Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Grafika_2_semestr_6101_by_Hydra_xD.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
1.14 Mб
Скачать

58.Гіперпосилання на Web- сторінках.

Найголовніше на будь-який Web-сторінці — гіперпосилання.

Гіперпосилання — контекстні зв'язки між розташованими в Інтернеті матеріалами. Вони є основою побудови World Wide Web. Звичайно користувачі люблять сторінки, насичені гіперпосиланнями, і це природно: приємно, коли э можливість легко одержати більш докладну інформацію з кожної представленої теми.

У текст Web - сторінки можна вставляти гіперпосилання трьох типів:

посилання в інші місця тієї ж сторінки; посилання на інші сторінки цього ж сайта або сервера;

посилання на сторінки, розташовані на будь-якому іншому сервері в Internet;

локальні гіперпосилання.

59.Внутрішні гіперпосилання.

Треба спочатку визначити місця, де ці розповіді починаються, як “якоря” (місця, до яких можна буде швидко переміститися). Для цього використовують тег <А> . Це можна зробити, наприклад, так:

<A NAME="text1">text1 </А>

У даному випадку ми визначаємо атрибут NAME= — ім'я якоря. По цьому імені ми і будемо на нього посилатися.

Для установки гіперпосилання також використовується тег <А>, але з встановленим атрибутом HREF=. Значення цього атрибута визначає, що відобразиться на екрані, якщо користувач клацне кнопкою миші на гіперпосиланні. Щоб послатися на якір, потрібно просто вказати як значення HREF= ім'я цього якоря, перед яким розташований знак #

<A HREF="#text1">find the text </А>

Усе, що знаходиться усередині тега гіперпосилання, відображається в броузере в підкресленому виді й іншому кольорі, а покажчик миші при наведенні на гіперпосилання приймає вид руки з витягнутим вказівним пальцем. По цих ознаках читач розуміє, що перед ним гіперпосилання. Точно в такий же спосіб можна поставити гіперпосилання на другу розповідь. За замовчуванням у більшості броузеров гіперпосилання відображаються синім кольором, що зовсім не гармоніює з колірною гамою нашої сторінки. Ми можемо самі задати потрібний колір відображення гіперпосилань. Для цього потрібно в теге <BODY> установити значення атрибута LINK=.

Колір можна вибрати за своїм розсудом, можна навіть зробити гіперпосилання тим же кольором, що й основний текст. Але от цього саме робити не рекомендується, оскільки читач не зможе швидко зрозуміти, де гіперпосилання, а де немає. Звичайно найкраще підібрати колір, близький по відтінку до основного, однак відрізняється від його, наприклад, по яскравості. У нашому випадку можна написати так:

<BODY BGCOLOR="#BABAAO" TEXT="#1D1D18" LINK="#634438">

Однак цього недостатньо. Справа в тім, що броузер звичайно відображає гіперпосилання, якими читач ще не користувався, одним кольором, а “посещенные” — іншим. Цей колір вибирається за допомогою атрибута VLINK= тега <BODY> . Крім того, є ще атрибут ALINK=, що визначає колір так називаного активного посилання, тобто того, на якій у даний момент відбувається щиглик кнопкою миші. У більшості випадків він майже не помітний (адже з'являється він тільки на частку секунди, якщо тільки в читача немає звички натиснути кнопку миші і довго її не відпускати). Якщо ми тепер клацнемо на якому-небудь з гіперпосилань, то сторінка “скакне” униз, так, щоб текст нашого якоря відображався вгорі екрана. (Однак, якщо при цьому для заповнення екрані не буде вистачати тексту, то текст якоря може з’явитися не на самому верху сторінки, а трохи нижче.)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]