Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Grafika_2_semestr_6101_by_Hydra_xD.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
1.14 Mб
Скачать

19.Засоби організації креслення.

Програма AutoCAD сприяє заощадженню часу у разі створення креслень і зображень, зв’язаних з виконанням конструкторської ро-боти. У ній реалізовані методи й системні підходи, що дають змогу користувачу організувати найбільш ефективну розробку проектів.

Системи координат

Система координат — фіксована система, що включає точку — початок координат і зв’язані з нею осі для визначення положення об’єктів у просторі

У пакеті AutoCAD застосовують тривимірну прямокутну декартову систему координат. У разі використання цієї стандартної системи точка розміщається в тривимірному просторі за допомогою визначення відстані та напрямку з установленого початку відліку, вимірюваного за трьома ортогональними осями (X, Y, Z). Система визначення координат незалежна від одиниць виміру, що викорис-товуються. Початок відліку передбачається в точці (0, 0, 0). Позитивний напрямок осі абсцис (вісь X системи координат) і осі ординат (вісь Y системи координат) відповідає напрямку стрілок піктограми. Вісь Z спрямована від площини екрана монітора до користувача

У програмі AutoCAD можливе застосування двох систем координат: фіксованої світової системи координат (ССК) і переміщуваної користувальницької системи координат (КСК).

У ССК визначається місце розташування всіх об’єктів креслення, вона використовується для визначення інших систем координат. МСК — система координат, щодо якої об’єкт не змінює свого положення й орієнтації.

КСК — обумовлена користувачем система координат, що використовується для зручного завдання геометрії моделі. В цьому кресленні можна створювати й зберігати довільну кількість КСК. Якщо необхідне використання світових координат під час роботи в системі координат користувача, то перед координатами необхідно ввести символ *. КСК — система координат, щодо якої об’єкт може зміню-вати своє положення й орієнтацію, залишаючись нерухомим у ССК.

З метою полегшення орієнтації в просторі креслення головне вікно AutoCAD містить піктограму поточної системи координат, що за замовчуванням розміщається в нижньому лівому куті вік-на. Вона може бути зв’язана з точкою початку координат чи роз-ташовуватися в лівому нижньому куті робочої зони. Управління піктограмою здійснюється з меню View «Display» DCS Ucon:

перемикач ON дає змогу відображення піктограми в робочій зоні головного вікна AutoCAD;

перемикач Origin визначає місце відображення піктограми;

кнопка Properties відкриває діалогове вікно UCS Icon, у якому можна вибрати форму представлення піктограми, призначити її розміри та колір.

Якщо точка початку координат знаходиться поза видимою робочою зоною, то піктограма відображається в її лівому нижньому куті.

Одиниці виміру

Одиниця виміру — задана користувачем величина, що визначає відстань.

У системі AutoCAD користувач обирає одиниці виміру лінійних величин, прийняті у сфері його професійної діяльності: мі-ліметри, метри, кілометри, дюйми тощо. Таким чином, під час роботи з пакетом можна вважати, що графічне вікно AutoCAD безрозмірне й вироби можна креслити в ньому в натуральну величину. У робочій зоні екрана монітора відстані виміряються системою в умовних одиницях, що визначають лише формат пред-ставлення числа: цілий, речовинний, в експонентному вигляді чи у вигляді дробів. Відповідність між реальною й умовною систе-мами виміру встановлюється під час вибору масштабу друку креслення на плоттері.

Кутові величини зазвичай задаються в програмі AutoCAD у градусах і частках градуса. Як і в попередньому випадку корис-тувачу надається право вибрати для представлення кутових вели-чин інші одиниці виміру: радіани, топографічні одиниці. За пози-тивну зміну кутових величин прийняте обертання проти годинникової стрілки від позитивного напрямку осі координат X.

Шари

Для структурування графічної інформації в системі AutoCAD застосовують корисний і зручний спосіб, що ґрунтується на техніці шарів. Шар — це могутній засіб для логічного групування даних, подібний до накладання один на одного прозорих кальок з фрагментами креслення. Таким чином, креслення подається у вигляді необмеженої безлічі шарів, на кожному з яких можуть бути розміщені різні об’єкти. Шар може відображатися на екрані монітора окремо чи в комбінації з іншими шарами, він може бути включений, виключений або заблокований для редагування.

Кожен шар має своє ім’я (ім’я шару може містити до 255 символів) і характеризується кольором, типом і товщиною ліній, що встановлюються для всіх об’єктів, що належать шару. Крім того, кожному шару може бути дозволений чи заборонений друк об’єктів, що належать шару, на пристрій друку. Тому замість того, щоб вказувати ці властивості для кожного об’єкта, у разі бажання можна користатися їх значеннями для цього шару.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]