Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Grafika_2_semestr_6101_by_Hydra_xD.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
1.14 Mб
Скачать

Графічні примітиви

Примітив — це заздалегідь визначений основний геометричний елемент, за допомогою якого будуються складніші моделі.

Система AutoCAD використовує великий набір примітивів: точка, відрізки, кола, дуги, полілінії (безупинна послідовність відрізків і дуг), мультілінії (ламана лінія, сегменти якої склада-ються з кількох рівнобіжних відрізків), сплайни (гладка крива, що проходить через заданий набір точок), тексти, блоки (іменований об’єкт, сформований з кількох примітивів), еліпси, багато-кутники, фігури (частина площини, обмежена трьома чи чотирма відрізками), прості тіла тощо.

Загальними властивостями, які мають усі примітиви, є приналежність до шару, колір і тип лінії. Чимало примітивів ма-ють також товщину. Окремі примітиви (текст, блок) мають спеціальні властивості, такі як гарнітура, кут нахилу, точка вставки тощо.

Приналежність до шару забезпечує розміщення примітивів лише на цьому шарі. Властивості створюваних у ньому приміти-вів можна визначити відповідно до властивостей шару.

Колір лінії кодується числом від 1 до 255. Використання кольору поліпшує вид креслення на екрані монітора й сприяє його відтворенню на плоттері.

Тип лінії — це спеціальна послідовність лінійних сегментів, що чергуються, і пробілів. Накреслення й призначення ліній на кресленнях усіх галузей промисловості та будівництва встанов-лює стандарт ДСТ 2.303-81.

Товщина ліній на кресленні встановлюється щодо товщини основної лінії. Використовуючи колір, тип і товщину ліній, можна виділити на кресленні важливі деталі, останні модифікації чи візуально вказати на взаємозв’язок окремих фрагментів креслення.

20.Засоби креслення.

Look #19

21.Точка (point).

Задається введенням координат або позиціюванням курсору. Найпростіший спосіб - натиснути дану кнопку на палітрі Draw та зафіксувати точку на робочому полі натисненням лівої кнопки миші. В такому режимі проставляється необхідна кількість точок. Для виходу з режиму використовується клавіша ESC. Можна також набрати дану команду з клавіатури в командному рядку:

Command: point У відповідь система видасть:

Current point modes: PDMODE=0 PDSIZE=2.0000

Specify a point:

Слід ввести координати, наприклад:

Specify a point: 10,10

Натиснути клавішу ESC

Точка з'явиться у вікні креслення. Змінна PDMODE задає тип завдання точки, а PDSIZE - розмір її зображення. Виконати ці налаштування можна також викликом діалогового вікна Point Style (Format >> Point Style), показаного на рис. 90. Тип завдання точки вибирається зі списку піктограм, розмір її зображення можна змінити введенням нового значення в поле Point Size, вибравши перемикачем спосіб відображення: Set Size Relative to Screen (встановити розмір у відсотках відносно вікна креслення), Set Size in Absolute Units (встановити розмір в абсолютних одиницях).

22.Відрізок (LINE).

Відрізки, побудовані цією командою, можуть бути одинарними або об'єднаними в послідовність прямолінійних сегментів. Початкова та кінцева точки відрізка фіксуються натисненнями лівої кнопки миші. Кінцева точка одночасно може бути і початковою для наступного сегмента. Вихід з режиму здійснюється натисненням клавіш ENTER або ESC. Також можна набрати з клавіатури:

Command: line

У відповідь система видасть:

Specify first point:

Вводимо координати першої точки:

Наприклад: 100,100.

Specify first point: 100,100

Далі вводяться координати наступних точок:

Specify next point or [Undo]: 150,120

Specify next point or [Undo]: 150,100

Для завершення побудови можна натиснути клавішу ENTER або скористатися ключами c (close) чи u (undo):

Тут ключ close автоматично замикає проведені сегменти, ключ undo -відміняє проведення останнього сегмента.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]