Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Grafika_2_semestr_6101_by_Hydra_xD.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
1.14 Mб
Скачать

56.Горизонтальна лінійка.

На нашій сторінці хотілося б візуально відокремити розповіді від вступного тексту. Це можна зробити за допомогою горизонтальної риси. У принципі, для цього досить у потрібному місці поставити тег <HR> (він не має закриваючого тега). Однак у цьому випадку горизонтальна риса займе всю ширину сторінки, що буде виглядати неохайно. Для визначення ширини горизонтальної риси можна задати атрибут WIDTH=, наприклад, так: <HR WIDTH="75%">

У цьому випадку горизонтальна лінія займе 75% від повної ширини екранної сторінки. Можна також визначати ширину лінії й у пикселах (екранних крапках). Наприклад, запис <HR WIDTH="75"> визначить ширину лінії в 75 пикселів (це вийде дуже коротка лінія). Якщо хочете, можете визначити також товщину лінії, установивши атрибут SIZE= .

Деякі проблеми можуть виникнути, якщо ми захочемо залишити небагато вільного простору між вступним текстом і горизонтальною лінією (у даному випадку це доречно, тому що між лінією і заголовком, визначеним тегом <Н2>, простір задоволений велике, а бажано дотриматися деякий баланс.

Справа в тім, що якщо поставити перед лінією тег <BR> , та більшість броузеров його проігнорують. Вихід можна знайти, якщо після <BR> уставити нерозривний пробіл чи замість <BR> використовувати “порожній” абзац:

<P> </P> <HR WIDTH="75%"> < /p>

І те й інше не дуже естетично з погляду коду. Правда, якщо сторінка робиться для броузеров Netscape (версії 3 і більш пізніх), можна використовувати тег <SPACER> , щоб задати вертикальний відступ:

<SPACER TYPE="vertical" SIZE="25">

власне кажучи, це те, що потрібно, але інші броузеры не підтримують цей тег і просто проігнорують його. Тому обмежимося поки тегом

з нерозривним пробілом.

57.Кольорове оформлення.

Для цього найпростіше установити відповідні атрибути тега <BODY> . Атрибут ТЕХТ= визначає колір тексту на сторінці, а атрибут BGCOLOR= — колір тла. Назви квітів можна вводити по назвах, наприклад: "black" (чорний), "white" (білий), "yellow" (жовтий), "green" (зелений), "fuchsia" (бузковий) і т.д. Існує досить багато назв квітів, який можна використовувати в HTML, однак можна одержати кожної з квітів, увівши його шістнадцятирічний номер. Причому це не так складно, як може показатися.

Шістнадцятирічний номер кольору повинний складатися із шести цифр. Перші дві означають інтенсивність червоної складовий, другі дві — зеленої й останні дві — синьої. Таким чином, червоний колір позначається як FFOOOO, зелений — OOFFOO і синій — OOOOFF.

Колір з номером 000000 — чорний (немає ні однієї складової), a FFFFFF — білий. Якщо це зрозуміло, то можна провести експеримент з інтенсивністю кожної складової окремо. Якщо FFOOOO — це червоний колір, то 880000 — уже темно-червоний, а 440000 — червоно-коричневий; 220000 схожий на коричневий, а 110000 — чорний з червонуватим відтінком. Точно так само OOFFOO — це яскравий зелений, ООААОО — приємний лиственно - зелений, 007700 — темно-зелений, 003300 — дуже темний зелений і 001100 — чорний із зеленуватим відтінком. Провівши кілька експериментів з інтенсивністю кожної складовий, можна спробувати змішувати кольори. Таким чином, можна навчитися швидко вводити колір у цифровому виді. Звичайно, у різних HTML-редакторах можна вибирати колір з палітри звичайним способом, “на око”, але завжди краще знати точно, що відбувається в коді. До речі, якщо комусь не по душі шістнадцятирічні числа, то за допомогою CSS він зможе визначати колір і за допомогою звичайних, десяткових чисел.

Перед шістнадцятирічним номером кольору необхідно поставити знак #. Наприклад, для нашої сторінки кольору можна визначити так:

<BODY BGCOLOR="#BABAAO" TEXT="#1D1D18">

Це дасть при перегляді однаковий коричнюватий відтінок і кольори, і тла, однак колір тла буде більш тяжіти до срібно-білого, а колір тексту — до темно коричневого.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]