Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
gotove_1.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
29.10.2018
Размер:
311.3 Кб
Скачать

37.Технологія використання функції лгрфприбл табличного процесору ms Excel для аналізу складної сукупності даних та прогнозування. Навести приклади.

Для проведення прогнозування за допомогою статистичних \ функцій Microsoft Excel застосовують регресивний аналіз. Це вид І статистичного аналізу, що дозволяє оцінити міру залежності між І змінними, пропонуючи механізм обчислення передбачуваного значення змінної з декількох уже обчислених значень. Іншими словами, на основі статистичної вибірки відомих значень функції F(x) та аргументів х, можна спрогнозувати поведінку функції шляхом підстановки нових значень аргументів.

• 3 використанням множинної лінійної регресії — =ЛИНЕИН(відоміY;відомiX) — прогнозує значення коефіцієн­тів а, (і = п, п-\, ..., 2,1) та Ь. Отримані при прогнозуванні зна­чення коефіцієнтів підставляються у рівняння множинної ліній­ної регресії і отримується значення Y.

• 3 використанням множинної нелінійної регресії — =ЛГФПРИБЛ(відоміY; відоміX) — прогнозує значення коефі­цієнтів а, (і = п, п- 1, ..., 2,1) та b. Отримані при прогнозуванні значення коефіцієнтів підставляються у рівняння множинної не­лінійної регресії і отримується значення Y.

Для оцінки вартості використовується функція =ЛИНЕЙН (ві-доміУ;відомь¥), або функція

=ЛГФПРИБЛ(в ідом і Y; відомії).

Кожна з функцій не визначає Y у відповідному рівнянні мно­жинної регресії, а визначає значення коефіцієнтів а, та Ь, почи­наючи з старшого коефіцієнта ап. Обчислені коефіцієнти викори­стовуються у формулі, яка реалізує рівняння множинної регресії (лінійної, якщо використовувалась функція ЛИНЕЙ, і нелінійної, якщо використовувалась функція ЛГФПРИБЛ).

Відомими Ye значення, розташовані у комірках ЕЗ:Е13, відо­мими Хе значення, розташовані у комірках A2:D13.

Для визначення коефіцієнтів треба створити заголовки у ко­мірках А15:Е15 і занести вибрану статистичну функцію у комір­ки А16:Е16 як формулу масиву:

у комірку Е20 заноситься формула яка реалізує рівняння множин­ної лінійної регресії =D16*A20+C16*B20+B16*C20+A16*D20+E16, і отримується результат.

38.Технологія використання інструменту Поиск решения табличного процесору ms Excel до розв’язування задач оптимізації.

Цей засіб застосовується в випадках, коли необхідно знайти значення, яке залежить від цілого ряду значень. При цьому на змінення деяких значень можна накласти певні обмеження. Для реалізації треба ств. Цільову комірку, визначити діапазон комірок, які змінюються і діапазон обмежень. Цільова комірка – така, в якій містяться формули з посиланням на всі комірки діапазону, які включені до розрахунку. В цільову комірку встановлюємо курсор, ком. Сервіс – пошук рішення. У полі изменение ячейки вводимо діапазон комірок, що змінюються. Створюємо обмеження в групі ограничение, акт. Кн. Добавить. В вікні, що відкрилось, у полі Установление цели вводимо адресу комірки, на яку ми накладаємо обмеження. В інших полях встан. Умову. При ОК активізується попереднє вікно, при натисканні Добавить ств-ся інші обмеження: ком. Виполнить. з’являється вікно з повідомленням, що рішення знайдено або може бути. У переліку Тип отчета можна ств. Звіт за результатами: перемикач Результат, в якому виведені попередні і нові значення комірок, які змінююься.

Комірка з кінцевим значенням називається цільовою комір­кою, а комірки з вхідними даними, що підлягають зміні, назива­ються змінними комірками. Цільова комірка обов'язково повинна містити формулу або функцію, параметрами якої є значення змінних комірок.

 Основной командой для решения оптимизационных задач в Excel является команда Сервис/Подбор параметра. Эта команда определяет неизвестную величину, приводящую к требуемому результату. Если команда Подбор параметра отсутствует в меню Сервис, выполните команду Сервис/Надстройка и установите флажок Пакет анализа в окне диалога Надстройка Для работы с командой Подбор параметра необходимо подготовить лист, чтобы в листе находились:

 формула для расчета;

 пустая ячейка для искомого значения;

 другие величины, которые используются в формуле. Ссылка на пустую ячейку должна обязательно присутствовать в формуле, так как именно она является переменной, значение которой ищет Excel. Во время подбора параметра в переменную ячейку непрерывно заносятся новые значения, пока не будет найдено решение поставленной задачи. Такой процесс называется итерацией, и продолжается он до тех пор, пока редактор не выполнит 100 попыток или не найдет решения, лежащее в пределах точности 0,001 от точного значения (настройка этих параметров осуществляется с помощью  команды Сервис/Параметры, вкладка Вычисления) Оптимизация с помощью команды Подбор параметров выполняется так:

1. Создайте лист, например, с формулой =B1*B2 в ячейке B3, пустой (переменной) ячейкой (B2) и другими данными (B1), которые могут понадобиться при вычислениях. Например, необходимо определить количество книг по цене 23,75 грн., которые необходимо продать, чтобы объем продаж составил 10000,00 грн.

2. Выделите ячейку листа (B3), в которой содержится формула (эта ячейка появится в поле "Установить в ячейке" в окне диалога Подбор параметра). Выполните команду Сервис/Подбор параметра. Открывается окно диалога Подбор параметра..

3. Введите в текстовое поле Значение число, соответствующее объему продаж - 10000. Переместите курсор в текстовом поле Изменяя значения ячейки. Выделите ту ячейку, в которой должен содержаться ответ (переменная ячейка). Ее содержимое будет подобрано и подставлено в формулу командой Подбор параметра. Выделенная ячейка (B2) выделяется на листе рамкой. Нажмите кнопку ОК, чтобы найти решение.

После завершения итерационного цикла в окне диалога Результат подбора параметра появляется сообщение, а результат заносится в ячейку листа. Решение показывает, что для достижения объема продаж 10000 грн. необходимо продать 421 книгу  по цене 23,75 грн. Для закрытия окна диалога Результат подбора параметра щелкните на кнопке ОК.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]