Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
gotove_1.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
29.10.2018
Размер:
311.3 Кб
Скачать

1.Особливості та види економічної інформації

Економ інформ – сукупність відомостей про соц- економ процеси, що слугують для управління цими процесами та колективом людей у виробничій та невиробничій сферах. Особливості економ інформ: переважання алфавітно-цифрової форми подання, висока питома вага вхідних даних, значний обсяг умовно-сталої інформації, дослідження таких інформаційних одиниць, як обліково планові показники, висока точність розв’язування задач,широке впровадження документної форми носіїв даних, переважання дескретної форми числових величин. Види економ інф за технологією опрацювання інформації. Первинна - інф, що надходить до об’єкта; сукупність початкових даних, потрібних для розв’язування задач. Ця інф-я виникає на початковій стадії процесу управління. Внутрішня – інф, що виникає у процесі господарської діяль-ті об’єкта. Зовнішня-інф, що вниникає за межами об’єкта. Змінна-інфор, що характеризується зміною своїх значень під час кожної її реєстрації. Використов в одному циклі опрацювання. Умовно-стала - інф, що зберігає свої значення протягом тривалого часу. Необроблена - інф, що в незмінному вигляді переходить із вхідної у вхідну. Вхідна - інф, що вводиться для опрацювання. Похідна- інф заново створена. Проміжна – інф, що надходить для чергового опрацювання. Така інформація містить результати розрахунків, що використовуються в наступних обчисленнях. Вихідна - видається наприкінці опрацювання як кінцевий результат. Вона утворюється як результат розв’язування задач і використовується для управління об’єктом і прийняття ефективних управлінських рішень.

2.Основні системи класифікації економічної інформації.

Класифікація-це система розподілу об’єктів на підмножини відповідно до певної ознаки. Об’єкт класифікації – елемент класифікаційної множини, що володіє тими чи іншими властивостями (ознаками класиф.), за якими класифікуються об’єкти. Система класифікації - це сукупність методів і правил розподілу множини об’єктів (М) на підмножини (Міj) відповідно до ознак схожості або несхожості. Вона використ для упорядкування змісту і взаємозв’язку економ показників, які підлягають обробці в інформаційній системі. Характеризується використаним методом класифікації, сукупністю правил створення системи класифікаційних угрупувань та їх зв’язками між собою. Є два методи класиф економ інформ-ії - ієрархічний і фасетний. Змішана система класиф передбачає використання як ієрархічної, так і фасетної систем класифікації.

Ієрарічна система класиф-ії. Особливості побудови системи класиф.:1.Вихідна множина об’єктів відповідає 0-му рівню та поділяється згідно з вибраною ознакою на класи (групи), які утворюють 1-й рівень.2.Кожний клас 1-ого рівня відповідно до своєї класифікаційної ознаки ділиться на підкласи, які утворюють 2-рівень.3.Кожний клас 2-ого рівня згідно зі своєю класифікац.ознакою ділиться на підкласи, які утворюють 3-й рівень і т.д. Переваги системи клас.: простота та логічність побудови, використання незалежних класифікац ознак у різних гілках ієрархічної структури, наочність. Недоліки: жорстка структура (через фіксованість ознак і порядку їх розміщення), що спричиняє складність внесення змін; неможливість групування об’єктів за попередньо не передбаченими комбінаціями ознак; необхідність великого резерву місткості. Фасетна система класифікації. Особливості побудови: Проводиться паралельний поділ множини об’єктів на незалежні підмножини-класифіка-

ційні угрупування. Ознаки класифікації наз фасетами. Кожний фасет (Фі ) містить сукупність однорідних значень заданої класифікаційної ознаки. Послідовність створення класифікаційних угрупувань задається фасетною формулою Ф=(Ф12, Ф3,…Фn ).

Переваги: можливість використання великої кількості ознак класифікації та їх значень для створення угрупувань; можливість простої зміни всієї системи класифікації без модифікації структури існуючих угрупувань. Недоліки: складність застосування; недостатньо повне використання місткості, оскільки багато можливих комбінацій фасет не мають практичного значення.

3.Поняття комп’ютерної мережі. Класифікація комп’ютерних мереж. Комп’терна мережа - сукупність комп’юте-

рів, з’єднаних за допомогою каналів зв’язку в єдину систему, що задовольняє вимогам розподіленої обробки даних. Основне призначення будь-якої комп мережі-надання інформаційних та обчислювальних ресурсів користувачам, під’єднаним до мережі. Класиф. комп мереж : за територіальною ознакою: локальні, регіональні, глобальні; за відомчою належністю: відомчі-належать одній організації та розташовані на її території; державні - використовуються в державних структурах; за швидкістю передачі даних: низькошвидкісні ( до 10 Мб/с), середньошвидкісні (до 100 Мб/с), високошвидкісні (понад 100 Мб/с). За територіальною ознакою. Особливістю локальних комп мереж є розташування комп, що утворюють замкнену систему, на невеликій відстані один від одного.Локальні мережі є мережами закритого типу, доступ до них дозволений лише обмеженому контингенту користувачів, для яких робота у такій мережі безпосередньо пов’язана з їхньою професійною діяльністю. Приклади локальних мереж: мережі окремих навч закладів, підприємств, фірм тощо. Регіональні комп мережі пов’язують абонентів, розташованих на значній відстані один від одного. Така мережа може поєднувати абонентів великого міста, окремої області або країни. Глобальна ком мережа – це з’єднання локальних та регіональних мереж, окремих комп, що знаходяться далеко один від одного.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]