Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
gotove_1.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
29.10.2018
Размер:
311.3 Кб
Скачать

31.Поняття макросів. Різні способи створення макросів у табличному процесорі ms Excel. Різні способи завантаження макросів.

Макрос — це серія команд і функцій, що зберігаються в модулі Visual Basic for Applications (VBA) — мови програмування Четвертого покоління. Один раз створивши макрос, його можна виконувати стільки разів, скільки необхідно виконати дану задачу.

Перед тим як записати або написати макрос, необхідно спла­нувати кроки і команди, які він буде виконувати. Якщо під час запису макроса була допущена помилка, дія, що виправляє її, бу­де також записана. Щоразу при запису макроса всі дії, виконані Користувачем, інтерпретуються у вигляді інструкцій мови VBA, які зберігаються в спеціальному модулі, приєднаному до робочої книги. Кожному макросу надається ім'я, за яким його можна ви­кликати для виконання, відредагувати та знищити, якщо макрос містить помилки або якщо він уже непотрібний.

Макрос може бути виконаний за доп. Ком. Меню, за доп. Комбінації клавіш, і Кнопки. Для створення – Сервіс → Макрос → Начать запись; у вікні вказуємо ім’я макроса, під яким він буде зберігатися (перший символ – літера, без пробелів); з’являється панель, що називається “Остановка макроса” (містить дві кнопки: Остановить запись, Относительная ссылка, яка за умовчуванням активна); ком., які хочемо записати у макрос → Сервіс → Запись → Остановить запись. Макрос створено, для активізації потрібно: комб. Клавіш; Сервис → Макрос → Макросы, де у переліку вибираємо потрібний макрос → Выполнить; створюється кн. Панель інструментів → Формы → кн. ■ → змінюємо вказівник мишки і на роб. Полі створюємо кнопку. Цій кнопці можна надати ім’я. Для вик-я макросу – клацнути на цій кнопці. Знач-я стовпця повинно бути виділеним → вик-я макросу. Для перевірки дії макросу або повернутися, або виконати з іншим стовпцем.

32.Технологія створення та використання функцій користувача в табличному процесорі ms Excel. Навести приклади.

Поряд із стандартними функціями, які виконують дії з даними, користувач може створи­ти свою власну функцію, яка буде виконувати дії над даними, які потрібні користувачеві.

За виглядом функція користувача не відрізняється від стан­дартних:

=ім' я функції_користувача(аргументи) і вводиться у комірку, де треба виконати потрібну процедуру над даними — аргументами.

Але для того, щоб подані аргументи оброблялись належним чином, мовою VBA створюється процедура — функція.

Процедура Function є послідовністю інструкцій мови Visual Basic, обмежених інструкціями Function і End Function. Процеду­ра Function повертає обчислене значення у робочій аркуш, звідки вона була викликана у супроводі формальних аргументів. Отри­мані аргументи (константи, змінні, або вирази) процедура Func­tion підставляє в тому ж порядку замість власних умовних аргу­ментів, які містяться у дужках після імені функції.

У поданій нижче таблиці клієнтів є формули, за якими визна­чаються вихідні результати — Податок і Сума замовлення.

Сума замовлення = Податок + Загальна вартість

- Викликається редактор VBA, активізується модуль з уже створеними макросами або створюється новий модуль, де запи­суються інструкції для виконання функції визначення податку:

Function Tax(Cost)

If Cost > 50000 Then

Tax = 0.1 *Cost

Elself Cost > 25000 Then

Tax = 0.12* Cost

Elself Cost > 10000 Then

Tax = 0.15* Cost

Else

Tax = 0.18* Cost

End If

End Function

Назва функції користувача Tax, Cost — умовний аргумент, від якого залежить значення функції Tax.

Для обчислення податку у робочому аркуші в комірці обчис­лення податку 12 вводиться створена функція = Тах(Н2)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]