для представлення наукових даних.

Вставка діаграми в презентацію

Як уже відзначалося, PowerPoint включає міні-додаток Microsoft Graph, за допомогою якого можна створювати діаграми. Microsoft Graph виводить на екран вікно таблиці даних, у яке вводяться числові значення для діаграми. Як тільки дані будуть уведені, Microsoft Graph почне будувати діаграму.

До переваг Microsoft Graph варто віднести те, що завдяки OLE 2 можна створювати діаграми безпосередньо в PowerPoint. Для того щоб уставити діаграму в слайд PowerPoint, зробіть наступне.

1. Виконайте команду Bставить - Microsoft Graph чи клацніть на кнопці Вставить диаграмму на стандартній панелі інструментів. У результаті цього в презентації з'являться гистограмма (цей тип діаграми встановлюється за замовчуванням, але його легко змінити) і вікно таблиці даних До того ж зверніть увагу, що змінилися меню і панель інструментів. Це говорить про те, що додаток Microsoft Graph активізувався в PowerPoint.

2. Уведіть необхідні дані безпосередньо у вікно таблиці даних.

3. Виконайте команду Формат - Тип диаграммы, виберіть потрібний тип діаграми і клацніть на кнопці OK.

4. За допомогою різних команд меню додайте в діаграму заголовки, легенди, нанесіть сітку чи інші елементи.

У меню Вставить доступні наступні команди.

Заголовки. Виводить діалогове вікно Заголовки. Установлює заголовки діаграм чи осей.

Метки данных. Виводить на екран вікно Метки данных, за допомогою якого можна вибрати мітки для даних одного чи ряду для всіх крапок діаграми.

Легенда. Додає до діаграми легенду.

Оси. Виводить на екран діалогове вікно, за допомогою якого можна чи показати сховати координатні осі на діаграмі.

Линии сетки. Виводить чи ховає основні і допоміжні лінії сітки на осях діаграми.

Линия тренда Додає лінію тренда до групи рядів гистограмми, графіка, лінійчатої, крапкової діаграми чи діаграми з областями.

Планки погрешностей. Додає планки погрішностей і модифікує ті з них, що зв’язані з рядами даних з діаграми з областями, лінійчатої діаграми, гистограмми, графіка і крапкової діаграми.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]