Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бойко.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
2.14 Mб
Скачать

10. Виплата соціальної допомоги і допомоги на догляд

Державна соціальна допомога особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам і державна соціальна допомога на догляд виплачуються органами, що здійснюють пенсійне забезпечення, у грошовій формі щомісяця за поточний місяць.

У разі призначення допомоги на догляд замість надбавки на догляд виплачується допомога з урахуванням виплаченої суми надбавки на догляд.

У разі пропущення інвалідом строку повторного огляду з поважних причин, що підтверджується довідкою МСЕК, виплата соціальної допомоги і допомоги на догляд поновлюється від дня її припинення, але не більше ніж за три роки за умови, що протягом цього періоду особа, визнана інвалідом, мала право на зазначені види допомоги.

У разі неодержання соціальної допомоги і допомоги на догляд протягом шести місяців підряд її виплата тимчасово припиняється.

Для відновлення виплати соціальної допомоги і допомоги на догляд подається заява із зазначенням причини її неодержання.

Відновлення виплати соціальної допомоги і допомоги на догляд здійснюється від дня її тимчасового припинення, якщо за відповідний період особа мала право на її одержання і за умови відсутності обставин для її припинення.

В усіх випадках суми соціальної допомоги і допомоги на догляд, що були призначені, але не витребувані своєчасно одержувачем, виплачуються за минулий час, але не більше ніж за 12 місяців починаючи з місяця, що настає за місяцем звернення за її одержанням.

Суми соціальної допомоги і допомоги на догляд, не одержані своєчасно з вини органу, що її призначає або виплачує, виплачуються за минулий час без обмеження будь-яким строком.

Особам, які перебувають на повному державному утриманні у відповідній установі (закладі), виплачується 20 відсотків призначеного розміру соціальної допомоги. Допомога на догляд у період перебування на повному державному утриманні не виплачується.

Допомога на догляд не виплачується в період, коли особа працює (крім інвалідів І групи). У разі одержання інших доходів (різних видів допомоги, стипендії, аліментів тощо) допомога на догляд виплачується в повному розмірі.

У разі застосування до одержувача соціальної допомоги або допомоги на догляд такого виду покарання, як позбавлення волі, виплата допомоги припиняється від дня набрання сили обвинувальним вироком суду і поновлюється від дня закінчення строку ув'язнення.

Соціальна допомоги виплачуються за місцем проживання одержувача допомоги або опікунів, піклувальників.

Виплата цих допомог за заявою одержувача відповідної допомоги може здійснюватися за дорученням, порядок оформлення і строк дії якого визначаються законодавством.

У разі смерті одержувача соціальної допомоги особам, які здійснили його поховання, виплачується допомога на поховання в розмірі двомісячної суми соціальної допомоги, призначеної на день смерті одержувача цієї допомоги, але не менше розміру, визначеного постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2001 р. № 1753. У разі смерті особи, яка перебувала на повному державному утриманні (крім випадків, коли поховання здійснюється членами сім'ї або іншою особою), або смерті осіб, поховання яких проводиться за рахунок коштів державного бюджету, допомога на поховання не виплачується.

У разі виникнення відповідно до законодавства права на пенсію в період одержання соціальної допомоги за бажанням особи їй виплачується соціальна допомога або призначається пенсія.

Соціальна пенсія, призначена відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення», за бажанням особи виплачується до закінчення строку, на який вона призначена, а також у разі відсутності перерв у строках визнання особи інвалідом при повторному огляді та у разі, коли МСЕК (ЛКК) визнає особу інвалідом від дня закінчення попереднього строку інвалідності, а також дітям-інвалідам до 16 років. Витрати Пенсійного фонду України, пов'язані із зазначеними виплатами, компенсуються з державного бюджету за рахунок коштів, які передбачаються Пенсійному фонду України на виплату пенсій і допомоги, призначених за різними пенсійними програмами.