Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Grafika_2_semestr_6101_by_Hydra_xD.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
1.14 Mб
Скачать

3.Креслярські інструменти.

Рейсшина — це довга лінійка, призначена для роботи на креслярській дошці. Вони бувають двох видів: рейсшина з голівкою і рейсшина роликова (що плаває).

Рейсшина з голівкою має на одному кінці лінійки дві поперечні планки (голівку). Нижня планка прикріплюється до лінійки нерухомо під кутом 90°, а верхня — рухома — може закріплюватися за допомогою болта, гайки та шайби під будь-яким кутом до нижньої, що дає можливість проводити похилі рівнобіжні лінії. Притискаючи рукою голівку рейсшини до лівої планки креслярської дошки і переміщуючи рейсшину вгору та вниз, проводять горизонтальні рівнобіжні лінії; при цьому дві планки голівки повинні бути паралельно сполучені й скріплені болтом. Для проведення похилих рівнобіжних ліній потрібно закріпити рухому планку під потрібним кутом.

Довжина рейсшини повинна відповідати довжині дошки чи бути небагато коротше. Край лінійки рейсшини з поділками повинен бути гладким, без вм'ятин. Щоб рейсшина не жолобилася, її варто зберігати у висячому положенні. У процесі роботи нижню сторону лінійки рейсшини потрібно періодично очищати від грифеля гумкою чи шліфувальною шкуркою, а потім протирати сухою чистою ганчірочкою.

Роликова рейсшина — це довга лінійка, на кінцях якої праворуч і ліворуч встановлені ролики з двома канавками. Вона кріпиться до креслярської дошки за допомогою тонкого шнура чи лісочки і чотирьох меблевих цвяхів. Рейсшина кладеться на креслярську дошку на однаковій відстані від торцевих країв дошки, і на рівні роликів у верхні та нижні краї дошки забиваються меблеві цвяхи так, щоб під капелюшком цвяха було місце для зав'язування нитки. Натяг нитки не повинен бути слабким, але і не повинен бути тугим. Переміщаючи рейсшину, не слід її піднімати, тому що нитка може зіскочити з роликів.

Лінійки застосовуються для проведення прямих ліній і виміру лінійних розмірів. Вони виготовляються з дерева чи пластмаси двох видів: плоскі лінійки для проведення ліній.

Косинці виготовляються з дерева або пластмаси. Перш ніж використовувати косинець у роботі, його необхідно перевірити.

Креслярські косинці бувають двох видів: з кутами 45, 45 і 90° і з кутами 30, 60 і 90°. При роботі над кресленням зручніше застосовувати косинці, у яких катети з поділками мають довжину 270-300 мм. За допомогою косинців і рейсшини проводять рівнобіжні вертикальні і похилі лінії під кутом 30, 45, 60 і 75°.

Лекала являють собою тонкі пластини з криволінійними крайками, що служать для обведення лекальних кривих. Виготовляють лекала з дерева чи пластмаси. Краї лекала повинні бути рівними, без вм'ятин і щербин. Для роботи необхідно мати 3-5 лекал різної форми.

При кресленні лекальних кривих спочатку знаходять крапки, що належать цій кривій. Потім крапки з'єднують плавною тонкою лінією від руки. Отриману лінію обводять по лекалу. Щоб при обведенні не порушувалася плавність лінії, необхідно підбирати лекало так, щоб захоплювати не менш трьох крапок кривої. Обводити лінії потрібно так, щоб обведення кожної ділянки закінчувалося на передостанній крапці цієї ділянки/

Розмічальний циркуль (вимірник) призначений для вимірювання і відкладання лінійних розмірів. При змиканні ніжок вимірника голки повинні стикатися вістрями без перекосу і мати однакову довжину, приблизно 8-10 мм. Не рекомендується ніжки вимірника розсовувати більше, ніж на 60°, тому що через великий нахил голок розмір виходить неточний.

Розмічальний кронциркуль призначений для вимірювання і відкладання невеликих лінійних розмірів. Відстань між ніжками кронциркуля регулюється розсувним гвинтом.

Циркуль креслярський призначений для креслення кіл і дуг, радіус яких не менше 3 мм. Циркуль має дві ніжки. В одну ніжку вставляється голка, інша ніжка укорочена. Вона закінчується затиском із шарнірним пристроєм. Голка має два різних за формою кінця. Один кінець зроблений у виді повного конуса. Його застосовують у тому випадку, коли циркуль використовують як вимірник при роботі з центріком, про який йтиметься далі. Другий кінець має форму усіченого конуса з невеликою голкою посередині зрізу. Площадка усіченої частини конуса зберігає голку від глибокого проколу. Цей кінець голки використовують при кресленні кіл і дуг.

При кресленні великої кількості кіл з одного центру від багаторазового обертання голки отвір на папері збільшується, що приводить до зсуву центра кіл. Тому у центрі кіл встановлюють центрік — металеву кнопку з маленьким конічним заглибленням у голівці, що розташоване точно над голкою.

Грифель ніжки циркуля повинен виступати на 6-8 мм. Форму заточення і твердість грифеля вибирають у залежності від стадії виконання креслення. На етапі побудови креслення беруть грифель твердістю Т-ТМ і заточують на конус, гостро. Для обведення грифель у циркулі повинен бути на номер м'якше, ніж в олівці, яким обводять прямі лінії. Під час обведення потрібно вчасно підправляти грифель шліфувальною шкуркою, у інакше лінія обведення буде товщати і мати пухкі краї.

Для креслення кіл радіусом від 2 до 12 мм застосовують падаючий кронциркуль. Ніжки циркуля встановлюють у потрібному положенні за допомогою регулювального гвинта.

Ніжки вимірника і циркуля не повинні розсовуватися занадто вільно. Щоб це відрегулювати, треба послабити чи затягти гвинт шарнірного пристрою.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]